REVIEWZiggo

Review: Ziggo Mediabox Next

Michael Hamers | 28 augustus 2019 | Fotografie Fabrikant | Ziggo

SAMENVATTING

Ziggo heeft alles nu een stuk beter voor elkaar met dit stukje hardware; het is een verschil van dag en nacht met de Mediabox XL op het gebied van gebruikerservaring en energieverbruik. Daarbij is ook de software in lijn met de apps en het werkt allemaal erg snel. Natuurlijk zijn er wat zaken die ik graag opgelost zie, zoals het lipsync probleem en het feit dat er in de huidige firmware (versie 4.17) sharpening wordt toegepast en ja, het is des te vervelender dat je daar als gebruiker geen invloed op hebt. Neemt niet weg dat het een veel fijnere ervaring is om lineaire en non-lineaire televisie te kijken. En dat konden zowel Ziggo zelf als tv-kijkend Nederland goed gebruiken.

PLUSPUNTEN

  • Mooie interface
  • Reageert snel met zappen
  • Veel ruimte voor opname in de cloud
  • Spraakbediening
  • Energieverbruik
  • 4K en HDR

MINPUNTEN

  • Te veel sharpening toegepast
  • Lipsync problemen
  • Geen controle over beeldinstellingen

Als grootste televisieaanbieder van Nederland heeft Ziggo behoorlijk wat abonnees. Maar liefst 4 miljoen klanten kijken al dan niet regelmatig naar de zenders die de oranje kabelaar doorgeeft. Al deze abonnees willen een vlekkeloze ervaring bij het kijken van zowel lineaire als on demand televisie en tot nog niet zo heel lang geleden was er het debacle dat Mediabox XL (of daarvoor Horizon) heette. Gelukkig kunnen we die ellende nu achter ons laten. Weg met die ingewikkelde en langdurige installatieprocedure. Weg met die kachel op je tv-meubel die ook nog eens actief werd gekoeld. Weg met die stroomslurper. Welkom Ziggo Mediabox Next. Wat een verademing!

Next please!

Wat is het eigenlijk, die Mediabox Next? In ieder geval iets waar al de nodige ervaring voor in huis was en is bij moederbedrijf Liberty Global. Dezelfde settopbox wordt al geruime tijd in Groot-Brittannië gebruikt onder de naam V6. Wél heeft Ziggo ervoor gekozen de gehele interface om te gooien om deze meer in lijn te brengen met de Ziggo Go dienst. Deze dienst heb je, als Ziggo-klant, vast op je mobiel, tablet of PC staan en is je dus welbekend. En het moet gezegd, de interface ziet er inderdaad gelikt uit en helemaal in lijn met de apps van de kabelaar.

Ziggo Mediabox Next: specificaties

De Mediabox Next wordt geproduceerd door Arris. De kleine settopbox is voorzien van een Broadcom 7252S chipset met ondersteuning voor de HEVC-codec. De chipset is daardoor in staat om ultraHD-beelden met 10-bits kleurdiepte en 60 beelden per seconde weer te geven. Een flink stuk meer futureproof dan de Mediabox XL dus.

De Next is voorzien van 3 GB-werkgeheugen en 512MB (flash)opslagruimte voor de software. Ziggo heeft afscheid genomen van een ingebouwde kabelmodem en router. Dit scheelt aanzienlijk in ruimte en warmteontwikkeling en het maakt het apparaat ook een stuk minder complex. Je koppelt de Next aan je bestaande netwerk via wifi (zowel 2.4 als 5GHz) of via de vertrouwde ethernetkabel. Er zijn ook nog Ziggo klanten die inderdaad de Mediabox XL hebben en deze gebruiken als modem/router. Zij zullen dus ook een nieuwe modem ontvangen van Ziggo.

De Next is enorm veel kleiner dan de oude Mediabox XL. Met slechts 16 cm diepte, 23 cm breedte en 3,5 cm hoogte is hij net wat groter dan de Nvidia Shield TV die onderdeel uit maakt van de vaste setup van ondergetekende. Hij weegt slechts 600 gram. Er is overigens in de kleine behuizing wel een ventilator geïnstalleerd, maar in de afgelopen weken is die ventilator niet aan gegaan. Zelfs toen de thermometer een on-Nederlandse 40 graden aangaf bleef de Mediabox Next muisstil. Arris heeft dit voor elkaar gekregen door gebruik te maken van energiezuinige componenten. Daarnaast is de voeding een externe variant die maximaal 30 Watt kan leveren. Ter illustratie: dat is ongeveer het verbruik van de Mediabox XL in stand-by-stand!

