REVIEWAudioQuest

Review: AudioQuest DragonFly Cobalt

SAMENVATTING

Met een prijskaartje van 299 euro weet de AudioQuest DragonFly Cobalt een nieuwe dimensie te creëren op het gebied van mobiele hifi - een must have!

PLUSPUNTEN

  • Weergavekwaliteit
  • Universeel toepasbaar
  • Prijs

MINPUNTEN

  • -

In de zomer van 2016 presenteerde AudioQuest de lang verwachte opvolger van de originele DragonFly. De verbazing was groot toen er niet één, maar twee modellen op de markt kwamen. De DragonFly Red & Black. In de review van de AudioQuest DragonFly Red was er een duidelijke conclusie: Een onbetwiste winnaar!

Dat legt de lat natuurlijk extreem hoog. Niet alleen voor de concurrentie, maar ook voor AudioQuest zelf. Dat is nogal een grote uitdaging. Is de AudioQuest DragonFly Cobalt echt weer een beter audioproduct dan de DragonFly Red? Met een prijskaartje van 299 euro heeft de DragonFly Cobalt wat te bewijzen. Gaat de DragonFly Cobalt de lat halen? Of schiet hij te kort?

DragonFly familie

De komst van de DragonFly Cobalt betekent niet dat de DragonFly Black & Red vervangen worden. Het tegendeel zelfs; het jongste lid is een aanvulling op de familie. Dat houdt in dat de Black & Red nog steeds verkrijgbaar zijn. Het lijkt erop dat AudioQuest hiermee een Goed/Beter/Best systeem creëert. Waarbij de DragonFly Cobalt natuurlijk de beste variant is. Wij vinden dit een goede ontwikkeling, zeker als we naar de prijsopbouw kijken. De DragonFly Black voor 99 euro, Red voor 199 en de Cobalt voor 299. AudioQuest biedt hiermee beter geluid in iedere prijsklasse en dat doen ze best slim.

AudioQuest heeft een specifieke doelgroep voor de DragonFly-modellen. Het zijn met name de mobiele luisteraars die beter geluid uit hun smartphone willen. Ook de laptopgebruikers vallen in de doelgroep. Het zijn namelijk vaak ook mobiele gebruikers die goed geluid missen. Voor een budget smartphone zou de black al een wereld van verschil zijn. Maar de top-end modellen, zoals een IPhone Xs of een Samsung Galaxy Note 10, die willen ook een DragonFly die aansluit. In deze prijsklasse vallen tegenwoordig ook steeds vaker de laptops.

De AudioQuest DragonFly Cobalt is ten opzichte van de Red & Black nog iets compacter. De Cobalt maakt dan ook gebruik van een andere chip. In de Black vinden we de ESS 9010 chip en in de Red de ESS 9016. Voor de Cobalt is de ESS ES9038Q2M chip gekozen. Dat heeft AudioQuest gecombineerd met de PIC32MX274 microprocessor. Het streven naar een beter geluid met minder stroomverbruik is hier de doelstelling geweest. Maar er is meer winst geboekt. Intern is de voeding aangepakt, die beter beschermd zou zijn tegen ongewenste invloeden van onder meer WiFi en Bluetooth. Ook is de monoClock technologie, met een ultra-low-jitter clock van binnen te vinden. Hadden we trouwens de MQA-ondersteuning en de 24-bit/96khz resolutie al genoemd?

Hoe mooi al deze technische details op papier ook klinken, wij willen gewoon weten of het die 299 euro voor de AudioQuest DragonFly Cobalt ook waard is.

Mobiele hifi

Met je gloednieuwe Brooklyn dac+ onder de arm de trein instappen om ook onderweg te kunnen genieten van hifi-audiokwaliteit, dat is helaas niet haalbaar. Toch heeft AudioQuest geprobeerd hemel en aarde te bewegen om ons ook onderweg te kunnen laten genieten van muziek in die weergavewaliteit. Wij gaan de uitdaging aan en nemen alleen de smartphone (Apple iPhone 7) met de DragonFly Cobalt mee op weg. Om de mobiele gedachte te behouden, kiezen wij voor de Denon C821 in-ears. Deze past ook goed bij het prijsniveau van de Cobalt.

Voor muziek onderweg zijn er een paar mogelijkheden. We zetten onze favoriete muziek op de telefoon of we streamen de muziek. Het voordeel van de eigen muziek op de telefoon zetten, is dat we hoge resolutie muziek kunnen afspelen. Dit kan ook wel bij streamen, maar dan gaat het erg snel ten koste van de databundel. We kiezen ervoor om te luisteren via Spotify en Soundcloud. Dit is ook het meest realistisch. Zo zou de DragonFly Cobalt dagelijks ingezet kunnen worden. Wel even een puntje van aandacht: voor Androidgebruikers wordt er standaard een verloopkabel bij geleverd, iOS-gebruikers zullen deze verloopkabel zelf moeten aanschaffen.

In de trein

Om de review op een realistische manier uit te voeren besluiten wij om met de iPhone, Dragon Cobalt en de Denon in-ears op maandagochtend de trein naar Den Haag te nemen. Midden in de spits. Op Spotify kiezen we het laatste album van George Ezra. Op zijn album Staying at Tamara’s, staat onder meer de hit Shotgun. Het album heeft een heerlijke vibe om de maandagochtend mee op te starten. Het is ongedwongen en geeft energie om de zware maandagochtend mee te beginnen.

