NIEUWS

Ruel R+: modulaire actieve lijnarray luidsprekers tot aan het plafond

Het Canadese bedrijf Ruel heeft de Ruel R+ gelanceerd, een smalle luidspreker die tot het plafond reikt. De Ruel R+ is gemaakt om in een hoek te zetten of dicht tegen een muur. De luidspreker is ook nog eens modulair gebouwd en een belangstellende kan dus kiezen hoe hoog de luidspreker wordt. 

Ruel R+: modulaire lijnaray luidspreker

Thierry Ruel, de oprichter van Ruel en een Fransman die in Canada is gaan wonen, is een pionier en heeft dit hypermoderne luxe residentiële audiosysteem gecreëerd. De Ruel R + is een doorbraak op het gebied van geluid voor thuis. Het is een state-of-the-art systeem, elegant, luxueus en handgemaakt in Canada, aldus het persbericht.

De Ruel R + is een lijnbronsysteem dat een kolom vormt die van de vloer naar het plafond gaat. In die kolom zitten zeven 1,5-inch speciaal ontwikkelde fullrange drivers per module. Elke module is ongeveer 11-inch lang. Aan de achterzijde van elke module bevinden zich passieve membranen die de achterwaartse geluidsgolf gebruiken om de lagere frequenties te verbeteren.

De Ruel R+ is een stapeling van modules en de koper kan kiezen hoeveel modules hij wil stapelen. De modules zijn gemaakt van kruislings gelaagd Russische berkenhout en gebruiken vergulde connectoren om elke module samen te voegen. Een beetje zoals een Lego-stapel maar dan met geluid. Het audiobedrijf uit het Canadese New Brunswick stelt dat het minimumaantal modules per stapel acht is, met een maximum van twintig. Dat is dus een stapel van twintig voet (iets meer dan zes meter).

Een positieve eigenschap van lijnarray luidsprekers is dat er weinig verschil in volume is wanneer de luisteraar wat verder weg loopt, aangezien het geluidsniveau gelijkmatig wordt verdeeld in de kamer. De R + heeft een diffractieslot dat de gerichtheid van de hoge frequenties tot 180 graden vergroot. De R+ vraagt om plaatsing tegen de muur en dit beperkt ook de gerichtheid van de lage frequenties tot 180 graden. Bovendien is er met de R + geen behoefte aan crossovers. Het is een actief systeem.

Het nieuwe R + 2019-systeem is nu verkrijgbaar vanaf een enkele kolom van acht voet, tot een kolom van twintig voet hoog. Het R + -systeem is volledig handgemaakt en kan worden aangepast aan de luisteromgeving.

Ruel R+: technische specificaties

  • Frequentiebereik: 40 Hz tot 19 kHz ± 2 dB
  • Dispersie: 180 graden
  • Vermogen: 1.000 Watt RMS per kolom
  • Geluidsdrukniveau - 104 dB SPL max. op 1m (maximale piek 125 dB)
  • Input gebalanceerde XLR met schakelbare niveau-gevoeligheid: 2 volt RMS,  + 4dBu (max. 6 Volt)
  • Hoogte: van 2,31 meter tot 5,67 meter (voor plafond van 2,44 meter tot 7,31 meter)
  • Gewicht: 5 kilogram per module

 

Ruel R+: prijs en leveringsinformatie

Er is een wachttijd van drie maanden vanaf het moment waarop de koper het Ruel R + -systeem bestelt. We hebben geen prijsinformatie voor Nederland, maar volgens het persbericht begint de prijs bij 21.500 dollar voor één kolom van 2,31 meter (acht voet). Door wisselkoersschommelingen, transportkosten, mogelijke douaneheffingen en het lokale BTW-tarief zal de prijs in Nederland vermoedelijk hoger uitvallen.

EDITORS' CHOICE