REVIEWSonos

Review: Sonos AMP - veel meer dan een versterker

SAMENVATTING

De Sonos Amp is een goede versterker die door de uitstekende streamingopties van Sonos naar een zeer hoog niveau wordt getild. Het versterkergedeelte is doordacht en kwalitatief. Qua vermogen is het geen doetje. Bovendien heeft de Sonos Amp heel interessante extra functies, misschien wel te veel, waardoor je voor eenvoudige scenario’s (zoals het aansturen van een set plafondspeakers) betaalt voor zaken die je niet nodig hebt. Niettemin, een aanrader.

PLUSPUNTEN

  • Krachtig en hoogstaand versterkerluik
  • Kan in meubel of rack
  • Enorm veel streamingopties
  • Mono-modus
  • Bijzonder veelzijdig

MINPUNTEN

  • Prijs is wat hoog voor eenvoudige scenario’s

De nieuwe Sonos Amp is een veelzijdig ding. Het is een stereoversterker, een oplossing voor beter tv-geluid en een CI-versterker voor inbouwspeakers. En dat allemaal met de gebruiksvriendelijke streamingmogelijkheden van het Sonos-platform.

Zeg “Sonos” en de meeste mensen denken aan de alomtegenwoordige draadloze luidsprekers van het merk. De Sonos One of Play:5 bijvoorbeeld. Wellicht valt dan ook de naam “Beam” of “Playbar”, bij lui die Sonos inschakelen om een beter tv-geluid te krijgen. Maar één Sonos-toestel wordt veel minder vermeld: de Sonos Connect: Amp. Het is nochtans een product dat het meest aansluit bij een traditioneler hifi-publiek: een versterker die je combineert met luidsprekers die je zelf koos. Niet echt een focusdoelgroep van Sonos echter, wat wellicht de verklaring is waarom dit apparaat al jaren onveranderd bleef.

Met de nieuwe Sonos Amp komt hier verandering in – en hoe. Het nieuwe toestel is geen kleine opsmukbeurt geworden, maar wel een compleet herdenken van het concept. Kort gesteld: de Sonos Amp kan meer dan zijn voorganger en klinkt beter. 

Voor stereo maar ook surround

In dit artikel kijken we naar de Sonos Amp als stereoversterker voor muziekbeleving. Maar het toestel bezit een HDMI-ingang met ARC en kan worden uitgebreid naar een surroundopstelling. De Sonos Amp is dus eigenlijk ook een soort afgeslanke AV-receiver. Dat is een heel andere rol, die we daarom apart behandelen. Het feit dat we twee grote reviews over de Sonos Amp brengen zegt al veel over dit apparaat. Voor de oude Connect:Amp zouden we dat nooit doet, gewoonweg omdat het veel minder veelzijdig is dan de nieuwe Sonos.

De Sonos Amp is bijzonder fris en modern vormgegeven. “Strak” mag je ook zeggen, want het design is heel minimalistisch en er zijn nauwelijks elementen die je aandacht trekken. Een led-lichtje aan de voorkant, dat is het zowat. En die kun je desgewenst uitschakelen. Er zijn ook wat capacitieve knopjes om het volume te regelen en de muziek te pauzeren, net zoals bij de Play 5.

We vinden het design wel knap, een beetje onderkoeld en industrieel misschien - net zoals sommige Apple-producten. Je kunt de Amp dus probleemloos zichtbaar op een tv-meubel plaatsen, maar het doet het hart ook geen zeer om het toestel ergens te verstoppen in een kast of technische ruimte. Qua warmte-ontwikkeling is dat geen probleem. In tegenstelling tot de meeste andere producten van Sonos kun je de versterker enkel in één kleur krijgen: zwart.

Sonos gaat pro

De Sonos Amp is compacter dan de vorige Sonos-versterker, en dat is niet enkel omdat ‘small’ meer in de smaakt valt bij consumenten. Sonos neemt de laatste tijd steeds meer de custom install (CI) markt in het vizier. Het merk werd al lange tijd de facto door installateurs verwerkt in projecten, maar echt gebouwd voor die situaties waren de Sonos-spullen niet. De Amp wel; een of meerdere van de versterkers passen in een rack en Sonos verwijst ook expliciet naar inbouwspeakers. Het bedrijf heeft zelfs een partnership met Sonance om passende 'architecturale' speakers te verkopen. Maar zelfs voor mensen die niet aankloppen bij een installateur om hun huis te voorzien van inbouwaudio is de Amp interessant, bijvoorbeeld om zelf een set plafondspeakers in de keuken aan te sturen. 

Ook voor de pro-markt is de monomode; de Amp stuurt dan geen stereosignaal naar de luidsprekers, maar monogeluid. Voor thuis niet interessant, maar wel voor horeca of winkelruimtes. Tracks met uitgesproken stereomixes zijn in die grote omgevingen – waar muziek dient voor achtergrond en sfeer – eerder afleidend.

