NIEUWS

Audiozen Mono: klasse AB mono eindversterker met Si-C Mosfets aan boord

Het Italiaanse audiobedrijf Audiozen heeft de Mono gelanceerd, een mono eindversterker die Mosfets aan boord heeft die gemaakt zijn van siliciumcarbide. Volgens Audiozen onderscheiden deze Mosfets zich vanwege hun elektrische en thermische eigenschappen en levert dit een uitstekende geluidskwaliteit. De aan/uitknop van de Audiozen Mono wordt plezierschakelaar genoemd. 

Audiozen Mono: mono eindversterker

Buizen, transistors, Mosfets: het debat over welke onderdelen de beste eigenschappen hebben houdt nooit op. Volgens het in Italië gevestigde Audiozen heeft halfgeleidertechnologie de beste papieren en binnen de halfgeleidertechniek is de ontwikkeling van siliciumcarbide Mosfets de beste. Audiozen heeft overigens ook versterkers met buizen en transistors in zijn portfolio.

Siliciumcarbide is een materiaal dat bestaat uit koolstof en silicium en de apparaten die met deze halfgeleider zijn ontworpen onderscheiden zich door opmerkelijke snelheidskwaliteiten. Een Si-C Mosfet is ongeveer drie keer sneller dan een silicium Mosfet. Voorts heeft een Si-C Mosfet een minimale input- en outputcapaciteit, die zelfs tien keer lager ligt dan een conventionele Mosfet. Deze eigenschap zorgt er voor dat audiosignaal niet of minder wordt gekleurd, resulterend in een realistische weergave. Als laatste noemt Audiozen de hoge thermische geleidbaarheid, die drie keer groter is dan silicium. Dit leidt tot een grote betrouwbaarheid en een makkelijkere koeling van de eindtrappen.

Deze uitstekende eigenschappen worden gecombineerd met de klassieke “warmte” van de Mosfet, reden waarom de Si-C Mosfet kan worden beschouwd als het ideale onderdeel voor muziekreproductie.

Audiozen, naar eigen zeggen altijd alert op innovatie, heeft de Mono rond de Si-C Mosfet geprojecteerd. De Mono werkt in klasse AB en kan 200 Watt per kanaal aan acht Ohm en 400 Watt aan vier Ohm leveren. De voeding bestaat uit een 625 VA ringkerntransformator, twee gelijkrichtende bruggen en meer dan 25.000 mF aan condensatoren die stabiel zijn tot 105 graden Celsius. De ruisvloer ligt op –127 dB. Het frequentiebereik loopt van 5 Hz tot 150 kHz.

De acht Si-C Mosfets in de Mono geven realisme. Er zijn geen sluiers meer voor de luidsprekers. Alles is strakker, de spanning van de snaren, de warmte van de stemmen, de energie van de percussie, elk instrument heeft zijn positie in het breed gereproduceerde geluidsbeeld.

Degene die de Mono bezit, moet zich bewust zijn van een product dat het resultaat is van passie en innovatie, een volwassen project van wereldklasse, aldus Audiozen. Door aan de aan/uitschakelaar te draaien, bereikt de luisteraar de top of de climax. Daarom wordt de aan/uit-schakelaar op de Mono, die een 10 Ampère industrieel relais aanstuurt, de plezierschakelaar genoemd.

“Buizen, transistors, Mosfets? Si-C Mosfets!” aldus Audiozen.

Audiozen Mono: prijs en leveringsinformatie

We weten nog of en wanneer de nieuwe Mono van Audiozen naar Nederland zal komen. Op diverse websites zagen wij een prijs van 5.200 euro per paar. Wie meer wil weten kan kijken op de website van Audiozen.

EDITORS' CHOICE