Groene box

Een veelgehoorde en gelezen klacht bij de Mediabox XL was dus het torenhoge energieverbruik, vooral in stand-by-stand. Afhankelijk van de energie-instellingen verbruikt de nieuwe Mediabox Next minder dan een halve Watt in stand-by. Dat betreft dan de zogenoemde ECO-stand. Dat is natuurlijk een wereld van verschil. Je moet dan weer wel een seconde of 15 wachten tot je beeld hebt. Staat de Next aan, dan verbruikt ie maximaal 12 Watt. En kies je voor snel starten in de energie-instellingen, dan is dat ook meteen het verbruik in die betreffende stand-by stand. Je hebt dan al binnen 3 seconden beeld en feitelijk blijft de Next dan altijd aan staan zonder dat er beeld wordt doorgegeven. De gulden middenweg is wellicht de normale stand. In stand-by verbruikt de Next dan zo’n 1,5 Watt. Je moet dan even tot 10 tellen voordat je beeld hebt. Als je in gedachten houdt dat je televisie en eventuele versterker ook op moet starten voordat er beeld zichtbaar is, is dat misschien wel de meest handige stand voor velen.

Aansluitmogelijkheden genoeg

Achterop de Mediabox Next is, als vanzelfsprekend, een aansluiting te vinden voor de coaxkabel. Ziggo stopt een 3 meter lange kabel in de doos, wat voor de meesten genoeg zal zijn. Daarnaast zit een 3,5mm analoge audio-output voor het geval je een wat oudere versterker wil gebruiken om het geluid van de Next weer te geven. Weer iets verder naar links zit een miniscart-aansluiting. Die slaan we maar meteen over. De Next is namelijk bij uitstek geschikt om via HDMI aan te sluiten. Die poort is dan ook de eerstvolgende aansluiting. En Ziggo levert een 2 meter lange HDMI-kabel mee die geschikt is voor 4K-beelden. Weer een stukje verder naar rechts is een USB-aansluiting te vinden, maar die zit er voor de sier. Ziggo heeft de mogelijkheid om van die poort gebruik te maken uitgezet in de software namelijk. Niet heel vreemd aangezien je tegenwoordig alles in de cloud opslaat bij Ziggo. Een externe harde schijf is dus niet nodig. Een paar millimeter naar rechts is een optische digitale uitgang te vinden, ideaal om de Next te verbinden met een geïntegreerde versterker of AV-receiver. Weer iets verderop is de ethernetpoort geplaatst. Ziggo stopt ook een behoorlijk lange UTP-kabel in de doos. Daar weer naast is de ingang voor de externe stroomadapter geplaatst en ten slotte is er een schakelaartje aanwezig om de Next geheel uit te zetten. Handig voor het geval dat het apparaat vastloopt en niet meer reageert. Het blijft tenslotte een computer die ook wel eens hapert.

Tijdens de testperiode van een maand heb ik 4x de Mediabox Next via deze knop uit en aangezet. Een keer omdat de tv gids niet werd geladen, wat aan de kant van Ziggo bleek te liggen, en drie keer omdat het on demand deel niet goed werkte en er constant uit klapte. Toen maakte ik gebruik van WiFi. Nadat de Mediabox Next werd aangesloten met een netwerkkabel, was het allemaal erg stabiel.

Snel onderweg

Ook bij de eerste installatie zien we weer een enorm verschil met de Mediabox XL. Waar het een enorme ramp was om die eenmaal goed en wel op gang te hebben is daar bij de Mediabox Next totaal geen sprake van. Binnen een paar minuten was er daadwerkelijk een televisiezender te zien. Zonder gedoe met andere kabels, nieuwe splitters of langdurige installatieprocedure.

Ook het zappen tussen de zenders zelf gaat als de brandweer. Dit is te danken aan de aanwezigheid van maar liefst acht tuners. Heb je nu nog een CI+ module dan zul je een wereld van verschil bemerken. Even een kanaalnummer intikken en binnen een seconde wordt die zender getoond. En nog leuker, klik op het microfoontje op de afstandsbediening, zeg welke zender je wil zien en je krijgt die zender voorgeschoteld. De spraakherkenning werkt dus ook prima.

Lekker overzichtelijk terugkijken

De EPG ofwel elektronische programma gids, werkt ook erg vlot en is qua look en feel gelijkgetrokken met de Ziggo Go apps. Het plannen van een opname werkt kinderlijk eenvoudig. Navigeer naar het betreffende programma, druk op OK en kies voor geplande opname. De opname wordt dan gedurende een jaar voor je in de cloud bewaard. Wil je alle afleveringen van een bepaalde serie, dan kun je ook voor de mogelijkheid kiezen om elke nieuwe aflevering automatisch op te nemen. Erg handig.