Het is even wennen om de DragonFly Cobalt aan de telefoon te hangen. Zo voelt het namelijk ook; er hangt iets aan de telefoon, een extra gewicht. Dat is inclusief het verloopstukje. We hebben gelukkig een zitplaats weten te bemachtigen en kunnen rustig een paar e-mails beantwoorden. De kleur van de led op de DragonFly kleurt groen, hiermee wordt aangeven dat de afspeelkwaliteit 44.1 kHz is. Als we de telefoon in de broekzak stoppen, bungelt de DragonFly uit de zak. We proberen de DragonFly er een beetje bij te stoppen, maar dat is zittend nog best een uitdaging. De jaszak is hier een betere oplossing.

Het is werkelijk een hemels verschil als we muziek beluisteren met de DragonFly. We wisselen een paar keer. Even een nummer zonder DragonFly Cobalt en dan weer met. We deden dit met Phil Collins – In the air tonight. De muziek verandert direct met de kleine dac erbij. We worden vastgepakt door de muziek, het klinkt voller en rijker. Er zit meer diepte in het laag en in het hoog is er meer onderscheid te horen. De elementen in de muziek zijn beter te horen en worden separaat van elkaar geplaatst. Hierdoor ontstaat er een prachtige soundstage. Er zijn hifisystemen die dit niveau niet halen.

Om onze maandagochtend even een boost te geven, schakelen we over naar Soundcloud. We beluisteren de laatste aflevering van de Boomroom. Hier worden we getrakteerd op een goede portie EDM en tech house. Opvallend is dat de led van de DragonFly nu blauw kleurde. Dat betekende dat we nu naar 48 kHz luisterden. Onze eerdere observatie werd ook hier bevestigd; er is beduidend meer onderscheid in de verschillende elementen hoorbaar. Het laag is dieper en de soundstage werd breed weggezet. Het is een puur genot om met deze audiokwaliteit op zak te kunnen reizen. We hadden bij Phil Collins al de drang om de luchtdrums keihard mee te spelen, maar stilzitten met dancemuziek is hopeloos. Wat ook meteen een zeer sterk punt voor de DragonFly Cobalt is. Hij brengt ons letterlijk in beweging. Dat was de mensen tegenover ons ook al opgevallen, laat staan de persoon die naast ons zit. Jammer voor ze, hadden ze maar een DragonFly moeten hebben.

De hifi luisterplek

We gaan een onderwerp bespreken, wat wellicht niet direct voor de hand liggend is. Audiofielen of puristen zijn gewend om thuis een geweldige set te hebben staan. Hier kunnen wij op ons gemak van genieten, zodra we thuis zijn. Maar wat als je een doorgewinterde professional bent, die gemiddeld 60 uur per week werkt, reistijd niet meegerekend? Wat als je onderweg en op je werk meer naar muziek luistert dan dat je thuis doet? 

Een product zoals de DragonFly Cobalt kan hier een hele goede oplossing in bieden. Het biedt luisteraars namelijk een combinatie van mobiele hifi en een aanwinst voor thuis. In de ochtend op de fiets naar het treinstation gaat de DragonFly Cobalt aan. Op weg naar het werk is het genieten van die goede audiokwaliteit. Gedurende de dag blijft de DragonFly Cobalt dicht in de buurt.

Zodra de werkdag erop zit en je als audioliefhebber laat weer thuiskomt dan is een actieve luidsprekerset een prima oplossing. Denk bijvoorbeeld eens aan de Dali Zensor serie. De DragonFly kan namelijk heel eenvoudig uit de zak gehaald worden en aangesloten worden op die speakers. Met een juiste kabel is dat plug & play. En vervolgens staat er thuis een hifi-set te spelen. Combineer het met een Tidal abonnement en er is MQA beschikbaar. Het is de DragonFly Cobalt die hier een wezenlijk verschil maakt. Hij speelt op een compleet ander niveau dan we van mobiele dac's gewend zijn.

AudioQuest cover

Tot slot is er nog wel één dingetje, en dat dingetje heet verloopkabel. Of 'dragontail' volgens AudioQuest. Iedere keer als wij de telefoon in de broekzak stopte, bungelde de DragonFly Cobalt er nog buiten. Dus die moesten we in de zak erbij stoppen. Dit zorgt voor een bocht in de verloopkabel, waar redelijk wat spanning op komt te staan. Dat houdt zo een verloopkabel geen jaar vol. Het zou toch geweldig zijn als AudioQuest voor de meest verkochte smartphones een hoes of cover ontwikkelt waarbij je een DragonFly gewoon in de cover/aansluiting klikt? Geen gedoe meer met kabels en alles zit bij elkaar. Makkelijk om mee te nemen en geen gebungel of verloopkabels.

Eindoordeel

De AudioQuest DragonFly Cobalt is een game changer, die op een compleet ander niveau speelt. Hij heeft lak aan de gevestigde regels die er zijn voor mobiele dac’s. De DragonFly Cobalt is een d/a-converter die zich ook thuis voelt in een hifi-keten. Koppel de Cobalt aan een versterker of een set actieve luidsprekers en laat de magie de ruimte vullen. We waren wat sceptisch over de prijs, maar de DragonFly Cobalt laat horen dat hij een serieuze speler is. Het is echt een stap boven de DragonFly Red en mag bij de 'mobiele' muziekliefhebber niet ontbreken. Laat de prijs je niet afschrikken en ga eens luisteren!

Conclusie

Met een prijskaartje van 299 euro weet de AudioQuest DragonFly Cobalt een nieuwe dimensie te creëren op het gebied van mobiele hifi. Hij tovert een eenvoudige smartphone om tot een geweldig klinkende mobiele set. Het  magische blauwe doosje voelt zich prima thuis in de jas of broekzak, maar kan net zo goed thuis op een systeem worden aangesloten. De DragonFly Cobalt is een must have!

AudioQuest DragonFly Cobalt
Adviesprijs: 299 euro | www.audioquest.nl
Beoordeling: 5/5

MERK

EDITORS' CHOICE