REVIEWSennheiser

Review: Sennheiser Momentum Wireless 3 premium noise-cancelling

SAMENVATTING

De Momentum Wireless 3 is niet zo slim als sommige rivalen, maar niet iedereen zal dat erg vinden; wat het moet doen, doet het goed. De Momentum Wireless 3 klinkt prima, net zoals je van een Sennheiser zou verwachten. In het speelveld van premium NC-koptelefoons kan deze Sennheiser aan de top meespelen, al is het in de ogen van trendsetters vast benadeeld vanwege het gebrek aan extra snufjes.

PLUSPUNTEN

  • Uitstekende bouwkwaliteit
  • Dichtklappen is uitschakelen
  • Effectieve NC-modi
  • Tile-compatibel
  • Prima geluidskwaliteit

MINPUNTEN

  • Geen fysieke aan/uit-knop moet je aan wennen
  • Knoppen zijn op de tast moeilijker te onderscheiden
  • Geen aptX HD

De Momentum-hoofdtelefoons zijn populaire modellen bij Sennheiser. Ze combineren zeer degelijke bouwkwaliteit met een betere klank die je van de Duitsers verwacht. Nu krijgt de Wireless-versie voor de tweede keer een make-over. Vanmorgen in Berlijn gepresenteerd, vanmiddag reeds als uitgebreide review op HiFi.nl - want we konden er onder embargo al een tijdje over beschikken.

Sennheiser Momentum Wireless: derde generatie

We zijn inmiddels toe aan de derde generatie van de Momentum Wireless, de versie van de Momentum met Bluetooth én noise-cancelling. Het is een premiumhoofdtelefoon in deze categorie, een 400-euro kostende uitdager voor andere luxeproducten zoals de Bose NCH 700, Bowers & Wilkins PX, Denon AH-GC30 en Sony WH-1000XM3. In dat segment volstaat het niet om enkel met ruisonderdrukking af te komen, want noise-cancelling is inmiddels ook aan lage prijspunten beschikbaar. Sennheiser zet daarom in op een instelbare ruisonderdrukking, een functie om lawaai te weren maar stemmen niet, een slimme bediening en natuurlijk de gekende audiokwaliteit waar Sennheiser al zeven decennia mee uitpakt.

Heel uniek – en ook niet zo cruciaal, vinden we – is de compatibiliteit met de Tile-app. Hierdoor kun je de hoofdtelefoon makkelijk terugvinden als het in je kantoor onder een stapel papieren verzeild is geraakt of ergens in huis ligt rond te slingeren. Het is een beetje een gimmick, maar kan wel handig zijn. Vooropgesteld dat je vooraf de hoofdtelefoon al in de Tile-app geregistreerd hebt, uiteraard. De Momentum Wireless 3 kan, net zoals de meeste rivalen, werken met Google Assistant.

Klassiek design

Sennheiser is op zijn best als het qua design kiest voor traditionele, merktrouwe waarden. De Urbanite van enkele jaren geleden was een mooi voorbeeld van wat er gebeurt als er op dat vlak geprobeerd wordt te hip te zijn. Dat doet het merk minder goed. Gelukkig wordt er bij de Momentum Wireless 3 wel voor een vertrouwde aanpak gekozen. Fans van het Duitse merk zullen vele elementen herkennen van de vorige Momentum, want echt anders oogt het nieuwe toestel niet. Is dat een slechte zaak? Neen, want het resultaat is en blijft een knappe hoofdtelefoon die op fraaie wijze retro-invloeden (zoals het ronde Sennheiser-logo op de oren en de verschuifbare metalen beugel) huwt met een moderne designtaal.

De aparte, licht krullende kabels die van de hoofdband naar de driverbehuizingen lopen zijn een kleine blikvanger. Het is iets helemaal anders dan de futuristische koptelefoons van Bose en Sony, en alleen al daarom zullen sommige mensen de Sennheiser verkiezen, vermoeden we.

