REVIEWSony

Review: Sony WH1000XM3 - de nieuwe NC-koning

Jamie Biesemans | 26 april 2019 | Fotografie Fabrikant | Sony | Importeur: Sony Nederland

SAMENVATTING

Ze mogen feest vieren bij Sony: het doel om bij de beste op de markt te zijn is behaald. In ruil voor de grotere investering ontvang je met de WH-1000XM3 een marktleidende noise-cancellingkoptelefoon die propvol nuttige en minder nuttige opties zit.

PLUSPUNTEN

  • Zeer comfortabel
  • Aanpasbare noise-cancelling
  • LDAC-ondersteuning
  • Uitstekende autonomie
  • Klaar voor Google Assistant

MINPUNTEN

  • Baszwaar
  • Grote, dikke oorkussens geven oorbroei
  • Superkorte laadkabel

Met de WH-1000XM3 heeft Sony een duidelijk doel voor ogen: Bose verslaan als de ruisonderdrukkingskampioen. Net als de Bose QuietComfort 35 II is deze Sony een premium koptelefoon met noise-cancelling en een reeks extra snufjes.

Sony WH-1000XM3

De WH-1000XM3 is inmiddels de derde high-end noise-cancellingkoptelefoon van Sony in korte tijd. Het is echt bedoeld als premiumproduct, wat je merkt aan het forsere prijskaartje van 379 euro. Daarmee neemt deze Sony het op tegen gevestigde waarde Bose en een aantal luxehoofdtelefoons, zoals de Bowers & Wilkins PX, de KEF Space One en de Bang & Olufsen BeoPlay H9i.

Er zijn natuurlijk goedkopere koptelefoons met noise-cancelling, ook bij Sony, maar -afgaande op de vele modellen van 300 euro en hoger die recent verschenen- zijn er consumenten die graag iets meer betalen om in alle rust naar hun muziek of filmgeluid te luisteren. Denon bijvoorbeeld, lanceerde recent de AH-GC30. Voor veel fabrikanten is dit een aantrekkelijk segment waar nog veel groei in zit.

Sony wil de strijd duidelijk winnen door zoveel mogelijk technologie in te zetten. De basis is natuurlijk de ruisonderdrukking: de WH-1000XM3 claimt zeer goede noise-cancelling te bezitten, evenwaardig of beter dan wat marktleider Bose biedt. De hoofdtelefoon heeft ook een aantal sensors en intrigerende functies die extra gebruiksgemak bieden. Denk dan aan noise-cancelling die zich aanpast aan je wat je doet en een ingebouwde meting om de klank aan je hoofd aan te passen.

Samen met de mooie afwerking moet de vele spitstechnologie de hogere prijs rechtvaardigen. Goed rondkijken is altijd de boodschap, want op de prijzen van toestellen zoals deze zit wel wat beweging. Hierdoor vind je de Sony soms goedkoper. De adviesprijs van de Sony WH-1000XM3 bedraagt in elk geval 379 euro.

Modern en hoogwaardig afgewerkt

Bij hoofdtelefoons kom je heel uiteenlopende bouwkwaliteiten tegen, maar deze Sony zit bijzonder goed in elkaar. Bijna volledig kunststof, dat wel. Gelukkig is het wel prima geconstrueerd, dus je houdt er geen goedkoop gevoel aan over. De scharnieren aan de beugel, de beugels zelf en de verstelbare band komen stevig en duurzaam over. Dat moet ook, want een NC-koptelefoon zoals deze gaat wellicht mee de baan op en het vliegtuig in.

Hoofdtelefoons met ruisonderdrukking combineren altijd NC (actief) met passieve geluidsisolatie, zoals dikkere oorkussens en een wat hogere druk op oren. Zo ook de Sony, of toch als het gaat over de oorkussens uit urethaanschuim. Bij de WH-1000XM3 zijn ze heel dik en flexibel. Hierdoor passen de kussens perfect op je oorschelp, wat ook de vorm en grootte van je oren mogen zijn. Als je de koptelefoon opdoet, blijft er nog veel lege ruimte tussen je oor en de driver van de koptelefoon. Een positieve zaak, want dit creëert een groter geluidsbeeld én is weer net iets comfortabeler. De keerzijde hiervan is dat je na een lange vlucht bij het afnemen van de WH-1000XM3 wel merkt dat je oren het warm hebben gehad. Het is een fenomeen bij elke NC-koptelefoon, maar bij de Sony is er toch iets meer oorbroei dan normaal.

