REVIEWSonos

Review: Sonos Move bluetoothspeaker - Sonos wordt mobiel

SAMENVATTING

Als je de Move enkel als Bluetooth-speaker wil gebruiken, is het niet echt een goede keuze; er zijn alternatieven die diezelfde kwaliteit bieden voor een lagere prijs, in een compactere vorm of met een betere bescherming tegen water. De Move is wél interessant als je de speaker zowel binnen als deel van een Sonos-systeem als occasioneel in de tuin wil gebruiken. Die duale rol ligt hem wel. De Sonos Move speelt redelijk goed voor een draadloze speaker en is zeer krachtig, en kan daardoor makkelijk de tuin vullen met muziek.

PLUSPUNTEN

  • Automatische TruePlay
  • WiFi en Bluetooth
  • Schok-, stof- en waterbestendig
  • Slim design en laadfunctie

MINPUNTEN

  • Niet een zeer mobiele oplossing
  • Bassen zijn nogal wollig
  • TruePlay werkt niet in Bluetooth-modus

De Move kun je zien als de missing link in het Sonos-universum. Dankzij de ingebouwde accu en Bluetooth kun je voor het eerst een Sonos-speaker mee de tuin innemen, ver weg van het WiFi-netwerk. Maar de Sonos Move kan even goed binnen een plek vinden, als beter alternatief voor de oude Play:3.

Sonos Move

Na jarenlang te fulmineren tegen Bluetooth is Sonos met de Move dan toch overstag gegaan. De nieuwe Sonos-speaker komt met WiFi én Bluetooth. Alleen op deze manier is een draadloze speaker mogelijk die je zowel binnen als buiten kunt gebruiken, wat blijkbaar een grote vraag is bij Sonos-gebruikers. Zijn dubbele rol maakt de Move uniek binnen het Sonos-universum. Het kan precies hetzelfde als de andere Sonos-speakers, maar ook iets meer.

Er zijn bovendien andere zaken die de Move een boeiend product maken. De speaker is de eerste met Auto Trueplay, de opvolger voor de functie waarmee Sonos-speakers hun klank aanpassen aan de akoestiek van de luisterplek. Voor het eerst gebeurt dat nu automatisch, voorheen moest je eerst een minuut lang een meting maken via de Sonos-app. De Move bezit daarnaast de bekende troeven van een Sonos-speaker, zoals de intuïtieve app met veel streamingopties, AirPlay 2 en de multiroom-functie waardoor je verschillende apparaten van Sonos (en sinds kort: Ikea) kunt koppelen. Met zijn prijskaartje van 400 euro zit het tussen de Play:3 en de Play: 5. Bij de concurrentie is vooralsnog niets echt vergelijkbaar.

Groter dan verwacht

Het eerste wat opvalt als je de Move uitpakt: het toestel is een stuk groter dan je zou denken. Het is forser dan een Sonos One en vooral heel wat zwaarder. Het gewicht van circa 3 kilo is best heftig, met dank aan de grote ingebouwde batterij. Of het nu echt een probleem is, hangt van je gebruik af. Parkeer je de Move ergens op een kast, dan maakt het gewicht niet veel uit. Neem je hem enkele tientallen meters de tuin in, dan zal het ook geen breekpunt zijn. Maar om in een rugzak mee te sleuren naar het strand is de Move toch wat zwaar, zeker als je het vergelijkt met sommige sterkhouders in het Bluetooth-speakerlandschap, zoals de speakers van JBL en Sony. Gewoon al door zijn grotere afmetingen en gewicht – én het prijskaartje van 400 euro – denken we niet dat iemand die puur een speaker voor onderweg zoekt bij de Move uitkomt.

Neen, de Move mikt duidelijk op mensen die de speaker in een dubbele rol wil uitspelen. In je woning gebruik je hem net zoals een andere Sonos-speaker, via WiFi. Wellicht is dit ook hoe de Move het vaakst ingezet gaat worden. Maar je hebt wel de optie om de speaker mee naar de tuin te nemen, iets dat bij de One enkel kan met een verlengkabel voor de stroom en een WiFi-extender om draadloos internet naar de barbecueplek te brengen. Handig is anders.

Het eigenlijke design van de Move is eerder sober te noemen. De ovale cilindervorm is niet bepaald verleidelijk of sexy, of dat vinden wij toch, en eerder functioneel van uitstraling. De bouwkwaliteit is zoals altijd prima, met een nog naadlozere constructie dan voorheen. Aan de achterkant is er een nis voorzien met enkele knoppen (waaronder de Bluetooth-knop). Handig is dat de nis aan de bovenkant naar binnen buigt, waardoor het dubbelt als handvat. Dat maakt het verplaatsen van de speaker stukken – vergeef het grapje – handiger. 

