REVIEWNaim Audio

Review: Naim Supernait 3

Jamie Biesemans | 14 oktober 2019 | Naim Audio

SAMENVATTING

Het understated uiterlijk van de Supernait 3 verhult een uitstekende versterker die zeker de concurrentie aankan met andere toppers in het prijssegment. Je kijkt er misschien niet lang naar, maar luisteren zal je voor úren willen doen.

PLUSPUNTEN

  • Uitstekende hoofdtelefoonversterker ingebouwd
  • Uiterst muzikaal
  • Dynamisch en ritmisch sterk
  • Klinkt geweldig

MINPUNTEN

  • Enkel analoge ingangen
  • Design is misschien net té understated

De Naim Supernait 3 is een gloednieuwe versterker van Naim Audio die mikt op traditionele hifi-liefhebbers die graag met losse componenten werken.

Naim zet de laatste jaren sterk in op alleskunners: de Uniti-lijn die bestaat uit alles-in-één-versterkers en de Mu-so-toestellen, veelzijdige draadloze designspeakers met meer streamingopties dan je zelfs wist dat bestonden. Maar hoe zit het dan met de traditionelere hifi-liefhebber, toch het kernpubliek waar het Britse merk een trouwe following heeft verzameld? Ook zij worden dit najaar verwend, met een reeks geïntegreerde versterkers die helemaal trouw zijn aan de DNA van Naim.

Het is alweer zes jaar geleden dat de Britten nog losse geïntegreerde versterkers uitbrachten, dus we waren zeer nieuwsgierig of Naim nog met zoveel overtuiging als vroeger de traditionele hifi-waarden zou uitdragen. In deze review bekijken we de hoogste en interessantste nieuweling bij Naim, de Supernait 3 van circa 4.400 euro. Omdat we nu eenmaal bekend staan als streamingliefhebbers, leverde importeur Latham ook een kostbare high-end NDX2-streamer mee. Boeiend en ook wel vertrouwd, want de NDX2 draait eigenlijk hetzelfde softwareplatform als de Uniti’s en Mu-so’s. Je beschikt over dezelfde ruime streamingmogelijkheden, gebruikt dezelfde intuïtieve app, en je kunt de NDX2-speler ook combineren in multiroomopstellingen met de andere Naims, maar dan met een hardwareplatform is best wel high-end is. Klinkt goed, dus! Latham leverde ook een keur aan luidsprekerkabels en interconnects mee, zodat we zelf konden experimenteren.

Grondig vernieuwd

Als je maar af en toe nieuwe geïntegreerde versterkers uitbrengt, moet je bij die updates zorgen voor belangrijke verbeteringen. Of dat vinden wij toch. Een versterkerdesign veroudert immers niet zoals een netwerkspeler, streamer of een tv-geluidsoplossing. Als het vijf jaar geleden goed speelde, dan nu wellicht nog altijd. Met de Supernait 3 stelt Naim op dat vlak echter niet teleur. De nieuwe versterker heeft effectief qua functies een grote update ontvangen, onder meer in de vorm van een nieuwe phono-trap voor draaitafels. Er is ook een nieuwe klasse A-eindtrap die de hoofdtelefoonuitgang aanstuurt.

Als je begint met het aansluiten van de Supernait 3, dan ontmoet je een aantal zaken die Naim echt Naim maken. Zo is de powerconnector zwevend opgehangen. Het lijkt alsof de connector niet goed in de behuizing hangt - we kunnen ons inbeelden dat sommige audiofielen daarvan schrikken -maar dat is schijn. Je sluit bronnen aan via cinch, maar Naim geeft je eveneens de optie om elke bron via een DIN-stekker te koppelen. Het voelt heel old-school aan, maar is wel effectief. De contactoppervlakte is groter en de DIN-stekker wordt stevig vastgeschroefd zodat er minder snel slechte contacten kunnen optreden. Het kan natuurlijk enkel als je met een gepaste bron werkt die ook over een DIN-uitgang beschikt. Ook helemaal des Naims is dat de luidsprekerterminals omgekeerd zijn, zodat je de luidsprekerkabels moet kruisen.

De opbouw binnenin is niets minder dan een echt kunstwerk. Het merendeel van het volume wordt ingenomen door een gigantische toroïdale transformator, die ongetwijfeld een groot deel van de verklaring achter het grote incasseringsvermogen van de versterker is. Naim zegt de eindtrap in de Supernait 3 een grote upgrade te hebben gegeven, waardoor de nieuwe versterker tot heel wat meer in staat zou zijn. Ook opvallend: de ingangen zijn met kabeltjes (“Met de hand bedraad”, krijgen we te horen) aan de printplaat bevestigd, wat voor een betere ontkoppeling moet zorgen dan bij directe montage op de print. Voor dit gedeelte putte Naim inspiratie uit de high-end NAC 552 voorversterker.