Er zijn twee kleuren beschikbaar: een soort zilverbeige en een zwarte. Die laatste heeft kleine koperkleurige accenten die zorgen voor een streepje klasse. Het bijhorende etui is in dezelfde kleur en biedt ruim plaats voor een opgevouwen WH-1000XM3 en de meegeleverde accessoires. Hier laten fabrikanten vaak een steek vallen door geld te besparen, maar het etui voelt even waardevol en duurzaam over als de koptelefoon. Enig minpuntje: de meegeleverde laadkabel is wel heel kort, waardoor je bij een lader die insteekt in een stopcontact hoger op een muur de koptelefoon moet laten bengelen. Je kunt natuurlijk een ander kabel gebruiken. Let dan wel op: de WH-1000XM3 heeft een USB-C-poort, niet een micro-USB-aansluiting.

Uitstekende autonomie

De WH-1000XM3 weegt ongeveer 255 gram, wat de Sony min of meer op gelijke voet plaatst met de Bose QuietComfort 35 II. Dat is de voornaamste concurrent, met een gelijkaardig prijskaartje. Beide koptelefoons mag je gerust heel licht noemen, zeker als je rekening houdt met de extra elektronica en accu die aanwezig zijn in een noise-cancellingkoptelefoon zoals deze. Andere rivalen, zoals de Bowers & Wilkins PX of NAD HP70, wegen al gauw meer dan 300 gram. We zeggen er meteen bij: dit cijfer vertelt maar een deel van het verhaal. Een iets zwaardere koptelefoon die het gewicht goed verdeelt over je kruin en je oren kan toch licht aanvoelen. De Sony word je bijna niet gewaar; je merkt enkel de oorkussens die tegen je oorschelpen aandrukken.

Sony belooft dat de WH-1000XM3 dertig uur blijft werken op één batterijlading – en dat is met noise-cancelling en Bluetooth ingeschakeld. Het mooie is dat de WH-1000XM3 effectief die zeer goede autonomie levert. Praktisch is dat je deze koptelefoon ook met een (meegeleverde) kabel kunt aansluiten, iets dat heel nuttig is als je bij een lange vlucht een film wil bekijken via de schermpjes van het in-flight entertainmentsysteem. Bluetooth wordt dan automatisch uitgeschakeld, waardoor de batterij nog langer meegaat. Benieuwd of de batterij nog veel lading bevat? Als je even drukt op de powerknop, vertelt een damesstem in het Nederlands hoe het zit met de accu. Een kleine verzuchting: terwijl je de WH-1000XM3 oplaadt, schakelt hij zich uit. Luisteren en laden gaat dus niet.

Uitgebreide app

De WH-1000XM3 kun je volledig bedienen via de koptelefoon zelf. En zelfs op een (in theorie) handige manier: de rechteroorschelp is aanraakgevoelig. Door te tikken pauzeer je muziek, en verticaal swipen past het volume aan. Er zijn wel meer hoofdtelefoons met deze functie, maar vaak werkt dat vegen niet zo goed. Bij de WH-1000XM3 wél, al merkten we na de koptelefoon wat langer te gebruiken dat we liever het volume via onze smartphone aanpassen. Er is nog een aantal kleinere knopjes aanwezig, die onder andere dienen om te schakelen tussen noise-cancellingmodi.

De WH-1000XM3 bezit veel extra functionaliteit. Om die te ontsluiten, moet je wel de Headphones Connect-app (iOS en Android) installeren. Het is de algemene app van Sony voor verschillende hoofdtelefoons, bij de WH-1000XM3 geeft het toegang tot alle mogelijke opties die Sony kon bedenken. En dat zijn er heel wat… Enig minpuntje aan de app is dat de tekstvelden niet voorzien zijn op langere Nederlandse woorden, waardoor er soms belachelijk veel afkortingen worden gebruikt. Sommige menuutjes zijn zo ingekort dat ze bijna geheimtaal lijken – of een contactadvertentie uit een krant anno 1970.

