NIEUWSFyne Audio

Fyne Audio demonstreert vlaggenschepen F1-12 en F703 op HEM

De Schotse luidsprekerbouwer Fyne Audio heeft zijn vlaggenschepen F1-12 en F703 voor het eerst laten horen op de High End audiobeurs in München. De luidsprekers waren al aan het publiek getoond op de eerdere Bristol Show, maar daar waren ze nog niet te horen. De luidsprekers zijn inmiddels rijp voor productie.

Fyne Audio F1-12

We hebben al eerder geschreven over de F1-12 van het Schotse Fyne Audio, die zijn debuut heeft beleefd op de Bristol Show eind februari 2019. De nieuwe luidspreker is getoond en gedemonstreerd aan het publiek op de afgelopen High End audiobeurs in München. De luidspreker is inmiddels productierijp maar we weten nog niet wanneer de eerste leveringen zullen gaan plaatsvinden.

De nieuwe F1-12 vloeit voort uit de oudere F1-10, het vorige vlaggenschip van het merk, die vorig jaar zijn debuut maakte. In de F-12 is de diameter de eigen IsoFlare-driver vergroot van 10 inch naar 12 inch. Binnenin bevindt zich een 3-inch dome-tweeter met een conus gemaakt van een titaniumlegering. Isoflare is een verdere doorontwikkeling van golfgeleiding en heeft een volledig nieuwe puntbronweergever opgeleverd. Deze driver zorgt voor een uniform afstraalgedrag en een buitengewone stereoafbeelding.

Ze zijn voorzien van Fyne Audio’s FyneFlute techniek Dit houdt naar eigen zeggen een doorbraak in conustechnologie in, die naast minimale energieopslag een lineaire weergave waarborgt over de gehele bandbreedte. De cross-over is cryogeen behandeld om de signaaltransparantie te optimaliseren. De drivers zijn voorzien van een neodymium magneetsysteem.

Zowel de handgemaakte berken kast als de aluminium plint zijn vergroot in vergelijking met de F1-10. De weergave van lage tonen werkt volgens Fyne Audio’s eigen BassTrax Tactrix Diffuser systeem. Dit systeem zou ervoor moeten zorgen dat reflecties bij de laagweergave vermeden worden zodat plaatsing minder kritisch wordt.

De standaardversie van de F1-12, afgewerkt met hoogglans witte of zwarte lak kost 13.500 per stuk. De versie die is afgewerkt in hoogglans walnootfineer met ingelegde massief wortelnotenhout en trims in voor- en bovenzijde kost 14.750 euro per stuk.

Fyne Audio F703

De F703, ook een vloerstaande luidspreker, had afgelopen dagen ook zijn demodebuut in München. De F703 is het tweede model in de F700 Series na de lancering van de F702 in november 2018. Ook de F703 heeft een IsoFlare puntbron driver, maar dan met een diameter van 10 inch met een composiet middentoner/woofer conus, en titanium dome tweeter met een diameter van drie inch voorzien van een ferriet magneetsysteem. Hieronder bevindt zich een tweede 10-inch composiet middentoner/woofer.

We hebben nog geen officiële prijsinformatie maar naar verluidt zal de F703 9.000 per paar gaan kosten.

Fyne Audio: nog meer in het vat

Fyne zal later in 2019 meer modellen lanceren in de F700-serie.

Het Schotse luidsprekermerk bevestigde ook dat de F502 SP, die als protoype te zien was op de Bristol Show eind februari 2019, binnenkort in productie zal worden genomen met een verwachte levering vanaf augustus 2019. Zoals we in een eerder nieuwsbericht hebben opgemerkt, combineert de F502 SP (de 'SP' staat voor 'Special Production') de drivers en technologieën van de F702 (3.500 euro per stuk) samen met de behuizing van de F502 (900 euro per stuk), waarmee de kloof tussen die twee min of meer wordt overbrugd.

EDITORS' CHOICE