Review: Harman Kardon Citation Bar

SAMENVATTING

De Citation Bar heeft zijn sterke kanten, zoals die Google Assistant-integratie en de vele streamingopties via Chromecast. En je kunt niet ontkennen dat het er goed uitziet. Dat kunnen al overtuigende redenen zijn om dit elegante designapparaat aan te schaffen. Maar we zouden toch iets meer willen van een soundbar van 1.000 euro. Met de Citation Sub erbij wordt het positiever, alleen is de totale kostprijs van de twee toestellen wel pittig.

PLUSPUNTEN

  • Google Assistent maakt stemsturing mogelijk
  • Zeer modern, huiskamervriendelijk design
  • Veel aansluitingen
  • Chromecast
  • Uitbreidbaar met sub en draadloze rear-speakers

MINPUNTEN

  • Optionele subwoofer is eigenlijk een must
  • Prijzig
  • Geen Dolby Atmos-ondersteuning

De Citation Bar is de soundbar die hoort bij Harman Kardons Citation-familie met multiroom-compatibele draadloze speakers die ook Google Assistant ondersteunen. Qua design zit het ook helemaal snor, dankzij een afwerking met een trendy stofje van Kvadrat. Maar heeft Harman Kardon ook gedacht aan de geluidskwaliteit?

Harman Kardon Citation

Met de Citation-familie wil Harman Kardon op een heel eigen manier Sonos van repliek dienen. Met een aanbod dat bestaat uit een zevental designspeakers – incluis een paar heftige vloerstaanders van 2.500 euro/paar – wil het een echt alternatief bieden. De Citation-speakers worden gekenmerkt door een mooi design waarin een textielafwerking met een wolstofje van Kvadrat een centrale rol speelt, alsook ondersteuning voor Google Assistant en streaming via Chromecast.

De Citation Bar die we hier bekijken, kun je zien als de directe concurrent voor de Sonos Playbar. En net als de soundbar van Sonos kun je het uitbreiden met een aparte subwoofer (de Citation Sub) en twee draadloze speakers (Citation Surround-set) om zo tot een 5.1-opstelling te komen. Uit de doos is de Citation Bar ook al een 5.1-weergever, maar dan via de speakers ingebouwd in de soundbar zelf.

Toch wel opvallend is dat deze fraaie soundbar inzet op 5.1 en niet op Dolby Atmos, terwijl er een aantal concurrenten rond dit prijspunt is dat driedimensionele surround biedt. Het verwerkt wel surroundformaten, zoals de Dolby Digital 5.1 die via Netflix wordt geboden.

Harmonie in het interieur

Het mag gezegd worden: qua design biedt de Citation Bar een echt alternatief voor de vele zwarte, meer futuristische toestellen op de markt. De enige andere die op dezelfde manier echt interieurvriendelijk probeert te zijn, is de Dali Katch One. Maar dat is een heel ander toestel dan deze Harman Kardon, die qua vorm en afmetingen een echte soundbar is. De breedte van 115 cm doet hem goed passen bij een 55-inch, maar door zijn zachtere, afgeronde vormen is het visueel minder erg als je hem combineert met een kleinere of grotere schermmaat. Het is natuurlijk maar hoe belangrijk je symmetrie in je interieur vindt.

De Citation Bar is geen goedkope soundbar, met winkelprijzen die variëren van 799 tot 999 euro. Gelukkig krijg je voor dat geld iets dat heel goed is afgewerkt en ook wel echt knap is. ‘Mooi’ is natuurlijk een kwestie van smaak, maar het valt moeilijk te ontkennen dat de bouwkwaliteit en uitstraling op een hoog niveau staan. De gepolijste metalen zijkanten en het wolachtige textiel dat de rest van de soundbar bedekt, maken de Citation Bar een elegante verschijning. Sommige soundbars bezitten een design dat zich probeert weg te cijferen zodat ze niet opvallen, andere gaan dan weer voor eigenwijze ontwerpen die net sterk willen opvallen. Wat Harman Kardon hier creëerde bewandelt een derde weg: het wil passen in je interieur, zichtbaar maar ook harmonieus. De keuze voor het op wol gebaseerde stofje rond de Citation Bar is daarom geen toeval. Kvadrat is een van de trendiest textielmakers van het moment, met een portfolio van honderden stoffen die door meubelmakers en ook andere audiofabrikanten worden gebruikt, en wat Harman Kardon selecteerde past dus heel goed bij eigentijdse Scandinavische interieurtrends. De Citation Bar kun je zo in twee uitvoeringen krijgen: een lichtgrijs met een donker draadje doorheen gewoven en een donkere, bijna zwarte versie met een iets minder donker patroon. 

