Audio Analogue Bellini en Donizetti: voor/eind-combi vanwege jubileum

Het Italiaanse audiobedrijf Audio Analogue heeft jubileumversies uitgebracht van voorversterker Bellini en eindversterker Donizetti. Het bedrijf heeft in 2016 zijn twintigste verjaardag gevierd met de lancering van een serie 'Anniversary'-edities van de eerdere klassieke versterkers van het bedrijf. Nu worden de geïntegreerde modellen Puccini en Maestro vergezeld door de nieuwe voorversterker Bellini en de eindversterker Donizetti, beiden verkrijgbaar in zilveren en zwarte uitvoering.

Audio Analogue Bellini en Donizetti: nieuwe Anniversary-versies

De originele Bellini- en Donizetti-versterkers van het Italiaanse Audio Analogue werden voor het eerst gelanceerd rond de eeuwwisseling. De nieuwe 'Anniversary'-edities hebben dan wel de naam van hun voorgangers, maar het zijn feitelijk nieuwe modellen met volledig nieuwe ontwerpen en technologieën.

Audio Analogue: voorversterker Bellini

De Bellini haalt zijn inspiratie uit de voorversterkingschakelingen van het Maestro Anniversary geïntegreerde model van het merk, maar heeft intussen ook de nodige wijzigingen onder motorkap, waaronder een volledig differentieel zero global feedback ontwerp van ingang naar uitgang. Verder heeft de Bellini een op maat gemaakt inductief-capacitief filter om netinterferentie te minimaliseren. De dual-mono volledig gebalanceerde versterkingstrap beschikt over de zelfontwikkelde SeGeSTA (single-gain stage transconductance amplifier), ontworpen om de voorversterker nog stiller te maken.

Zorgvuldige planning van de complexe vierlaagse printplaat omvat het positioneren van elke component om ruis te verminderen en het routeren van de input-, output- en muzieksignalen om ruis verder te elimineren. Bovendien zorgen relais-bediende schakelaars voor lineariteit en 7N zuiverheid OCC koperkabels worden gebruikt voor de interne bedrading. Ten slotte heeft  Audio Analogue een traditionele potentiometer-volumeregeling vervangen door een volumregeling die is gebaseerd op een weerstandsladder van zorgvuldig geselecteerde vaste-waardeweerstanden. De Bellini wordt geleverd met een stevige aluminium afstandsbediening.

Audio Analogue: eindversterker Donizetti

Ook de Donizetti is een volledig gebalanceerd zero global feedback ontwerp. Hij kan 250 Watt aan acht Ohm leveren in stereo-modus en dat vermogen verdubbelt bij vier Ohm. De Donizetti kan ook als monoversterker worden gebruikt en kan dan 1 kWatt aan acht Ohm leveren.

De versterker heeft een complete dual-monoconfiguratie tot twee afzonderlijke 1200 VA ringkerntransformatoren. Ieder kanaal heeft 56.000 μF aan afvlakcapaciteit. Net als bij de Bellini, is het circuitontwerp van de Donizetti gebaseerd op de eigen SeGeSTA van Audio Analogue met alleen discrete componenten en met 12 bipolaire outputtransistors per kanaal.

Ook de Donizetti heeft een vierlaags printplaat die gevoelige componenten zo ver mogelijk van de transformators afzet en ervoor zorgt dat het pad van het ingangssignaal nooit dat van het uitgangssignaal kruist. Military grade weerstanden, hoge kwaliteit condensatoren, 7N zuiverheid OCC koperen bedrading en vergulde connectoren maken het pakket compleet.

Audio Analogue Bellini en Donizetti: prijzen en leveringsinformatie

De koper kan kiezen uit een zilverkleurige of zwarte uitvoering. De Bellini kost 5.550 euro en de Donizetti wisselt voor 9.500 euro van eigenaar.

EDITORS' CHOICE