Zoals je al kunt opmaken uit de ‘XM3’ in de naam is dit de derde generatie van deze koptelefoon. Voor die derde versie heeft Sony wat krampachtig gezocht naar nieuwe features om toe te voegen. Sommige zaken zijn heel slim en werken heel goed. Zo kun je de WH-1000XM3 door kort te drukken op een knop of te tikken in de app een meting laten uitvoeren. Deze meting – waarbij enkele seconden lang zachte testtonen door je oren klinken – laat de WH-1000XM3 bepalen hoe de koptelefoon juist op je hoofd zit. De exacte positie van de oorkussens ten opzichte van je oor, je haar (of het gebrek er aan) en of je een bril draagt zijn immers factoren die de geluidskwaliteit kunnen beïnvloeden. Dankzij de meting kan de Sony-koptelefoon voor deze zaken compenseren.

Tijdens de meting controleert de WH-1000XM3 tevens via een speciale sensor op welke hoogte je je bevindt. Deze functie is er niet voor bergbeklimmers, maar wil de geluidskwaliteit aanpassen in functie van de cabinedruk in een vliegtuig op grote hoogte. We hebben dit effectief tijdens een aantal vluchten uitgeprobeerd, maar het is moeilijk om te zeggen of het veel effect heeft. De functie wordt immers tegelijkertijd met de pasvormcompensatie geactiveerd – en die zorgt ook voor geluidsaanpassingen. Zijn bassen wat teruggeschroefd omdat de oorkussens goed op je oorschelpen passen of omdat je op een hoogte van 30.000 voet vliegt?  

Uitstekende codec-ondersteuning

In de Headphones Connect-app vind je nog andere opties, zoals een (weinig nuttige) functie om de muziekbron virtueel te positioneren ten opzichte van je hoofd, en een equalizer. Helaas heeft het inschakelen van een aantal van deze functies een minder aangenaam gevolg: de kwaliteit van de Bluetooth-stream verslechtert. De WH-1000XM3 heeft nochtans uitstekende ondersteuning voor Bluetooth-codecs, de manier waarop muziek door de smartphone gecodeerd wordt om het draadloos naar de koptelefoon te sturen. Dit staat overigens los van het formaat waarin je muziek verpakt is. De WH-1000XM3 ondersteunt LDAC, aptX en aptX HD, en is daardoor klaar voor de beste codecs die er beschikbaar zijn via de nieuwste Android-telefoons. AAC kent het ook, mocht je nog beschikken over een ouder Apple-apparaat. Kies je echter bepaalde functies, dan schakelt de WH-1000XM3 terug op de oude SBC-codec die hoorbaar slechtere geluidskwaliteit biedt.

Er wordt wel eens gesteld dat dit niets uitmaakt bij het luisteren naar streams in lagere kwaliteit, maar dat is een misverstand: de impact van SBC is net groter bij een muziekbestand in lage kwaliteit, omdat de audiodata dan tweemaal door een lossy compressieroutine is gestuurd. Daarom raden we je altijd aan om via Bluetooth naar muziek in de hoogste kwaliteit te luisteren, als het kan lossless. De stap naar hi-res maken heeft dan weer minder zin.

Aanpasbare ruisonderdrukking

Het beste aan de WH-1000XM3 is de aanpasbare noise-cancelling. Misschien lijkt dat een overbodige optie, maar de noise-cancelling van de Sony is zo effectief dat het in sommige omstandigheden te goed werkt. Daarom is er een sensor ingebouwd die detecteert of je zit of wandelt. Denkt de WH-1000XM3 dat je op stap bent, dan treedt de noise-cancelling iets minder drastisch op. Zo kun je toch iets van de omgeving horen en blijf je veilig voor fietsers die achter je opduiken.

Je kunt de noise-cancelling ook handmatig instellen in de app. Heel fijnmazig zelfs, met 20 niveaus en met de optie om stemmen toch door te laten. Dat is bijvoorbeeld wel handig als je werkt in een rumoerig open kantoor. Sowieso kun je heel snel de noise-cancelling kort opheffen door je hand vlak tegen je rechteroor te houden. Dit is dan weer praktisch als je even de omroeper in het station beter wil verstaan. Het klinkt misschien gek, maar het is echt wel een handigheid als je op reis bent.