Zenuwcentrum van je Sonos-systeem

De strakke uitstraling van de Amp loopt door naar de achterkant. De achterzijde van de Connect:Amp is wat rommelig, met veercontacten voor speakerdraden. De Amp heeft net heel handige aansluitingen waar banaanstekkers in passen. Werk je toch liever met losse luidsprekerdraad – zoals vaak in custom install – dan gebruik je opzetstukjes die mee in de doos zit. Bij Sonos draait het natuurlijk om muziek streamen, maar de Amp heeft ook ingangen voor een extern audiotoestel. Een cd-speler kun je bijvoorbeeld aansluiten via de analoge cinch-ingang of via de digitale optische ingang. Zie je die laatste niet op de Amp? Dat klopt, daarvoor gebruik je een adapter die je insteekt op de HDMI-ingang. (Over de HDMI-poort gaan we het hier niet verder hebben, we verwijzen je graag opnieuw naar het artikel op homecinemamagazine.nl).

Dankzij de ingangen kun je bijvoorbeeld een muziek-cd beluisteren via de speakers die aan de Sonos Amp hangen. Maar dit is Sonos natuurlijk, dus daar stopt het niet. Die cd kun je via de Sonos-app eveneens naar één of meerdere andere zones met Sonos-speakers sturen. Zo biedt de Amp voor fysieke media (zoals die enorme cd-collectie die je nog hebt staan) ook een soort ‘ingang’ tot je hele Sonos-systeem. En vinyl? Jawel, een platenspeler kun je inderdaad ook op de Amp aansluiten, als je er eentje kiest met een versterkte uitgang tenminste.

Snel geconfigureerd

Een groot deel van het succes van Sonos komt door de gebruiksvriendelijkheid. De enorme voorsprong die het merk had op de rest van het speelveld is wat geslonken omdat iedereen het belang van een goede app inmiddels wel door heeft. Als je een audioproduct voor een groter publiek wil uitbrengen, kun je niet zonder een intuïtieve app en een installatieprocedure die kort en pijnloos is. Sonos blijft op dit vlak een benchmark. De Amp installeren is eenvoudig, dankzij een stappenplan in de app. Eerst moet je de versterker met je netwerk verbinden. Wij kozen voor WiFi, hoewel ethernet ook kan, omdat een doorsnee consument dat volgens ons ook zal doen. Sonos houdt het heel simpel. Je moet niet verbinden met een tijdelijke WiFi-netwerk of via AirPlay-instellingen werken, niets ingewikkeld. De app vindt automatisch je Amp en je drukt op een knop achteraan.

Wel duurt het instellen van de Amp iets langer dan een Sonos-speaker, wat komt omdat je wat opties hebt die betrekking hebben op de speakers. Verbind je de Amp met een tv en stel je een surroundopstelling samen met een subwoofer en een setje Sonos-speakers, dan komen er nog wat stappen bij.

Wat we goed vinden is dat Sonos in eerste instantie je niet lastigvalt met technische opties. Als we bijvoorbeeld een Sonos Sub instellen om een 2.1-opstelling te creëren, doorlopen we een klein stappenplan waarbij een testgeluid wordt afgespeeld en we het basvolume kunnen instellen. Dat kan voldoende zijn voor een goede integratie. Maar als je weet waar je mee bezig bent, kun je ook in de instellingen een crossoverpunt in Hz instellen.

De Sonos-app maakt het heel eenvoudig om muziek te vinden en af te spelen. We vinden de universele zoekfunctie van Sonos geweldig, vooral als je een eigen muziekbibliotheek combineert met een of meerdere abonnementen op streamingdiensten. Als je een artiest of een album zoekt via de mobiele app, krijg je zoekresultaten bij alle diensten en uit je eigen collectie. Lijkt evident, maar zover we weten kan niemand van de rivalen het.

Onder de motorkap

De Amp is een heel andere versterker dan de Connect: Amp. Het apparaat is om te beginnen veel krachtiger: 2 x 125 Watt, bij 8 Ohm. Het is een klein kastje dat niet veel warmte mag ontwikkelen, dus het kan niet anders dan een klasse D toestel zijn, natuurlijk. Maar wat echt prikkelde was de term ‘DDFA’ (direct digital feedback amp), wat ons meteen deed mijmeren over de geweldige en immens onderschatte NAD C 390 DD die we enkele jaren geleden een tijdje als testversterker hadden staan. In 2018 gingen we aan de slag met de EISA Award-winnende NAD M32, ook een DDFA-versterker, met een prijskaartje van 4.500 euro. Beide NAD’s bewijzen dat deze volledig digitale techniek echt heel high-end kan zijn. We verstaan dat de DDFA-chipset in de Amp net zoals bij deze hoogvliegende NAD’s van Zetex afkomstig is, iets dat we echter niet officieel bevestigd kregen. Inmiddels heeft Sonos aangegeven dat het gaat om een customversie van een Qualcomm-chip. In elk geval heeft Sonos met de Amp duidelijk geprobeerd iets te creëren dat technisch een paar niveaus hoger staat dan hun vorige versterker.

