REVIEWDenon

Review: Denon AH-GC30 hoofdtelefoon met high-end drivers

SAMENVATTING

De AH-GC30 is een elegante designkoptelefoon die heel goed past bij waar Denon voor staat. Het heeft meer een hifi-karakter dan veel commerciëlere noise-cancelling-rivalen, zonder meteen audiofiel te worden. De nadruk ligt meer op een goede muziekweergave.

PLUSPUNTEN

  • Mooie metalen beugel en afwerking
  • Effectieve noise-cancelling tegen motorgeluid
  • Goede autonomie, laadt snel
  • Eerder een zuiver hifi-geluid
  • Groot draadloos bereik

MINPUNTEN

  • Korte laadkabel
  • Denon Audio-app heeft update nodig
  • Voelt niet zo licht als sommige rivalen

De AH-GC30 is een gloednieuwe noise-cancellinghoofdtelefoon van Denon. Het is een echt premiummodel, uitgerust met de FreeEdge-drivers die we kennen van de dure en bejubelde hifi-koptelefoons zoals de D7200.

Denon AH-GC30

Met de AH-GC30 wil Denon een graantje meepikken van het segment van premium noise-cancellinghoofdtelefoons. Het is inmiddels de tweede generatie Denon-koptelefoons met ruisonderdrukking, een grote broer voor de oudere GC20. De AH-GC30 is een premiummodel met een prijskaartje dat het regelrecht tegenover de topmodellen van Bose en Sony plaatst.

De grote troef van Denon ten opzichte van zijn rivalen zijn de hifi-roots van het merk. Dat is meer dan wat marketingpraat; de AH-GC30 komt met drivers die in eigen huis ontwikkeld werden voor hun luxueuze hifi-hoofdtelefoons. De koptelefoon is volgens de fabrikant ook zuiverder van klank dan doorsnee NC-koptelefoons. Die zijn inderdaad vaak eerder hevig qua bassen. Maar is dat voldoende om consumenten weg te lokken van de gevestigde waarden in het segment?

Luxe staat voorop

Zoals altijd bij Denon-koptelefoons maakt de verpakking van de AH-GC30 niet gigantisch veel indruk. Echt belangrijk? Neen, maar je zou van een high-end NC-koptelefoon wel verwachten dat ze in de winkelrekken beter zou opvallen. Gelukkig wordt het veel beter als we de AH-GC30 uitpakken. De koptelefoon zit vanuit de fabriek in een groot, stevig etui uit leder waarin ook een stoffen zakje met kabels zit. De Denon-koptelefoon zelf is knap afgewerkt en geeft meteen een elegante Ă©n duurzame indruk. Het is beschikbaar in zwart of wit, wij ontvangen die laatste uitvoering.

Een heel fraai designelement zijn de sierlijke Y-beugels uit metaal, in ons geval in een soort dof brons-goudkleur. Heel mooi. Dit onderdeel komt heel stevig over; de scharnieren om de koptelefoon op te vouwen en de bevestiging aan de oorschelp zijn bijzonder solide. Ook bij het verstellen van de band voelt alles heel degelijk en betrouwbaar aan. Dit is een koptelefoon die je gerust mee op reis kunt nemen. De oorschelpen zijn gemaakt uit een mat kunststof die er chiquer uitziet dan de beschrijving ‘kunststof’ laat uitschijnen. Een pluspunt is dat vingerafdrukken of vuil niet zo zichtbaar tonen.

Als we ergens kritiek op hebben, dan is het op de knopjes: het bedieningspaneeltje aan het rechteroor bestaat uit vier knopjes (de mediabediening plus NC-knop) die uit een goedkoper plastic zijn gemaakt. Het is maar een klein element in een grote geheel dat verder prima in orde is, maar het bedieningspaneel mocht net iets hoogwaardiger overkomen. Het zit hem nu eenmaal in de details.

Het eindresultaat van dit alles is een mooie koptelefoon die wel over je oren past, maar toch slanker en eleganter oogt dan sommige rivalen. De Sony WH-1000XM3 of de NAD HP70 bijvoorbeeld, komen groter over. Een optisch trucje is dat, want als je de meetlat erbij haalt blijkt er niet echt veel verschil te zijn.

