NIEUWS

Vimberg Amea: luidspreker met wel of geen diamanten tweeter

De Duitse luidsprekerfabrikant Vimberg heeft details vrijgegeven over de Amea, een tweeweg monitorluidspreker. De Amea is voorzien van drivers van het eveneens Duitse Accuton. Als het gaat om de tweeter kan de klant kiezen uit twee modellen. Het model Amea D is voorzien van een diamanten tweeter.

Vimberg Amea (of Amea D)

Het Duitse Vimberg heeft een portfolio dat bestaat uit slechts drie modellen luidsprekers. De Mino en de Tonda zijn vloerstaanders. De nieuwe Amea is het eerste monitormodel. Het is een tweeweg model met twee actieve drivers aan de voorzijde en een passieve radiator aan de achterzijde ter ondersteuning van de weergave van lage tonen.

De tweeweg Amea heeft drivers van de Duitse driverbouwer Accuton. De tweeter is een keramisch model met een diameter van 30 millimeter. De middentoner/woofer heeft een keramische conus met een diameter van 173 millimeter. Om het weergavebereik van lage tonen naar onderen toe te vergroten is aan de achterkant een passieve 220 mm aluminium sandwich woofer geplaatst, en die komt ook van Accuton. Uiteraard is de kast zo ontworpen dat al die drivers kunnen ademen en de juiste hoeveelheid lucht kunnen verplaatsen, zodat snelheid en nauwkeurigheid worden behouden.

Maar er is meer. De koper heeft keuze uit een tweetal tweeters. De keramische tweeter is naar eigen zeggen al heel goed maar de koper kan ook kiezen voor de “referentie keuze” van Accuton en dat is een 30 mm pure diamant-tweeter. Het model met deze tweeter aan boord heet heel toepasselijk Amea D.

De drivers van de Vimberg Amea wordt gemonteerd in een aluminium frontplaat op interne aluminium bevestigingen. Aluminium is volgens Vimberg het geschikte materiaal bij uitstek vanwege het resonantiegedrag in combinatie met het resonantie-absorberende waterdichte HDF-vezellaminaat, waar de kast van is gemaakt.

Daarnaast heeft Vimberg Argento luidsprekeraansluitingen gemaakt van een met vezels versterkt polymeer. Op deze wijze wordt elke magnetische interferentie met de geleider zelf vermeden. Intern is elke Vimberg-luidspreker bedraad met een echte high-end coaxkabel.

Of de koper nu de Amea of Amea D kiest, de cross-over is volgens Vimberg ongeëvenaard qua ontwerp en prestatie. Het filter is immers speciaal voor de geplaatste drivers ontworpen.  Het resultaat is voortreffelijke off-axis prestaties, een ultra-lineaire frequentierespons en een ongelooflijke timing, aldus Vimberg.

De Vimberg Amea kost 11.000 euro per paar en de Amea D gaat voor 18.000 euro per paar over de toonbank.

Vimberg Amea: technische specificaties

 • Type: fullrange tweeweg luidspreker
 • Kast: Vimberg MRD-kast met ontkoppelde aluminium driver montageplaat
 • Tweeter: 1 x 30 mm keramische Accuton tweeter
 • Middentoner/woofer: 1 x 173 mm Accuton keramische midrange woofer
 • Ondersteuning laag: 1 x passieve radiator van 220 mm, Accuton
 • Optioneel: 30 mm Accuton Cell diamant-tweeter (Amea D), ook altijd later te upgraden
 • High-end Mogami luidsprekerbedrading aan de binnenzijde
 • Argento puur zilveren luidsprekeraansluitingen
 • High-end cross-over met Vimberg monopulse-technologie: lineaire frequentierespons met geoptimaliseerde impulsrespons
 • Exclusief gebruik van componenten van Mundorf & Duelund
 • Exclusieve pianolak hoogglans wit of zwart

EDITORS' CHOICE