Upgradebare voeding

Een digitaal luik is er niet bij de Supernait 3. Het is dus echt een versterker voor mensen die het digitale en analoge volledig willen scheiden, en bijvoorbeeld daarom beschikken over een streaming DAC of een cd- of netwerkspeler met geïntegreerde DAC. Daar vloeit uit dat de Naim-versterker enkel beschikt over analoge ingangen. Vijf om exact te zijn, waarvan een voor een draaitafel. Het zes cinch-paar dient voor het aansturen van een optionele subwoofer. Omdat Naim ook denkt in termen van ‘systemen’, heeft de Supernait 3 wel het nodige om te integreren in een groter systeem. Zo kun je een pre-amp aansluiten en is er een power amp-ingang. De AV Bypass is dan weer voorzien voor mensen die een Supernait willen integreren in hun surroundopstelling.

Visueel is de Supernait 3 geen blikvanger zoals de Uniti’s en de Mu-So’s dat veel meer zijn. Dat verrast ons niet, want de losse toestellen zijn bij het Britse merk altijd strak en to the pointNaim gaat bij de Supernait 3 opnieuw voor de sobere aanpak, met een matzwarte behuizing die knap is afgewerkt in poederlak en waarin de kenmerkende groen oplichtende knopjes en logo de aandacht trekken. Als je de versterker uitpakt, zal je wel snel merken dat het heftig ding is. De hele behuizing is uit een zeer solide metaal opgetrokken, wat dit relatief compacte toestel toch een grote massa geeft. Eén van de twee grote draaiknoppen aan de voorkant vinden we wat overkill. Dat je de balans kunt afregelen is normaal, maar het hoeft niet met een prominente knop die je makkelijk per ongeluk verdraait omdat het net naast de identieke volumeknop staat. Nu ja, na een keer de verkeerde knop vastnemen leer je het wel.

Vooraan vinden we ook een hoofdtelefoonuitgang. Dat vind je wel op meer geïntegreerde versterkers, vaak eerder omdat het moet dan wel omdat de fabrikant head-fi echt serieus neemt. In dit geval meent Naim het echter wel. Aan de hand van wat we horen met de Focal Stellia is de klasse A-module echt wel stukken beter dan wat je meestal vindt op een hifi-component.

De Supernait komt met een IR-remote die we zelf niet ontvingen. Dat komt omdat we de NDX2-netwerkspeler in huis hadden, die beschikt over een heel fraaie afstandsbediening. Die kenden we trouwens al van eerdere tests van de Uniti Atom- en Uniti Star-versterker. Van de NDX2-remote kunnen we zeggen dat het er knap en zeer modern uitziet, en ook probleemloos de Supernait 3 kon bedienen (dankzij een extra kabeltje tussen de netwerkspeler en versterker). Werken doet de NDX2-remote altijd, want het gebruikt Zigbee in plaats van infrarood om commando’s door te sturen. De afstandsbediening hebben we bij het testen niet echt veel gebruikt, want via de NDX2 konden we in de Naim-app ook de Supernait 3 bedienen.

Over accessoires gesproken: zoals meestal bij Naim kun je de Supernait 3 nog verder upgraden met een externe voeding. Dat hebben we in deze test niet onderzocht. Dit upgradepad is een kostbare om te nemen, maar is wel een geliefde optie bij echte fans. We kunnen je enkel aanraden om eerst te luisteren naar het effect van een voedingupgrade vooraleer te investeren. De Supernait 3 komt in elk geval met een volledige interne discrete module voor het voorversterkergedeelte, dus het niet alsof de versterker uit de doos niet reeds van ingrepen op stroomvlak genoot.

Geweldige match

Tijdens het testen hebben we de Supernait 3 vooral gecombineerd met de Focal Sopra N°2, wat we ronduit een van de beste huwelijken met deze Franse topluidsprekers vonden die we ooit hoorden. Misschien is dat ook niet zo gek gezien Focal en Naim deel zijn van dezelfde VerVent-groep, en ook steeds vaker producten op elkaar afstemmen. Zo bevat de nieuwe Mu-so 2nd Generation-speaker drivers die met Focal ontwikkeld werden.