De Move is enkel beschikbaar in het zwart, niet eveneens in het wit zoals de meeste andere Sonos-toestellen. Misschien dat dit nog wel komt – of wellicht vond Sonos de vuilgevoelig witte kleur een slechte keuze voor een mobiele speaker.

Kan wel wat hebben

Een van de vele belangrijke verschillen tussen binnen en buiten: in je huis regent het (hopelijk, dan) niet. In de tuin wel. Daarom is het wel een goede zaak dat de Move in Sonos-terminologie ‘weerbestendig’ is en volgens internationale standaarden IP56. De speaker kan tegen een zekere mate van water (maar niet onderdompeling) en tegen stof. Een regenbui overleeft het, een duik in het zwembad misschien niet.

Bij de presentatie van de Move in Berlijn, tijdens IFA, benadrukte Sonos dat de Move bovendien goed bestand is tegen schokken. Een val van een redelijke hoogte zou het moeten overleven. Dat hebben we niet meteen getest, maar de afgeronde hoeken en de stevige constructie-elementen doen vermoeden dat de Move wel tegen iets kan. De knoppen bovenaan de Move zijn aanraakgevoelige toetsen; ze kunnen dus niet afbreken.

Het is niet zo gek dat Sonos voor een stevigere behuizing zorgt. Als je wil concurreren met andere Bluetooth-speakers moet je nu eenmaal een zekere duurzaamheid voorzien, want er zijn heel wat waterdichte en verstevigde buitenspeakers op de markt.

Door zijn waterbestendige behuizing is de Move volgens ons ook een mooie keuze voor de badkamer. Sonos schuift voor die rol graag de Play:3 naar voren, maar de iets duurdere Move speelt beter.

Geluid rondom

Je ziet het niet aan de buitenkant, maar binnenin de speaker is de tweeter centraal gepositioneerd boven een akoestische lens. Die moet de geluidsgolven naar alle kanten reflecteren zodat je zowel voor, naast als achter de Move dezelfde helderheid zou ervaren. Het is geen nieuwe techniek, andere 360°-speakers van merken als Ultimate Ears en Samsung passen het eveneens toe.

Als we rond de Move bewegen, merken we inderdaad een vrij egale weergave van details. Enkel aan de achterzijde valt het detail wat weg, maar dat is wel vaker zo bij 360°-speakers. Vaak zit er ergens een constructie-element van de behuizing in de weg die echt noodzakelijk is om het geheel stevig te houden. Het maakt trouwens niet zoveel uit, want op de momenten dat je echt 360°-weergave wil (op een feestje bijvoorbeeld) zal je die bescheiden afname van het detail onder een bepaalde hoek niet echt waarnemen.

Trueplay voor iedereen

De Auto Trueplay-functie in de Move is iets totaal nieuw. Door heel regelmatig metingen te maken met de microfoons in de speaker kan de functie iets heel slim doen. Het luistert mee en maakt een inschatting van de invloed van de omgeving op de klank. Als je de Move bijvoorbeeld op een plank in een boekenkast plaatst, dan gaan wellicht de bassen veel wolliger en luider worden, waardoor de muziek dof klinkt. Na een tijdje luisteren – ongeveer 30 seconden – zal Auto Trueplay dit opmerken en de bassen iets minimaliseren, zodat de klank wat meer in evenwicht komt.

Dit is een hele stap vooruit ten opzichte van de Trueplay-functie die in recente Sonos-toestellen, zoals de Move en Beam, aanwezig is. Daar moet je een iPhone of iPad een minuut lang door de kamer zwaaien, terwijl de speaker een testtoon afspeelt. Een gek zicht, maar de geluidsverbetering was het meestal wel waard, ervaarden we in het verleden bij de vele tests van Sonos-producten. Verrast waren we niet, want de plaats waar je een speaker neerzet en de eigenschappen van een kamer beïnvloeden de klank immens. En speakers zoals de Sonos-toestellen belanden nu eenmaal op de gekste plekken, nog meer dan traditionele hifi-spullen.

Auto Trueplay brengt dus twee verbeteringen: je hebt geen iOS-toestel meer nodig om de klank aan te passen en je moet niet langer handmatig meten (lees: als een vogel door de kamer lopen). De keerzijde is wel dat Auto Trueplay zijn meting uitvoert op en optimaliseert voor de plaats waar de speaker staat, niet voor de luisterplek. Auto Trueplay werkt overigens ook buiten; het zal dan vooral het laag aandikken om de weergave in open lucht te verbeteren. Er hoort hierbij wel een grote ‘behalve’, want de functie werkt enkel met WiFi. Zit je buiten en stream je via Bluetooth, dan functioneert het niet. Sonos zegt hieraan te werken.

