REVIEWAudioEngine

Review: Audioengine 2+ Wireless en 5+ Wireless

Harro Tillema | 06 augustus 2019 | AudioEngine

De Audioengine 2+ Wireless en 5+ Wireless lijken op het eerste gezicht bekenden te zijn, maar beide luidsprekersystemen hebben onlangs nieuwe wireless functionaliteit gekregen. Functionaliteit waarmee deze luidsprekers ook perfect als compact muzieksysteem inzetbaar zijn. Tijd voor een nieuwe review!

Audioengine

Het Amerikaanse Audioengine heeft inmiddels een uitstekende reputatie opgebouwd bij een groeiende groep muziekliefhebbers. Deze reputatie heeft het bedrijf onder meer verdiend met de legendarische Audioengine A5 luidsprekers en met de nieuwere generaties die volgens dezelfde filosofie zijn ontworpen; Audioengine-producten moeten goed klinken, gemakkelijk zijn in het gebruik en je wil er de hele dag naar blijven luisteren. De luidsprekers van Audioengine zijn bovendien zeer betaalbaar en hebben een uitstekende verhouding tussen prijs en prestatie.

Voor diegenen die nog niet van Audioengine hebben gehoord; het merk is in 2005 opgericht door Brady Bargenquast en Dave Evans. Het bedrijf is gevestigd in Austin, Texas, wat naast Nashville, Memphis en New Orleans in Louisiana tot een van de meest invloedrijke music scenes in de Verenigde Staten behoort. Het zal dus niet als verrassing komen dat zowel Bargenquast als Evans grote muziekliefhebbers zijn. Beide oprichters hebben bovendien vele jaren in de techindustrie bij invloedrijke bedrijven als Harman, Apple en Gibson Guitars gewerkt. Ze droomden er echter ook al jaren van om een eigen bedrijf op te richten. Een leuk bedrijf, waar je energie van krijgt als je ervoor werkt en waarbij de ‘politiek’ niet de boventoon voert.

Audioengine wil muziekliefhebbers een unieke luisterbeleving bieden met onderscheidende hifi-producten en heeft hierbij een andere visie dan de meeste bedrijven. Want waar er bij anderen vaak ieder jaar een nieuw product of nieuwe versie van een product op de markt wordt gebracht, wil Audioengine juist producten maken die vele jaren mee kunnen en niet na een paar jaar zijn afgeschreven. Komt er dan toch iets nieuws, dan zal het bestaande product slechts worden uitgebreid met nieuwe functionaliteit - en dat is precies wat het bedrijf met de door ons ontvangen A2+ Wireless en de A5+ Wireless heeft gedaan.

Eerste indruk

De powered luidsprekers van Audioengine zijn ontworpen om voor vele toepassingen ingezet te kunnen worden. Of de luidsprekers nu worden gebruikt als kwalitatief hoogwaardige desktop speaker naast de pc, als compacte monitorluidsprekers in de (home)studio, als hifi-luidsprekers in de huiskamer of als speakers in een surround set; ongeacht het gebruik moeten ze, volgens Audioengine, een betere luisterervaring bieden dan de concurrentie. Nu zijn deze derde generatie powered luidsprekers ook nog voorzien van Bluetooth, waarmee ze ingezet kunnen worden als minimalistisch en goed klinkend muzieksysteem.

De luidsprekersystemen van Audioengine maken een verzorgde indruk. De luidsprekers hebben een prachtige afwerking en een mooie, foutloze finish. Bij beide systemen worden de speakers en benodigdheden afzonderlijk geleverd in zachte beschermende pouche. Dit alleen al geeft ons een hele goede indruk van de zorg en liefde van de fabrikant. Omdat we beide systemen tegelijkertijd in handen hebben en de functionaliteit van de 2+ en de 5+ Wireless voor een groot deel overeenkomstig zijn, besluiten we beide systemen na en naast elkaar te reviewen. We trappen de review af met de ‘twee’.

We maken bij deze review gebruik van twee luidsprekerstandaards van Norstone waarmee we de testkandidaten om beurten op de ideale luisterhoogte in onze luisterruimte plaatsen. Als bron kiezen we voor onze Apple iPad en het bronmateriaal streamen we vanaf Tidal, met een hifi-abonnement. Omdat deze nieuwste generatie ten opzichte van de voorgaande enkel een toegevoegde wireless functionaliteit heeft, besluiten we ons hierop te focussen en streamen de content uitsluitend via Bluetooth naar beide testkandidaten. We gebruiken beide sets dus uitsluitend als compact muzieksysteem. De functie die deze systemen in 99 procent van de gevallen ook bij de consument thuis zullen hebben. Hierbij krijgen we een goede indruk van de geluidskwaliteit en bovenal van de nieuw geďmplementeerde Wireless functionaliteit.