Om toch ook te ervaren wat de Supernait 3 geeft bij heel andere speakers, haalden we onze KEF R3-staanders boven. KEF en Focal liggen mijlenver uit elkaar qua klankkarakter, dus dat vonden we wel een interessante vergelijking om te maken.

We hebben uren geluisterd naar de Supernait 3 met de Sopra’s omdat de afstemming gewoon perfect was. De ruwere kantjes aan de Focals, zoals de iets fellere presentatie en de veeleisende woofer, werden netjes opgevangen door de Naim-versterker. Een tijdje terug hadden we de eveneens prima Hegel H390-versterker op bezoek die we ook met Focal-speakers koppelden; waar de Hegel de perfecte aansturing was om het Focal-geluid écht in de verf te zetten, wat een meeslepend gevoel van inzicht gaf, maakt de Supernait 3 het allemaal wat zachter, vloeiender en – ja, we proberen de clichés te vermijden, maar helaas – muzikaler. Beide waren goed, maar ook echt heel anders. Je moet maar uitzoeken van welke je fan bent. We kunnen in ieder geval zeggen dat onze testplaylist in Roon met een kleine 70 testtracks helemaal werd afgewerkt. Het was echt genieten hoe de Supernait zonder de minste zweetdruppels op het voorhoofd de tracks met grote dynamische sprongen verwerkte, van Massive Attacks ‘Angel’ tot Von Karajans versie van Beethovens symfonie n°9.

Ook de match met de KEF R3’s bleek heel inspirerend. Opnieuw hebben we het gevoel dat de Naim-versterker zijn eigen stempel weet te drukken op de speakers, ten goede, zonder de kwaliteiten van de indrukwekkende Uni-Q-drivers te ondergraven. We spitsen onze oren bij de mooie baslijn in ‘Little Bird’ van Goldfrapp, een diepe bas die subtiel aanwezig is in deze trance-uitlokkende track en op mindere versterkers helemaal kan verdwijnen. Maar niet hier. De Supernait 3 haalt ook de vele synthlijnen in ‘Water under the Bridge’ van Thievery Corporation, met de verleidelijke stem van Natalia Clavier, goed uit elkaar, zodat de wat dromerige sfeer je sterk omhult.

Ook bij het mooie ‘One’ wordt de stem van Aimee Mann net iets warmer en uitnodigender dan we gewoon zijn van onze vaste Devialet Expert Pro 220. Bij de KEF’s hebben we sowieso altijd een sterk live-gevoel, iets dat de Supernait 3 nog actiever aanmoedigt. Dat ingrijpen is er, de Supernait 3 is niet neutraal. Maar het snufje zout en peper dat de Naim toevoegt is ten goede, en al helemaal bij minderwaardige bronbestanden. Het is ook dat moeiteloos weergeven van de moeilijkste stukken dat het luisteren echt plezier maakt.

Omdat de vernieuwde phono-trap een hoogtepunt van de nieuwe Supernait is, verbinden we ook onze ELAC Miracord 90-draaitafel. Omdat we niet de grootste vinyl-kenners zijn, aarzelen we een beetje om een definitieve uitspraak te doen over het phono-gedeelte. Wel stellen we vast dat vinyl luisteren niet opeens een andere kwaliteitservaring oplevert dan als we streamen via de NDX2. Onze indruk is dat de ELAC-draaitafel minstens even goed klinkt als via de (configureerbare) phono-luik van de Devialet – en dat is een compliment.

Conclusie

De Supernait 3 is een beetje een paradox. Qua uiterlijk en concept lijkt het heel traditioneel. Typisch Naim is het understated design, dat wel hoogwaardig en doordacht is afgewerkt. Maar toch is deze versterker niet zo old-school als je zou denken. Door extra aandacht te besteden aan de phono- en hoofdtelefoongedeeltes toont Naim zich net bewust van de nieuwste trends in hifi-land. Het is fijn dat vinylista’s en headfi’ers bediend worden – en meteen ook op deftige wijze.

Het understated uiterlijk van de Supernait 3 verhult ook dat dit een uitstekende versterker is die zeker de concurrentie aankan met andere toppers uit dit prijssegment. Je kijkt er misschien niet lang naar, maar luisteren zal je voor uren willen doen. De krachtige Supernait 3 is ritmisch sterk en het omgekeerde van klinisch, en zet luisterplezier resoluut als eerste punt op de agenda.

Naim Supernait 3
4.399 euro | www.lathamaudio.nl
Beoordeling 5 op 5

MERK

EDITORS' CHOICE