NIEUWS

IFPI rapporteert: streaming in de lift naar boven, fysieke dragers naar beneden

De Internationale Federation of the Phonographic Industry (IFPI) heeft cijfers vrijgegeven over hoe de muziekindustrie het heeft gedaan in 2018. De totale inkomsten uit de verkoop van muziek zijn gegroeid. Niet geheel verbazingwekkend, de verkoop van fysieke dragers is afgenomen, met ongeveer 10 %, maar de totale streamingopbrengsten zijn flink gestegen. 

IFPI  Global Music Report 2019: muziekinkomsten groeien wereldwijd met 9,7%

De IFPI heeft zijn Global Music Report 2019 uitgebracht. Onderdeel van dit rapport is een reeks cijfers die betrekking hebben op de verkoop van opgenomen muziek over 2018 (dus niet live muziek). En wat blijkt? De totale streamingopbrengsten stegen met 34,0% tot bijna de helft van alle omzet, dankzij betaalde streaming. Latijns-Amerika laat voor het vierde opeenvolgende jaar de hoogste regionale groei zien. En Azië en Australië zijn samen de tweede grootste regio voor fysieke en digitale formaten gecombineerd.

Het gaat goed met de muziekindustrie. De wereldwijde markt voor opgenomen muziek groeide in 2018 met 9,7%, het vierde opeenvolgende jaar van groei. De cijfers die onlnags in IFPI's Global Music Report 2019 zijn gepubliceerd, laten zien dat de totale inkomsten voor 2018 19,1 miljard dollar waren.

Streaming-inkomsten stegen met 34,0% en vertegenwoordigden bijna de helft (47%) van de wereldwijde omzet, gedreven door een stijging van 32,9% in betaalde abonnementsvormen. Eind 2018 waren 255 miljoen gebruikers van betaalde streamingdiensten goed voor 37% van de totale muziekopbrengsten. De groei in streaming compenseerde ruimschoots een daling van 10,1% in fysieke omzet en een daling van de downloadomzet met 21,2%.

Opname van bedrijfsinvesteringen, innovatie en partnerschappen ondersteunen artiesten om contact te maken met fans over de hele wereld, terwijl ze ook dynamische groei opleveren op markten met een hoog potentieel. Voor het vierde opeenvolgende jaar was Latijns-Amerika de snelst groeiende regio (+ 16,8%) met Brazilië (+ 15,4%) en Mexico (+ 14,7%) sterk groeiend. De regio Azië en Australazië (+ 11,7%) groeide uit tot de op één na grootste regio voor gecombineerde fysieke en digitale omzet, met vooral een sterke groei in Zuid-Korea (+ 17,9%).

Frances Moore, chief executive van de IFPI, zegt hierover: “Vorig jaar was het vierde opeenvolgende jaar van groei, aangedreven door geweldige muziek van ongelooflijke artiesten in samenwerking met getalenteerde, gepassioneerde mensen in platenmaatschappijen over de hele wereld. Platenmaatschappijen blijven investeren in kunstenaars, mensen en innovatie, zowel in gevestigde markten als in ontwikkelingsregio's die steeds beter in staat zijn deel uit te maken van het hedendaagse wereldwijde muzieklandschap. Aangezien muziekmarkten zich blijven ontwikkelen en evolueren, is het absoluut noodzakelijk dat de juiste juridische en zakelijke infrastructuur aanwezig is om ervoor te zorgen dat muziek redelijk wordt gewaardeerd en dat de inkomsten worden teruggegeven aan rechthebbenden om de volgende ontwikkelingscyclus te ondersteunen.

We blijven werken aan het respecteren en erkennen van muziekauteursrecht overal ter wereld, en aan het oplossen van de waardeverschillen door het creëren van een gelijk speelveld voor het onderhandelen over een eerlijke deal voor degenen die muziek maken. Bovenal proberen we ervoor te zorgen dat muziek zijn spannende, wereldwijde reis voortzet,” aldus Frances Moore van de IFPI.

IFPI Global Music Report 2019: kerncijfers voor 2018

  • Wereldwijde omzetgroei: + 9,7%
  • De streaminginkomsten bedragen 46,8% van het wereldtotaal
  • Groei in betaalde streaming-inkomsten: + 32,9%
  • Fysieke opbrengsten: - 10,1%
  • Download omzet: - 21,2%

EDITORS' CHOICE