We hebben de WH-1000XM3 uitgebreid getest bij het vliegen en op de trein. En ook gewoon op ons thuiskantoor, als het raam openstond en er nogal wat verkeer door de straat reed. Even interessant was de noise-cancelling inschakelen in een zeer stille ruimte en dan in de app de functie meer en minder effectief laten werken. We merken dan snel dan ruisonderdrukking ook gevolgen heeft voor de muziek die je beluistert. Stemmen worden met noise-cancelling een tikje nasaler, details iets helderder. Het is een fenomeen dat je bij alle noise-cancellinghoofdtelefoons ervaart. Is het erg? We denken dat je dit moet accepteren omdat de voordelen van noise-cancelling in sommige situaties groot zijn. Je luistert ontspannen en aan een lager volume met ruisonderdrukking ingeschakeld, en waardoor je beter kunt concentreren op je muziek of film.

Aan de kop van de koers

De noise-cancelling van de Sony is absurd goed. In een apart dossier vergelijken we binnenkort meerdere NC-koptelefoons met elkaar, maar we kunnen al stellen dat de WH-1000XM3 probleemloos de vergelijking met de Bose QC 35 II kan doorstaan. De Sony werkt heel goed tegen heel lage tonen die heel repetitief zijn (zoals vliegtuigmotoren), maar kan ook vrij goed hogere frequenties buitenhouden. Dat is het verschil tussen een goedkopere NC-koptelefoon en een premiummodel zoals deze.

Als het gaat om zeer hoge tonen kan noise-cancelling-technologie maar weinig doen; op dat punt draait het om de passieve isolatie die de oorkussens bieden. Sony heeft op dat vlak goed gekozen, waardoor de WH-1000XM3 zich zelfs effectief toont als we in de woonkamer op een tablet een Netflix-film meepikken terwijl andere gezinsleden op de tv naar een luidruchtig tv-programma kijken.

De WH-1000XM3 is niet audiofiel getuned, maar dat verwachten we ook niet van een koptelefoon die vooral buiten en onderweg zal worden gebruikt. Het klinkt eigenlijk heel goed voor het prijspunt. Soms wat té baszwaar, maar amper wollig of sloom. Dat houdt elektronische muziek op tempo en meeslepend. Ook andere genres profiteren ervan. Op het nieuwe ‘Mettavolution’-album van Rodrigo y Gabriela blijft het duo zijn meesterschap van vingervlug akoestisch gitaarspel etaleren, iets dat de Sony goed weet over te brengen. De hele fijne details verdwijnen wat naar de achtergrond en sommige snaaraanslagen klinken wat kunstmatig, maar dat stoort niet als je onderweg even wil genieten van muziek. De WH-1000XM3 zet een grotere soundstage neer dan vele gesloten NC-koptelefoons, en dan is een troef bij deze muziek. Ook het wondermooie ‘Memory’ van pianiste Hélène Grimaud behoudt zijn melancholische open karakter, al moet je echt wel zorgen dat je niet via SBC met DSEE HX een album als dit beluistert. Die fijne pianoaanslagen en het natrillen van de snaren klinken dan echt wel te fel en kunstmatig. Via LDAC of aptX HD (op recente Huawei-telefoons, zoals de P30 Pro die we nu in gebruik hebben, kun je via een geheime menu de gewenste codec instellen) klinkt het echt stukken beter.

Conclusie

De Sony WH-1000XM3 is verre van goedkoop, maar biedt wel een superieure noise-cancelling en een uitstekende bouwkwaliteit. Ze mogen feest vieren bij Sony: het doel om bij de beste op de markt te zijn is behaald. In ruil voor de grotere investering ontvang je met de WH-1000XM3 een marktleidende noise-cancellingkoptelefoon die propvol nuttige en minder nuttige opties zit.

De extra’s die Sony biedt zijn niet waanzinnig belangrijk, maar zijn wel mooi meegenomen. Hou je hand tegen een oor en de muziek dempt; het klinkt niet spectaculair maar in de praktijk is het wel een handige functie. Qua klank zet de WH-1000XM3 in op een warmere weergave met wat meer bassen, wat een mooi resultaat geeft. De brede ondersteuning voor betere codecs bij Bluetooth-streamen is een bijkomende plus.

Sony WH-1000XM3
379 euro | www.sony.com
Beoordeling 4,5 op 5


EDITORS' CHOICE