Audioengine A2+ Wireless

De Audioengine ‘twee’ is de instapper van de Amerikaanse fabrikant met een zeer gunstige prijs-prestatieverhouding. De ‘twee’ wordt ondanks de prijsstelling toch zeer compleet met alle benodigde kabelmateriaal en netspanningsadapter geleverd. De door ons ontvangen set heeft een satijnzwarte finish en alle hoeken en randen zijn netjes afgerond. Dat ziet er niet alleen mooi uit, maar elimineert ook hinderlijke reflecties in het afstraalgedrag van de luidsprekers. De onderzijde is voorzien van een resonantie dempende rubberlaag waarmee deze luidsprekers stabiel en trillingvrij kunnen worden neergezet. Tevens zijn de speakers aan de onderzijde voorzien van schroefdraad waarmee deze op een statief of optionele voet kunnen worden geplaatst. De fabrikant neemt met deze instapper geen olifantenpaadjes.

Bij deze tweeweg basreflex luidspreker past de fabrikant premium drivers toe en heeft een frequentieresponse van 65Hz tot 22kHz. Het laag wordt verzorgd door een 2,75-inch woofer van aramidevezel en een ľ-inch silk dome tweeter verzorgt het hoog. Elke luidspreker wordt vanuit de master luidspreker aangestuurd door een eigen klasse AB versterker met een vermogen van 30 watt per kanaal. Waar vele concurrenten kiezen voor een energie efficiënte klasse D-versterker zijn we verheugd dat Audioengine kiest voor een conventionele klasse AB-versterker. Dat is toch wel opmerkelijk te noemen in deze prijsklasse.

Aansluiten maar

De set bestaat uit een ‘master’ en een ‘slave’ luidspreker. De master is voorzien van een ingebouwde versterker en hierop zijn alle aansluitingen ondergebracht. De aansluitingen op de achterzijde zijn van goede kwaliteit en bieden een tal van aansluitmogelijkheden. De ‘twee’ heeft een lijningang met een 3,5mm jackaansluiting, een RCA-lijningang, een USB-audio ingang en een Bluetooth aptX interface. Hierbij is het slechts een kwestie van de pair-knop indrukken waarna de Audioengine in een oogwenk door de streaming-bron kan worden gedetecteerd. De USB-audio ingang inclusief USB-DAC zien we als interessante feature indien deze set wordt toegepast als kwalitatief goede desktop speaker naast de computer.

Bij het gebruik van een bron met een fixed uitgangssignaal kan het volume met de volumeregelaar op de achterzijde worden geregeld. Bij gebruik van een laptop of een bron met een variabele volumeregeling kan hier het volume een fractie worden opgedraaid of juist worden verzwakt en werkt hierbij meer als een ‘gain’ regelaar. Niets doet vermoeden dat we hier te maken hebben met de Benjamin uit de Audioengine familie.

Audiokwaliteit A2+ Wireless

We moeten heel eerlijk bekennen dat we direct onder de indruk zijn van deze zeer compacte monitorluidsprekers. We ervaren, ondanks de geringe onderlinge afstand waarin we ze hebben geplaatst, een heel mooi ruimtelijk weergegeven stereobeeld. De weergave in het laag heeft, ondanks de compacte bouwwijze, een prima punch. De echte magie van deze luidsprekers zit in de midrange en in het hoog. Snaarinstrumenten springen er echt uit en als we niet beter zouden weten zouden we al snel de indruk hebben naar een significant grotere en vooral duurdere set monitorluidsprekers te luisteren.

Wanneer we de luidsprekers in een nearfield opstelling neerzetten en plaatsnemen in de sweetspot, ervaren we met deze kleine luidsprekers een fantastische muziekbeleving. We luisteren naar Fields of Gold van Eva Cassidy en hierbij wordt ze met gesloten ogen haast tastbaar. Hierbij komen zelfs de kleinste details en nuances in de muziek naar voren. De mate van accuraatheid en fasegedrag van deze kleinste Audioengines is opmerkelijk goed. Zeker als we bedenken dat we de speakers aansturen via Bluetooth!