Bij het uitpakken krijgen we meteen de indruk dat de bouwkwaliteit van een hoog niveau is. De koptelefoon zit stevig in elkaar, kraakt niet als je hem verwringt en is gewoon heel solide. Eigenschappen die we graag zien bij een hoofdtelefoon die ook mikt op pendelaars. We zoeken ons eerst suf naar de aan-uitknop, maar die blijkt er niet te zijn. Een van de innovaties bij deze Momentum Wireless 3 is dat de hoofdtelefoon ingeschakeld wordt door hem uit te vouwen – en omgekeerd dat je hem uitschakelt door alles weer dicht te klappen. Op zich wel een elegant gegeven, maar we ontdekken wel het nadeel als we tijdens het luisteren aan onze computer de Sennheiser gewoon afnamen en op het bureau legden om te gaan lunchen. De hoofdtelefoon stopt dan wel automatisch met het afspelen van muziek, maar schakelt niet volledig uit. Dat doen sommige concurrenten wel, bij de Sennheiser wordt de accu nog belast. Maar zodra je het gewoon bent om altijd na gebruik de Momentum Wireless 3 dicht te klappen, is het wel een heel handige manier om te werken. Het is wel moeilijk in te schatten hoe het zit met de duurzaamheid van een schakelaar geïntegreerd in een scharnier.

Smart Control-app

Vergeleken met sommige concurrenten komt de Momentum Wireless 3 nog behoorlijk old school over. Er zijn geen sensoren die de luchtdruk meten om de weergave aan te passen op vliegtuigen of meettonen om de klank te optimaliseren aan de pasvorm, zoals bij de spitstechnologische Sony. Wat ook weer niet wil zeggen dat de nieuwe Sennheiser helemaal dom is. Bij de koptelefoon hoort de Smart Control-app (die we al kenden van de review van de indrukwekkende Ambeo Soundbar). Het toont bij de Momentum Wireless 3 uiteraard heel andere functies dan bij de premium-soundbar van Sennheiser. De Duitsers houden het helder en simpel: je ziet meteen wat de batterijstatus is van de koptelefoon en via drie knopjes pas je de ruisonderdrukking, de Transparent Hearing-functie en de equalizer aan.

Bose’s nieuwste noise-cancellinghoofdtelefoon biedt je zowaar elf niveaus van ruisonderdrukking. Sennheiser maakt het minder gek en houdt het op drie: Max, Anti-wind (handig als je op straat wandelt) en Anti Pressure. Deze laatste is een ongewone modus die we elders nog nooit zagen. Het komt tegemoet aan mensen die bij het dragen van een NC-hoofdtelefoon een druk in hun oren ervaren, wat een artefact is van de actieve ruisonderdrukking. Bij Anti Pressure valt dat gevoel grotendeels weg, terwijl de noise-cancelling nog vrij effectief blijft. Het is een modus voor een heel specifieke doelgroep; wij vonden de Max-instelling prima om lang te gebruiken.

De equalizer in de app doet wat het belooft, zij het op een grafische exuberante manier. In plaats van een klassieke meerkanaals-equalizer dient de Smart Control-app iets op dat grafisch mooi oogt maar niet zo helder is om te bedienen. Je krijgt één ‘punt’, die je dan naar overal op het scherm kunt verplaatsen. Naargelang de positie krijg je – na een korte vertraging waarin een kunstige golfvorm vorm neemt – een bepaalde frequentieweergave. Het is vooral een kwestie van experimenteren, want het werkt niet altijd helemaal zoals verwacht. Als we het punt iets hoger plaatsen aan de zijde van bassen, worden tegelijkertijd ook het hoog helemaal weggedrukt – terwijl we gewoon iets meer basrespons wilden.

Sporen

We hebben de noise-cancelling op zijn effectiviteit getest onder meer tijdens een lange, 8-uur durende treinreis richting Berlijn voor de IFA-beurs. (Toen we voorbij Hannover flitsten hebben we uiteraard even gewuifd richting het Sennheiser-hoofdkwartier, maar veel reactie was er niet). In een ICE-trein toonde de NoiseGard-functie op de Max-instelling zich zeer effectief, op een vergelijkbaar niveau met de Sony WH-1000XM3 – de NC-koptelefoon die we momenteel als de referentie in de markt beschouwen.