Slim is dat Sonos de Move voorzag van een accelerometer, een sensor die beweging detecteert. De speaker weet dus als het van positie verandert, bijvoorbeeld omdat je het verplaatst van de keuken naar de tafel op het terras.

Soms is Auto Trueplay heel ingrijpend qua aanpassingen. Dat merk je meteen als je de speaker van de ene plaats naar een heel andere situatie brengt. Blijf dan even een half minuutje luisteren en je zal de klank horen veranderen. We plaatsen de Move bijvoorbeeld eerst onder een designzetel in een hoek, wat meteen voor heel booming, holle bassen zorgde. Trueplay zorgde wel voor meer helderheid, maar het bleek toch een extreem scenario die niet helemaal gecorrigeerd kon worden. Mirakels mag je ook niet verwachten. Verplaatsen we daarna de Move naar het midden van de kamer, op een tapijt, dan klinkt de muziek (een Apple Music-playlist van het Belgische Gorki) zeer dun. Maar de Move herpakt zich zoals beloofd heel snel en kwam weer meer in balans.

De troeven van Sonos

Als je Sonos kent, dan is een hele uitleg over wat hun producten doen en sterk in zijn wellicht overbodig. Je kunt dan prompt naar de volgende alinea springen. Ben je niet bekend met wat Sonos biedt, lees je best verder.

De Move is een alleenstaand product dat je zo kunt gebruiken. Tegelijkertijd is het deel van het Sonos-platform, wat een zeer volwassen systeem is om draadloze speakers te bedienen. De Move verschijnt mee in de Sonos-app als een van de kamers en kan gewoon gekoppeld worden met andere Sonos-speakers, toestellen zoals de Sonos Amp of de nieuwe Port, of met de pas verschenen Symfonisk-speakers van Ikea. Dat koppelen gaat heel eenvoudig via de app. Sonos is op dit vlak echt een marktleider.

Via de Sonos-app selecteer je de muziek die je wil horen. Omdat Sonos met voorsprong de breedste ondersteuning voor streamingdiensten biedt, is de kans heel klein dat jouw favoriete dienst ontbreekt. Sonos is bijvoorbeeld voorlopig de enige die Apple Music in zijn app heeft. Je kunt ook eigen bestanden afspelen vanaf mediaservers of mobiele toestellen, zolang ze niet in een hi-resformaat verpakt zijn. Bij een aantal streamingdiensten kun je de Sonos-speakers eveneens vanuit de eigen app bedienen. Dat kan bij Spotify, Tidal (al vinden we die ervaring wisselvallig, het loopt vaak fout) en Play Music van Google bijvoorbeeld.

De nieuwe Sonos-speakers zijn eveneens AirPlay 2-compatibel. Dat laat iPad-, iPhone- en iMac-gebruikers toe om muziek te selecteren in een app (bijvoorbeeld Qobuz) en dan via het AirPlay-menu door te sturen naar de Move. Bij AirPlay 2 is het mogelijk om een muziekstream naar meerdere speakers te sturen, ook als ze van verschillende merken afkomstig zijn. AirPlay 2 laat trouwens (beperkte) Siri-besturing toe.

De Move beschikt net zoals de One over een ingebouwde microfoon voor stemsturing. Sonos verdient een schouderklopje omdat ze zich niet binden aan één aanbieder, maar zowel Alexa (enkel in Engels, Duits en Frans) als Google Assistent (ook Nederlands) ondersteunen. De ondersteuning voor het Nederlands bij Google is reeds beschikbaar in Nederland, in België is het nog enkele weken wachten. 

Snel installeren

Het instellen van de Move gaat precies zoals bij de andere Sonos-speakers. Je opent de Sonos-app, kiest bij de Instellingen voor het instellen van een nieuw toestel, waarna de app zelf op zoek gaat naar nieuwe producten. In onze ervaring wordt het nieuwe apparaat bijna altijd meteen gevonden. Je drukt even op een knop achteraan de Move om te bevestigen dat je deze speaker wil toevoegen. Geef de speaker een naam, bevestig dat je de Auto Trueplay-functie wil inschakelen, en je bent klaar.

In de Sonos-app is er maar een ding dat de Move onderscheidt van de andere Sonos-speakers: er staat een batterij-indicator met een percentage naast. Dit verschijnt zelfs als de Move in zijn lader staat.