Ondanks de grootte van de luidsprekers is het laag en midlaag van prima kwaliteit. De punch van het nummer The Message van het album Slow Air van Still Corners is krachtig, maar niet over-powering. Het gitaarwerk heeft een heerlijke warme sound, de stem heeft een perfecte definitie en alle details worden ruimtelijk en op de juiste plek in het geluidsbeeld neergezet. Waar we misschien nog wel het meest van onder de indruk zijn is de impact van slagwerk en de mate van realisme in de weergave. Hiermee zijn deze Audioengine A2+ Wireless uiterst geschikt als hifi of desktopluidsprekers voor klein behuisde muziekliefhebbers en misschien wel de perfecte mini-monitors voor de beginnende muziek of videoproducent.

Audioengine A5+ Wireless

Nadat we een goede indruk hebben opgedaan van de mogelijkheden en weergavekwaliteiten van de compacte ‘twee’, wordt het tijd om de A5+ Wireless te beoordelen. De ‘vijf’ is al jaren de meest populaire powered luidspreker van Audioengine. Wij ontvangen de hoogglans wit gespoten exemplaren. De finish is van hoge kwaliteit en hiermee past deze luidspreker heel mooi in de meeste interieurs. Ondanks de grotere vormfactor heeft de ‘vijf’ nagenoeg dezelfde mogelijkheden en aansluitingen als de kleinere ‘twee’. De ‘vijf’ is voorzien van een externe Bluetooth antenne waarmee de ontvangst optimaal is en heeft deze een relatief groot koellichaam voor een optimale koeling van de krachtige klasse AB-versterkers. De werking is verder identiek.

Helaas moet de A5 wel de USB-audio poort missen waarmee deze de USB-DAC functionaliteit van de ‘twee’ niet heeft. Jammer, maar gezien het verwachte toepassingsgebied zullen gebruikers dit in de praktijk niet heel snel missen. Wilt u deze functionaliteit wel graag in combinatie met de A5? Hiervoor levert de fabrikant de Audioengine D1. Dit is een kwalitatief goed klinkende 24-bit DAC en headphones versterker met een USB audio ingang en een optische digitale aansluiting. Om de kosten hoeft u het niet te laten, want deze hoofdtelefoonversterker en DAC kost slechts 179 euro. 

De A5+ Wireless wordt geleverd met een handige remote waarmee het volume kan worden geregeld, het geluid kan worden gemuted en de monitors in slaapstand worden geschakeld. Deze remote is uitgevoerd in geborsteld en geanodiseerd aluminium en draagt bij aan het premium gevoel van deze luidsprekers. Een van de grote voordelen vinden wij dat de netvoeding in de master luidspreker is ingebouwd, dat de reflexpoort aan de achterzijde is geplaatst en dat de volumeregeling nu gemakkelijk toegankelijk op het front is geplaatst. Alle bekabeling is wederom netjes meegeleverd en om de masterluidspreker met de slave te verbinden levert AudioEngine een verbindingskabel van vier meter mee voorzien van kwalitatief goede banaanstekers.

Audiokwaliteit A5+ Wireless

Bij deze powered tweeweg basreflex luidspreker past de fabrikant ook weer haar premium drivers toe en hiermee levert de ‘vijf’ een frequentieresponse van 50Hz tot 22kHz. Het laag wordt verzorgd door een 5-inch woofer van aramidevezel en een ľ-inch silk dome tweeter zingt de hogere noten. Elke luidspreker wordt aangestuurd door een eigen klasse AB versterker met een ruim uitgangsvermogen van 75 watt per kanaal. Wij hebben de luidsprekers tijdens onze luistersessies wederom op de universele luidsprekerstandaards van Norstone geplaatst en beluistern de set, net als de ‘twee’, onder dezelfde condities in normale stereo setup en in nearfield setup.

We luisteren nogmaals naar The Fields of Gold van Eva Cassidy. De voice van Cassidy heeft een stevige body waarbij we de nuances in haar zang duidelijk kunnen waarnemen. Ten opzichte van de ‘twee’ heeft het stemgeluid een warmere, vollere klank. Ook het gitaarwerk is warm en uitnodigend om naar te luisteren. Bij de track Songbird van Cassidy wordt het pianospel realistisch neergezet en hierbij zijn we zeer content met de klank, definitie en vooral de juiste grootte van de piano. Wanneer we Slow Air van Still Corners opzetten valt ons de ruimtelijke presentatie en de krachtige punch in het laag op. Net als bij de ‘twee’ hebben we al snel de indruk naar een veel grotere en vooral duurdere luidspreker te luisteren. Deze indruk wordt nog eens versterkt bij het tweede nummer van het album Slow Air, The Message. We kunnen zelfs de kleinste nuances en detail terug horen waardoor dit album ons direct pakt.