Zeer comfortabel

Ondanks de iets slankere uitstraling bezit de Denon toch grote oorkussens uit synthetisch leder die helemaal over je oren passen. Niet verrassend dat, want bredere kussens zijn de norm bij een premium noise-cancellingkoptelefoon. De dikkere kussens helpen het actieve ruisonderdrukkingsysteem om effectiever te zijn door een deel van het lawaai (in het bijzonder hogere frequenties) op passieve wijze tegen te houden. Missie geslaagd, want zelfs met noise-cancelling uitgeschakeld merk je dat er veel omgevingsgeluid geweerd wordt. Bij het langer dragen worden je oren warmer, dat is dan weer de keerzijde. Maar zelfs na vele uren luisteren vinden we het oorbroei-effect minder sterk dan bij de Sony. Ventilatie is bij de Denon schijnbaar iets beter geregeld.

Draagcomfort is behoorlijk goed bij de AH-GC30. Het lagere gewicht van 287 gram helpt vast daarbij, al is de Bose QuietComfort 35 II nog net iets lichter. De hoofdtelefoon sluit nauw aan op je oren, nog een maatregel om geluid buiten te houden. Het is een echt over-de-oren-model, met brede kussens die over een grote oppervlakte je oorschelpen raken. Hierdoor merk je de oordruk minder.

Effectief maar anders

We hebben met de Denon twee langere vluchten genomen naar en van een persevent in Spanje. Toen we de AH-GC30 op het vliegtuig opzetten, keken we even op. De koptelefoon doet het namelijk anders dan de Bose en Sony die we ook in de test hebben. Waar met name de Sony je bijna volledig afsluit van de buitenwereld, is de Denon extreem effectief tegen het geluid van vliegtuigmotoren en andere lage tonen – maar heb je nog een vrije natuurlijke luisterervaring qua stemmen. We kunnen ons inbeelden dat sommige mensen dit prettiger vinden. Je hebt veel minder een geïsoleerd gevoel dan bij andere NC-koptelefoons, terwijl je toch heel wat rustiger naar je muziek luistert. Als je de Denon en de Sony kort na elkaar probeert, dan merk je wel meteen het verschil. Bij de WH-1000XM3 overvalt je meteen een soort stiltezone, terwijl de Denon je nog meer contact met de omgeving laat houden.

Via de NC-knop aan het rechteroor van de AH-GC30 wissel je tussen een city-, office- en airplane-modus, waarbij de noise-cancelling volgens Denon zich aanpast aan de situatie. Vergeleken met de Sony vonden we de verschillen tussen de drie modi wel subtiel.

Effectiever is de Ambient Monitor. Door twee keer te tikken op je rechteroor (de)activeer je deze functie om stemmen rondom je beter te horen. Je muziek speelt wat stiller af en spraak (maar niet andere geluiden) hoor je opeens beter. Dit is handig als in het vliegtuig de stewardess komt vragen welk drankje je wenst, om maar een voorbeeld te geven. De Sony WH-1000XM3 biedt iets gelijkaardig; een opmerkelijk verschil is dat bij Sony deze functie enkel werkt zolang er een hand op je oor rust. Bij Denon blijft Ambient Monitor werken totdat je het opnieuw uitschakelt. De functie werkt goed bij de AH-GC30, al moesten we wel soms onsubtiel hard tikken op de koptelefoon om het te doen werken.

Zeer groot bereik

Bij het testen thuis viel ons ook op dat het bereik van de AH-GC30 opmerkelijk groter is dan bij de Sony en Bose. Terwijl we een verdieping lager een koffie gingen zetten, bleef de stream komende van onze Huawei P30 Pro zonder haperingen doorspelen. Tijdens het reizen of pendelen is een groter bereik niet echt zo belangrijk, maar thuis of op kantoor kan het nuttig zijn.