Wil je de Move gebruiken in Bluetooth-modus? Dan druk je een klein knopje achteraan in. Het lampje bovenaan de speaker verandert dan van een wit naar een blauw licht. Het pairen met je mobiel toestel verloopt zoals bij een typische Bluetooth-speaker. Na het koppelen vertelde het ontwikkelaarsmenu op onze Huawei P30 Pro dat de Move SBC- en AAC-codecs ondersteunt. We zien natuurlijk graag ook LDAC of aptX in dat lijstje verschijnen, maar helaas. In Bluetooth-modus vonden we de weergave wel wat donkerder en doffer dan via WiFi, telkens met dezelfde stream via Qobuz. Mogelijk komt dit door de afwezigheid van Trueplay in Bluetooth-modus. In deze modus werkt de Sonos-app niet, je streamt via de app van een streamingdienst.

Heftig geluid

Wat doe je met een mobiele speaker? Mee naar buiten nemen, uiteraard. Daarbij zagen we de batterij van 100 naar 90 procent gaan in ongeveer één uur, wat de claim van Sonos van tien uur autonomie ondersteunt. Het laden gebeurt trouwens op een eigen manier: via een ringvormige lader waarin je de Sonos plaatst. Een slim ding, want je hoeft niet te knoeien met kabels en stekkers. Gewoon neerzetten en de batterij wordt opgeladen.

Er is trouwens een tweede laadoptie waar Sonos weinig over zegt. Achteraan de Move is er een USB-C-poort. Hierlangs kun je eveneens de Move opladen, vanaf een USB-lader. Ook interessant is dat je via deze poort een smartphone kunt opladen met de accu van Move. Je kunt deze speaker dus ook gebruiken als gigantische powerbank. Dat is best handig als je accu van je smartphone door het Bluetooth-streamen wordt leeggezogen.

We vergeleken de Move ook met de One, want dat is een speaker die al veel mensen thuis hebben staan. Onder meer bij het A/B-vergelijken van ‘Beth’s Theme’ van Olafur Arnalds (uit de soundtrack van Broadchurch) viel de iets doffere, maar wel aangename klank van de Move op. De pianoaanslagen zijn bij de One helderder, maar neigen bij een hoger volume wel naar een zekere felheid. Dankzij de grotere solide behuizing van de Move kun je wel luider luisteren zonder dat het verstopt begint te klinken.

Er lijkt wel iets meer evenwicht te zijn bij de kleinere One, ondanks Auto Trueplay op de Move. We gaan iets meer uptempo met ‘This Land’ van meestergitarist Gary Clark jr, en vinden de Move nu wel echt heel wollig in het laag en een beetje flets. Omdat we het contrast tussen de twee speakers opeens frappant vinden, schakelen we als experiment Auto Trueplay uit. In dit geval, met de speakers los in het midden van een grote kamer geplaatst, maakt dat een enorm verschil uit. De Move wordt een stukje strakker en presteert meer zoals je voor 400 euro zou verwachten. Zeker buiten in de tuin zijn die extra aanwezige bassen echt een plus.

En wat als je de Move naast de Play:5 (2 Gen) zet? Die vergelijking heeft net zoals bij de One enkel zin als je op zoek bent naar een speaker voor binnen. We gaan er niet te veel woorden aan vuil maken: de Play:5 klinkt stukken beter. Het officiële prijsverschil van 180 euro is daarbij natuurlijk de spelbreker – maar de Play:5 zien we wel heel vaak aan een veel lagere prijs in de winkel liggen. Als je maar enkele tientjes extra moet betalen en de speaker gaat uitsluitend binnen gebruikt worden, dan is de keuze snel gemaakt, lijkt ons.

Conclusie

De Move is een antwoord op een vraag van bepaalde Sonos-gebruikers. Alleen al daarom is het goed dat ze nu een optie bieden om makkelijk buitenshuis naar muziek te luisteren. Als je de Move enkel als Bluetooth-speaker wil gebruiken, is het niet echt een goede keuze. Er zijn alternatieven die diezelfde kwaliteit bieden voor een lagere prijs, in een compactere vorm of met een betere bescherming tegen water. De Move is wél interessant als je de speaker zowel binnen als deel van een Sonos-systeem als occasioneel in de tuin wil gebruiken. Die duale rol ligt hem goed.

De Auto Trueplay-functie is meestal relatief effectief om de klank in evenwichtig te houden, maar soms baat het om het toch even uit te schakelen. De speaker zelf zit uitstekend in elkaar en lijkt zeer duurzaam, al is de speaker wat zwaarder en dus niet zo handig als je hem op een grotere uitstap meeneemt.

De Sonos Move speelt redelijk goed voor een draadloze speaker en is zeer krachtig, en kan daardoor makkelijk de tuin vullen met muziek. Het deelt bovendien de zaken die Sonos in het algemeen zo succesvol maakt, zoals de intuïtieve, goede app-bediening en de uitstekende multiroom-mogelijkheden.

Sonos Move
399 euro | www.sonos.com
Beoordeling 4 op 5


EDITORS' CHOICE