Het geluidsbeeld dat de ‘vijf’ neerzet is groots, maar niet zodanig dat alles onrealistisch uit elkaar wordt getrokken. We ervaren de beste imaging eigenschappen wanneer we de luidsprekers niet overdreven indraaien. Wanneer we de luidsprekers vrijwel evenwijdig met de achterwand plaatsen tekent zang beter en meer gecentreerd tussen de luidsprekers af. Hierbij wordt het geluidsbeeld breder en vooral ruimtelijker. Wanneer we de luidsprekers tenslotte als nearfield monitors opstellen ervaren we alsof we in een oneindige muzikale sweetspot zijn aanbelandt. Hierbij beluisteren we welhaast een overdosis aan detail, nuance en betrokkenheid. Heel indrukwekkend. Heel verslavend bovenal.

Oordeel

We hebben beide luidsprekersystemen van Audioengine uitvoering beluisterd en kunnen in alle eerlijkheid geen punten vinden waar de fabrikant – in onze beleving - steekjes heeft laten vallen. We vinden dat de fabrikant met de klasse AB versterking en de gekozen driver units de juiste keuzes heeft gemaakt. De door ons ontvangen luidsprekers zijn perfect afgewerkt, kunnen op veel verschillende manieren worden aangestuurd en hebben een uitstekende geluidskwaliteit, waarvoor je ze ook wilt gebruiken.

Wij zien de compacte A2+ Wireless naast een perfecte desktop luidspreker voor gaming ook heel geschikt als luidspreker voor bij de televisie, als mini hifi systeem of zelfs als mini-monitor bij de productie van video-content. Ondanks de compacte grootte leveren deze monitors een heerlijke punch in het laag. Voor een dieper doorlopend en krachtiger laag zou de combinatie met de S8 powered subwoofer van Audioengine de set helemaal afmaken, maar is beslist niet nodig. Laag zat.

De Audioengine A5+ Wireless valt onder de categorie pareltjes. Ondanks de overeenkomsten is de klankbalans warmer en voller dan de neutraal getunede ‘twee’. Hiermee is de ‘vijf’ prima geschikt om vrij in de ruimte te plaatsen, zonder dat de muziekweergave als plat of dun wordt ervaren. Wij zien deze Audioengine A5+ Wireless niet alleen als een uitermate geschikt goed klinkend muzieksysteem voor in de huiskamer, wij zien zeker een belangrijke rol voor deze luidsprekers weggelegd als mini-monitorluidsprekers voor semiprofessioneel studiogebruik. De magische geluidskwaliteit in nearfield opstelling onderstreept dit nog maar eens.

De Audioengine A2+ Wireless heeft een retailprijs van 299 euro voor alle leverbare kleuren. De A5+ Wireless in het zwart en in het wit hebben een retailprijs van 549 euro. Kiest u liever voor de A5 in een bamboefinish? Deze wordt geleverd voor een meerprijs van slechts 50 euro. De garantietermijn op beide sets bedraagt 36 maanden. Ook hier toont de fabrikant uit welk hout ze zijn gesneden.

Conclusie

Audioengine laat met de introductie van de nieuwe A2+ en A5+ Wireless luidsprekers zien wat het bedrijf echt belangrijk vindt. De fabrikant heeft ondanks alle mogelijke verleidingen vastgehouden aan haar basisprincipes, namelijk de geluidskwaliteit, het gebruiksgemak en het brede toepassingsgebied van haar luidsprekersystemen. Niet voor niets heeft de fabrikant in de loop der jaren een ijzersterke reputatie opgebouwd. En het belangrijkste? Deze kwaliteit is heel betaalbaar. Hierom beoordelen wij de A2+ Wireless als beste koop en de A5+ Wireless als welverdiende aanrader van de redactie.

Meer informatie over Audioengine en haar producten vind je op audioengine.nl. 

Audioengine A2+ Wireless

Klank 4/5
Geluidsbeeld 4/5
Bouwwijze 4/5
Functionaliteit 4.5/5
Prijs-kwaliteit 5/5

Adviesprijs € 299

Plus- en minpunten
+ Volwassen geluidskwaliteit
+ Interne USB DAC

- Satijnzwarte finish gevoelig voor vette vingers
- Achterpaneel van de masterluidspreker wordt redelijk warm

Audioengine 5+ Wireless

Klank 4.5/5
Geluidsbeeld 4.5/5
Bouwwijze 4.5/5
Functionaliteit 4/5
Prijs-kwaliteit 5/5

Adviesprijs € 549

Plus- en minpunten
+ Goede geluidskwaliteit
+ Goede prijsgunstige studiomonitor

- Geen USB-audio ingang
- Ruimte nodig om maximaal te presteren

MERK

EDITORS' CHOICE