Voor onze test hebben we de Sonos Amp met een aantal speakers verbonden. Een mooie match vonden we de Bowers & Wilkins 606, een fijne boekenplankspeaker die veel geluidskwaliteit biedt (en we daarom ook recent via de handel aankochten om onze vaste speakercollectie te vervoegen, voor tests op het 500-1.000 euro prijspunt). De 606'en passen visueel trouwens goed bij de Amp. De speakers zijn met een gevoeligheid van 88 dB iets lastiger om aan te sturen, maar echt een probleem was dat niet met de Amp. Ook de grote KEF R3-standmounts of de Sonus faber Sonetto III-vloerstaanders kon de Sonos-versterker eigenlijk best wel verfijnd en gecontroleerd aansturen. Het klinkt meteen veel beter dan de Connect:Amp, maar ook zeker niet onder het niveau dat je zou verwachten voor 700 euro. De Amp is geen streamer met een versterkerluikje, maar echt een volwaardige versterker die meteen voor zijn prijs knap presteert.

De Sonos-app is prima te gebruiken (al vinden we stiekem de vorige, niet langer bruikbare versie beter), maar tijdens het testen schakelden we soms over op de Roon-software. Die kan ook Sonos-toestellen aansturen en in die applicatie hebben we een aantal test-playlist. Muziek wordt dan ook altijd lossless in cd-kwaliteit doorgestuurd naar de Sonos-versterker.

Er is trouwens nog een keuze om muziek naar de Amp te sturen. De (nieuwe) spullen van Sonos zijn compatibel met AirPlay 2. Dat betekent dat je op een Apple-toestel gewoon muziek rechtstreeks van streamingapps (of zelfs andere apps, zoals games) naar de Amp kunt sturen. De Sonos-app komt er niet aan te pas, behalve om het apparaat in te stellen. Via AirPlay 2 kun je overigens ook multiroom muziek streamen, ook weer zonder de Sonos-app te openen en naar AirPlay 2-speakers van andere merken. Deze technologie is natuurlijk van Apple en vooral interessant voor iPad- en iPhone-eigenaars. Zij kunnen dan ook stemopdrachten geven via Siri aan de Amp. Voor de volledigheid: de Amp is via de Sonos-app ook compatibel met Alexa, maar bevat geen microfoon. Daar heb je nog iets anders voor nodig, zoals een Echo Dot. Helaas, Alexa spreekt nog altijd geen Nederlands. Hopelijk brengt Sonos gauw ondersteuning voor de Google Assistant.

In onze playlists met testtracks kiezen we bijna altijd eerst voor ‘Unfinished Sympathy’ van Massive Attack. Het is een track waarin die hoge, tikkende percussie mooi in de lucht rondzweeft, diep duikt in de bassen, snel wolligheid laat horen en ook gewoon na de honderdste luisterbeurt steengoed blijft. Ook Max Richters ‘War Anthem’ komt altijd snel aan bod, net zoals ‘Water under the Bridge’ van Thievery Corporation. Hoewel we bij Max Richter heel even de indruk krijgen dat de 606’s iets meer in hun mars hebben qua laagweergave dan de Amp laat horen, presteert de Sonos-versterker op alle andere vlakken prima. Er is ruimschoots controle aanwezig, ook met de beukende techno van ‘Olympic 79’ of grootse orkestrale uitvoeringen.

Voor onze surroundtest hebben we een Sonos Sub en twee Play:1-speakers gekoppeld met de Amp; die laatste laten we uitgeschakeld tijdens de stereotest, de Sub schakelen we in- en uit. Omdat de Sub toch 700 euro kost, is een 2.1-opstelling op basis van de Sonos-subwoofer nogal duur. Je zit snel aan 2.000 euro-plus met speakers zoals de 606’en. Maar het is wel effectief. Je krijgt een stevigere basweergave én je haalt meteen meer detail uit je twee luidsprekers. En niemand kan ontkennen dat de dubbele driveropstelling van de Sonos Sub heel krachtig en machtig is. Al vinden we de subwoofer van Sonos wel geneigd om bassen met weinig details neer te zetten. Veel impact en niet wollig, maar ook niet verfijnd, zo is het. Voor muziek vinden we dat minder sterk. Het houdt meer steek om de Sub in te schakelen als je echt kleine, goedkopere boekenplankspeakers gebruikt of te kiezen voor een aparte, verfijnde subwoofer die je via een kabel verbindt met de sub-uitgang achteraan de Amp. De Sonus faber Gravis I die we recent op bezoek hadden zou in die rol goed figureren, denken we.

Conclusie

De Sonos Amp is een goede versterker die door de uitstekende streamingopties van Sonos naar een zeer hoog niveau wordt getild. Het werkt gewoon, en klinkt prima. Het versterkergedeelte is doordacht en kwalitatief. Qua vermogen is het geen doetje. Bovendien heeft de Sonos Amp heel interessante extra functies, zoals een HDMI-ingang en subwooferintegratie, waardoor het bijzonder veelzijdig wordt. Misschien kan het wel te veel, waardoor je voor eenvoudige scenario’s (zoals het aansturen van een set plafondspeakers) zit te betalen voor zaken die je niet nodig hebt. Niettemin, een aanrader. 

Sonos Amp
699 euro | www.sonos.com
Beoordeling 4,5 op 5


EDITORS' CHOICE