Luisterend naar het nieuwe album van Tool, ‘Fear Inoclum’, hoorden we exact niets van rol- en windgeluiden. De Transparant Hearing-functie liet inderdaad toe om een conversatie te voeren met medereizigers, maar liet ook veel andere geluiden door, zoals het getik op een toetsenbord van een laptop en relatief veel geraas. Kortom, echt veel verschil tussen de Transparant Hearing en Noise-cancelling uitgeschakeld leek er niet te zijn. Als we in de app duiken, blijkt het inschakelen van deze functie inderdaad de ruisonderdrukking uit te zetten. Qua handigheid zijn we dan toch mee te vinden voor de aanpak van Sony, waarbij de noise-cancelling selectief wordt uitgeschakeld als je een hand tegen het rechteroor houdt. Dat is in de praktijk heel nuttig, bijvoorbeeld als een conducteur je ticket komt controleren. Omdat we de Sennheiser-koptelefoon enkele weken voor de officiële introductie ontvingen, konden we hem ook uitgebreid uittesten op ons thuiskantoor. Standaard is die relatief stil, met de ramen open komt er wel wat straatlawaai binnen. Ook dat was niet echt een probleem voor de Sennheiser. Op Max isoleerde de koptelefoon zelfs iets té, waardoor we bijvoorbeeld de deurbel niet hoorde of iemand die de kamer betrad, en daarom schakelden we in de app over naar de Anti Pressure-modus. We missen hier wel de meer fijnmazige standen van de Sony en Bose.

Tijdens de treinrit merken we dat de batterij van de Momentum Wireless 3 relatief snel leegloopt. ‘Relatief’ hoort hier wel op zijn plaats. De autonomie van 17 uur is zeker niet slecht, maar onder meer de Sony-topper haalt probleemloos 30 uur. Opladen gaat wel snel, via een USB-C-poort.

De Sennheiser scoort met een goede codec-ondersteuning bij het streamen over Bluetooth. Het uitstekende aptX (te vinden bij nieuwe Android-telefoons, zoals onze Huawei P30 Pro) is present en voor Apple-gebruikers is er AAC-ondersteuning, waardoor je toch in betere kwaliteit kunt streamen. Of de stap naar aptX HD echt zoveel meer hoorbare geluidskwaliteit biedt, laten we even in het midden. Maar er zijn rivalen, zoals de Bowers & Wilkins PX, die het bezitten. LDAC hadden we toch ook graag gezien.

Evenwichtige klank (min of meer)

Qua draagcomfort is er weinig kritiek te leveren op de Momentum Wireless 3. Het toestel zit betrekkelijk licht op het hoofd en de dikke oorkussens maken het contact met je oorschelpen aangenaam. Het voelt wel iets warmer aan dan de Bose QC 35 II, die met heel dunne maar toch comfortabele oorkussens is uitgerust. Maar we denken niet dat iemand gaat klagen over oorbroei bij de Sennheiser, tenzij op bloedhete dagen. Maar dan hebben sowieso weinigen zin in het dragen van een over-ears hoofdtelefoon, lijkt ons.

Overigens moeten we wel opmerken dat die dikkere oorkussens sterk bijdragen aan de geluidsisolatie. Zelfs met de noise-cancelling uitgeschakeld houdt de Momentum Wireless 3 op passieve wijze veel geluid buiten.

Sennheiser staat voor een bepaald geluidskarakter, en dat horen we hier ook terug. Bij ‘Her eyes are under the ground’ van Anthony & The Johnsons worden de vocals vol en met betrekkelijk veel detail gepresenteerd, met een natuurlijk klinkende piano in de verdere achtergrond. Zoals wel vaker bij gesloten NC-koptelefoons is de soundstage compacter, maar er zit nog wel ruimtelijkheid in het geluidsbeeld. Dat geeft de Sennheiser een meer volwassen, evenwichtige weergave, een heel contrast met de QC 35 II die we er bij nemen. Het laag is wel wat aangedikt, maar dat komt bij mobiele hoofdtelefoons wel vaker voor, deels om omgevingsgeluid te overstemmen. De bassen zijn gelukkig niet overvet gemaakt, iets waar de WH-1000XM3 wat meer last van heeft, waardoor baszware muziek niet vervormd overkomt.  

Conclusie

De Momentum Wireless 3 is niet zo slim als sommige rivalen, maar niet iedereen zal dat erg vinden. Wat het moet doen, doet het goed. De noise-cancelling heeft niet veel niveaus die je kunt instellen, maar is op de Max-stand zeer effectief. De zeer goede passieve isolatie helpt daarbij. De Momentum Wireless 3 klinkt prima, net zoals je van een Sennheiser zou verwachten. Op vlak van autonomie is het een middenklasser. In het speelveld van premium NC-koptelefoons kan deze Sennheiser aan de top meespelen, al is het in de ogen van trendsetters vast benadeeld vanwege het gebrek aan extra snufjes. 

Sennheiser Momentum Wireless 3
399 euro | www.sennheiser.com
Beoordeling 4 op 5


EDITORS' CHOICE