Je kunt deze soundbar probleemloos op een meubel plaatsen en zelfs deels onder een tv schuiven, want de hoogte is beperkt tot 6,4 cm. Je bedekt dan misschien wel het kleine aanraakschermpje bovenaan de soundbar. Die hoef je niet te gebruiken, maar biedt nu en in de toekomst wel leuke functies, zoals presets om snel een internetradio of playlist af te spelen. Het scherm is echt wel een knap ding, maar lijkt wel een beetje een designmisser. Door zijn plaatsing kun je het vanuit de bank niet goed zien. Spijtig, want bij het casten wordt hier hier wel de albumhoes op getoond.

De Citation Bar kan eenvoudig worden opgehangen. Maar, net zoals wel meer premium soundbars tegenwoordig; je moet het met de smalle achterkant aan de muur bevestigen. Het toestel steekt dus uit, wat minder mooi is dan strak tegen de muur, en de leesbaarheid van het scherm niet beter maakt. Gekanteld ophangen kan echter niet vanwege hoe de drivers in de soundbar steekt. Bij de Sonos Playbar en LG SL9YG kan dat kantelen dus wel.

Veel aansluitingen

Op menig soundbar van dit prijspunt krijg je één extra HDMI-ingang om een console of andere bron aan te sluiten. De Citation Bar doet het veel beter met drie extra HDMI-ingangen, naast een vierde HDMI-ARC-poort voor de verbinding met je televisie. Er is dus voldoende aanwezig zodat je zowel een console, digitale tv-doos als Blu-rayspeler kunt aansluiten, en met maar één HDMI-kabel naar de tv.

Een optische ingang en een analoge aux-poort vervolledigen het aanbod. Een goed cable management is mogelijk doordat alle aansluitingen in twee nissen onderaan de soundbar zitten. Ook leuk: voor een keer is er voldoende ruimte voorzien zodat je ook minder flexibele of duurdere HDMI-kabels met grotere stekkers comfortabel kunt insteken. Nadeel is dan weer dat je goed moet kijken om te ontdekken welke poort juist de ARC-compatibele is.

Instellen via Google Home

Net als de LG SL9YG die we recent bekeken, is de Citation Bar een rasecht Google Assistant-toestel met een eigen microfoon. Het instellen van de soundbar verloopt bijgevolg niet via een app van Harman Kardon, maar met de Google Home-app. Hoewel die app soms verwarrend kan zijn omdat het zoveel zaken doet – en hoe meer slimme toestellen in huis, hoe drukker het wordt – verloopt het configureren van de Citation Bar vrij eenvoudig. Als je de app opent op je smartphone, meldt het meteen dat er een nieuw apparaat ingesteld kan worden. Je doorloopt dan een kort stappenplan waarbij je de Citation Bar verbindt met je WiFi-netwerk, aangeeft welk streamingdienst je verkiest en je eventueel een korte training doorloopt zodat de Google Assistent jouw stem kan onderscheiden. Dit is een aanrader als je wil voorkomen dat je kinderen tussen jouw stembevelen door sabotage plegen door eigen bevelen door de kamer te roepen.

Na het instellen gebruik je de Google Home-app niet echt meer. Het is gewoonweg niet echt nuttig. Je kunt wel het volume regelen of muten, maar daar blijft het bij. Ingangen of geluidsmodi selecteren kan niet. De fysieke remote hou je dus het beste in de buurt.