Was je te laat voor een bepaald programma, dan kun je teruggaan in de tijdslijn van de EPG en kun je tot een week terug gebruik maken van Replay TV bij de meest gangbare zenders. Middels een icoontje wat aangeeft of Replay TV gebruikt kan worden zie je snel of je, ondanks het feit dat je voor de live uitzending te laat was, toch nog kunt genieten van dat ene programma. En schakel je net te laat in voor je favoriete spelshow of dramaserie? Kies dan voor het kijken van dat programma vanaf het begin. De meeste van hiervoor genoemde functionaliteiten waren al aanwezig bij de Mediabox XL, maar de EPG werkt zo ontzettend veel vlotter en intuïtiever dat het is alsof je alles voor het eerst ervaart. En dat is leuk en een compliment.

Opslaan in de cloud

Grootste verschil met de vorige Mediabox op het gebied van opnemen is dat er geen harde schijf meer in de Mediabox Next zit. Je neemt alles op een server van Ziggo op. Je krijgt van Ziggo de ruimte voor 400 uur aan opnames die gedurende maximaal een jaar bewaard blijven. Je kunt daarbij van 6 zenders tegelijk een opname maken. Voordeel van vooraf een opname plannen is vooral het door kunnen spelen van reclameblokken bij commerciële zenders, iets wat bij Replay TV vaak juist niet werkt bij de commerciëlen. Het grootste nadeel is wel dat opnames nooit echt van jou zijn, want ze zijn na een jaar weg. Ander nadeel is dat je alleen bij je opnames kunt als je online bent, maar Ziggo zal er alles aan doen om de verbinding zo stabiel mogelijk te houden.

De integratie met de Ziggo Go apps op Android en iOS is ook erg goed gedaan. Toen de Next eenmaal was geactiveerd veranderde de interface van de app enigszins om meer aan te sluiten op die van de Next. Door het inloggen met je account heb je je eerdere opnames bijvoorbeeld ook beschikbaar in je app en zaken die je opneemt via de app vind je terug op je Next. Toch wel handig op deze manier, die cloudbased functionaliteit.

Beeldkwaliteit afhankelijk van firmware

Tijdens de testperiode was de beeldkwaliteit keurig in orde op de referentie OLED TV. Het beeld oogde kleurrijk en detailrijk. Echter was er wel sprake van kunstmatige verscherping van de randen. En dat is iets wat niet zien bij het beeld via de CI+ module. Dit was met name goed te zien aan randen om objecten of gezichten heen. En dat is natuurlijk volstrekt onnodig.

Na wat speurwerk op het forum bij Ziggo blijkt er sinds de laatste firmware sharpening te worden toegepast. En dat was niet zo erg geweest als het uitgezet kon worden in de instellingen, maar dat is niet het geval. Het is dus afwachten of Ziggo dit in een latere firmware uitzet of optioneel maakt. Ik hoop van wel in ieder geval. Heel storend is het niet, maar het zou een keuze moeten zijn van de consument, niet van de kabelaar. Verder zou er bij de laatste firmware een verslechtering van de algehele performance zijn, maar dat heb ik niet gemerkt.

De beeldkwaliteit van opgenomen materiaal of via Replay TV is ook prima in orde. Het is net ietsje minder gedetailleerd dan live TV via dvb-c en de kleuren spatten net iets minder van het scherm. De verschillen zijn echter minimaal. Zorg wel voor een stabiele internetverbinding, anders heb je last van een wisselende kwaliteit door tussentijds bufferen. Maar gemiddeld genomen is op deze beeldkwaliteit niets aan te merken.

Wat trouwens wel bijzonder goed werkt is het nagenoeg naadloos overschakelen van live TV naar IPTV. Pauzeer je namelijk een live TV uitzending en kijk je even later weer verder, dan heb je nergens in de gaten dat je dan feitelijk een internetstream zit te bekijken.

Geluidskwaliteit behoeft wat verbetering

De volumeknop moet bij gebruik van de Mediabox Next wat hoger gezet worden dan je gewend bent. Het volume is wat aan de lage kant, zeker bij gebruik van Dolby Digital streams. Ook zag ik regelmatig lipsync-problemen bij het gebruik van Dolby Digital. En dat is bijzonder irritant. Overschakelen naar de stereo MPEG-variant helpt daarbij. Overigens wel een beetje knullig aangezien het gros van de Nederlandse zenders al geruime tijd Dolby Digital 5.1 ondersteunt. Het lipsync probleem is ook niet weg te poetsen met de in de testruimte aanwezige Anthem MRX 720. Wat voor vertraging ik ook instel. Minpuntje dus.