In het segment van noise-cancelling gebruiken we de Bose QuietComfort 35 II en de Sony WH-1000XM3 als benchmarks. Die koptelefoons hebben we bij de hand, zodat we A/B kunnen vergelijken. Tijdens het testen gebruikten we voornamelijk onze smartphone (de Huawei P30 Pro) om naar muziek te luisteren, al schakelden we op een bepaald moment wel over naar een oudere LG G6 omdat de bijhorendeDenon Audio-app niet wou starten op de Android 9 op de Huawei. Het werkte wel op de G6 en de iPad (2017), waar we snel ontdekten dat deze app niet zoveel te bieden heeft. In tegenstelling tot de apps van Sony en Bose kun je via de app geen instellingen aanpassen op de koptelefoon of updates uitvoeren. Het is puur een (beperkte) mediaspeler voor eigen bestanden en om naar internetradio te luisteren. Je hebt het dus echt niet nodig.

De AH-GC30 probeert net iets meer hifi te zijn dan zijn rivalen. Ondersteuning voor een hoogwaardige Bluetooth-codec mag dan natuurlijk niet ontbreken. Denon maakte de juiste keuze: de koptelefoon ondersteunt aptX en aptX HD, codecs die tegenwoordig ingebakken zijn bij de nieuwe Android-telefoons. LDAC-ondersteuning is er dan weer niet, maar aptX HD moet niet onderdoen voor de codec die oorspronkelijk door Sony werd ontwikkeld.

AptX is ook present bij nieuwere Macs en Windows-pc’s. Heb je een iPhone, dan gebruik je bij de AH-GC30 de AAC-codec. Dat klinkt ook niet slecht, vooropgesteld dat het bronmateriaal (je bestanden of stream) van goede kwaliteit is.

Een alternatief qua klank

Klankmatig vinden we de AH-GC30 zeer te pruimen. Het is inderdaad iets meer ‘hifi’ in de zin dat muziek meer in balans is dan bij de Sony of Bose. Dat merken we bijvoorbeeld bij het ‘There is no other’-album van Amerikaanse folkzangeres Rhiannon Giddens. Met de Denon-hoofdtelefoon klinken deze zwoele tracks uit het zuiden van de V.S. voller en natuurlijker, zeker vergeleken met de nasalere QuietComfort 35 II. Bij de Bose gaat je aandacht volledig naar de stem, de Denon laat je ook genieten van de andere instrumenten. Met name snaarinstrumenten klinken veel natuurlijker. Puristen die komen van open hoofdtelefoons voor thuis zullen het nog een tikje dof en baszwaar vinden, maar de keuze voor die klank past beter bij mobiel gebruik. Ook bij de beats en samples van ‘Ar.mour’ en ‘Powder Man’ op UNKLE’s ‘The Road: Part II’ toont de Denon zich een betere mobiele koptelefoon. Het klinkt wat opener en boeiender dan bij veel concurrenten. Bij rockmuziek klinkt de Denon helemaal top.

De autonomie van de AH-GC30 is bovengemiddeld goed. Volgens Denon kun je 20 uur rekenen op NC en Bluetooth-streaming, wat beter is dan goedkopere NC-koptelefoons. De snellaadfunctie is wel echt een plus als je op reis bent. Je kunt nog langer luisteren door een van de meegeleverde audiokabels te gebruiken. De Denon biedt overigens een ongewonere optie: je kunt hem via een USB-kabel aansluiten op je pc of een mobiel toestel, en in hoge kwaliteit hi-res audio doorsturen. Het is wellicht iets dat nagenoeg niemand gaat doen. Spijtig, want eigenlijk vonden we de AH-GC30 via deze weg aangesloten echt wel goed klinken.

Conclusie 

De AH-GC30 is een elegante designkoptelefoon die heel goed past bij waar Denon voor staat. Het heeft meer een hifi-karakter dan veel commerciëlere rivalen, zonder meteen audiofiel te worden. De nadruk ligt meer op een goede muziekweergave. De noise-cancelling is effectief tegen typisch omgevingsgeluid op een vliegtuig of trein, maar is minder omvattend dan bij de marktleiders. Misschien is dat ook niet zo erg; het is vooral dat lage gebrul dat vermoeiend is. De Ambient Monitor-functie is een handigheid, vooral omdat je het ingeschakeld kunt laten. We missen wel de spitstechnologische snufjes van Sony en een app met personalisatiemogelijkheden.

Denon AH-GC30
349 euro | www.denon-hifi.nl
Beoordeling 4 op 5

MERK

EDITORS' CHOICE