4K bij Ziggo alleen mogelijk op de Next?

Zoals het er nu naar uitziet zal in de nabije toekomst geen 4K uitzending op een andere manier dan via de Mediabox Next te zien zijn. Dat komt omdat Ziggo ervoor heeft gekozen de op dit moment enige 4K-zender – Love Nature – alleen via iptv beschikbaar te stellen. Overigens heeft Ziggo wel een periode 4K over dvb-c uitgezonden, maar dat was kennelijk geen succes. Daarmee zet Ziggo de CI+ module gebruikers buiten spel. Hopelijk komt er 4K-streaming in de toekomst beschikbaar via bijvoorbeeld de Ziggo Go app in combinatie met Google Cast, maar dat is nog afwachten.

Love Nature is zoals gezegd dus de enige lineaire 4K zender op dit moment. Het moet gezegd worden dat deze zender wel een uitstekende beeldkwaliteit laat zien. De scherpte en detaillering in het beeld zijn zeer vergelijkbaar met wat Netflix in 4K neerzet. Compressie artefacten zijn nagenoeg afwezig.

Voor de sportfanaten is het te hopen dat Ziggo in de nabije toekomst diverse sportevenementen in 4K gaat uitzenden, al dan niet over iptv. Het smaakt in elk geval naar meer. En wie wil nou niet Max Verstappen met zijn schitterende bolide in de best mogelijke kwaliteit voorbij zien scheuren op het scherm? Ik in elk geval wel! En wat te denken van Champions Leaguewedstrijden in ultraHD? Laat maar komen!

4K on demand

Op dit moment valt het 4K-aanbod via Ziggo zelf dus wel wat tegen. Want op die ene 4K-zender na is ook hun online film- en serie catalogus nog niet lekker gevuld met 4K-materiaal. Op de Mediabox Next is gelukkig ook Netflix terug te vinden, waar je wél al behoorlijk wat 4K-materiaal tot je beschikking hebt. En gelukkig biedt de Netflix app op de Next ook gewoon HDR-ondersteuning voor het beste beeld. De app reageert vlot op de afstandsbediening en de gebruikerservaring is eigenlijk identiek aan de ervaring op de Nvidia Shield TV. En dat is op zich al een compliment aangezien de Shield TV eigenlijk nog steeds razendsnel is te noemen en nog altijd als de beste mediaplayer/settopbox wordt beschouwd.

Ik heb er vertrouwen in dat ook in hun on demand-catalogus Ziggo het aanbod zal gaan uitbreiden, zodat je op een regenachtige koude winteravond gauw een (4K-)filmpje kunt huren via het menu. 

Next? Apps!

Een beetje settopbox kan tegenwoordig echt niet meer zonder apps. Netflix is net al genoemd, maar naast deze welbekende dienst heb je ook de beschikking over YouTube, Videoland en Film1. En dan heb je de bekendste videodiensten wel gehad. Verder kun je ook op de Next terecht voor nieuws, weer en verkeersinformatie. Denk aan apps als Buienradar, ANWB, Accueweather, CNN, Euronews en Wikipedia. Voor het gros van de gebruikers van de Mediabox Next i.c.m. een smart tv kun je dan ook wel stellen dat je de afstandsbediening van je tv in de kast kunt laten liggen.

Conclusie

Goed, de Mediabox Next. Het is een heel verhaal geworden en dat voor ‘maar’ een settopbox. Wat zeker als een paal boven water staat is dat Ziggo alles nu een stuk beter voor elkaar heeft met dit stukje hardware. Het is zelfs een verschil van dag en nacht met de Mediabox XL op het gebied van gebruikerservaring en energieverbruik. Daarbij is ook de software in lijn met de apps en het werkt allemaal heel erg snel.

Natuurlijk zijn er wat zaken die ik graag opgelost zie, zoals het lipsync probleem en het feit dat er in de huidige firmware (versie 4.17) sharpening wordt toegepast en ja, het is des te vervelender dat je daar als gebruiker geen invloed op hebt. Neemt niet weg dat het een veel fijnere ervaring is om lineaire en non-lineaire televisie te kijken. En dat konden zowel Ziggo zelf als tv-kijkend Nederland goed gebruiken.


EDITORS' CHOICE