Veel streaming-opties

Bij het instellen via Google Home moet je een dominante muziekdienst kiezen. Omdat je op dit punt maar weinig keuzes krijgt (Spotify zit er gelukkig wel bij) lijkt het alsof de Citation Bar niet veel voorstelt qua streaming. Maar dit is een eigenaardigheid van het Google en Chromecast-platform: in de Home-app definieer je welke dienst je gebruikt als je via een spraakbevel muziek afspeelt (bijvoorbeeld, 'Speel een playlist met jazz'). Google Assistant werkt echter met heel weinig diensten samen. Tegelijkertijd heeft de Citation Bar ook Chromecast aan boord, wat betekent dat je muziek kunt streamen vanuit de apps van heel veel streamingdiensten, zowel onder Android als iOS. Kortom, met de stem gebruik je wellicht Spotify, via je smartphone is bijna alles beschikbaar als bron. Naast Spotify gaat het om bijna alle relevante namen op streamingvlak (Apple Music, Deezer, Tidal, Qobuz, YouTube Music) en heel wat kleinere diensten (zoals Idagio). Dankzij Chromecast kan ook Roon muziek naar de Citation Bar lossless streamen, al ben je net zoals bij AirPlay 2 beperkt bij het afspelen van hi-resaudio. Materiaal in een hogere kwaliteit dan 48 kHz/16 bit wordt omgezet naar dat formaat.

Eigenlijk kun je qua streaming niet meer wensen, al is het spijtig dat Google Assistant niet andere diensten helemaal kan bedienen. Als we bijvoorbeeld een playlist vanuit Apple Music casten, dan kunnen we vragen om naar het volgende nummer te verspringen of de muziek te pauzeren. Maar als we daarna vragen ‘Google, speel muziek’, dan begint een stream van Spotify. Je kunt altijd wel het volume veranderen door ‘luider’ of ‘stiller’ te zeggen. Het valt bij het testen trouwens op dat de microfoon in de Citation Bar een stukje gevoeliger is dan die in de LG-soundbar die we recent op de testbank legden.

Als je bezorgd bent over je privacy kun je trouwens de microfoon op de soundbar of via je remote uitzetten. Dit is wel softwarematig; bij het configureren van de soundbar bleek de Google Home-app in staat om de microfoon toch weer in te schakelen.

Wat een sub

We ontvingen van Harman Kardon zowel de Citation Bar als de Citation Sub, een toestel dat je apart moet aanschaffen en dat de Citation Bar ondersteunt door bassen te produceren. Er zijn twee zaken meteen heel opvallend aan deze Sub: het kost veel (799 euro) en het is heel fors. Subwoofers bij soundbars zijn meestal functioneel afgewerkt en zo compact mogelijk gemaakt – vanuit het idee dat de meeste mensen de sub in de woonkamer uit het zicht verstoppen. Het zijn niet toestellen om mee te pronken, doorgaans. De Citation Sub is te groot om onder of achter een bank te schuiven: 45 x 33 x 38 cm groot en meer dan 14 kg zwaar. Dat zijn afmetingen die het meer doen lijken op een kleine koffietafel dan iets anders. Gelukkig is de Sub even knap afgewerkt als de soundbar, in een passend Kvadrat-stofje en met een mooie aluminium bovenplaat met een fijne chamfer of vellingkant voor een streepje extra luxe. Maar hoe mooi het wel is, het blijft een enorm ding dat zeker in een kleinere woonkamer zeer present is. Ter verdediging van die keuze van Harman Kardon voor een grote subwoofer: nu is er wel plaats voor een 10-inch woofer die in een voldoende grote kast met een baspoort achteraan is aangebracht. Interessant is ook dat de Sub een WiSA-verbinding gebruikt om een audiosignaal van de Citation Bar te ontvangen. Dat is een draadloze technologie die los van WiFi audio draadloos kan doorsturen in hoge kwaliteit. Het wordt onder meer in nieuwe LG-tv’s ondersteund, maar het is nog onduidelijk of dat betekent dat je langs deze weg een draadloze verbinding met de Citation-soundbar kunt maken.

Beetje zoutloos zonder

Er zitten dus nogal wat voor- en nadelen aan de Citation Sub. En dat is wel spijtig, want heel snel tijdens het testen van de Bar merken we dat die Sub eigenlijk onmisbaar is voor een ware cinematische geluidservaring. We bekeken onder meer ‘John Wick 3: Parabellum’ (Ultra HD Blu-ray, Dolby Atmos) met enkel de soundbar. En hoewel zeker de dialogenweergave zeer goed mag genoemd worden en er veel detail te horen was, bleven we toch wel op onze honger zitten als het ging om pure emotie en het laag dat filmmuziek en spectaculaire geluidseffecten body geeft. De finale shootout in hotel Continental maakte daardoor weinig indruk en bleef afstandelijk. Een van de zaken die een klein beetje verbetering bracht, was de soundbar dichter bij de muur te plaatsen. Aanvankelijk hadden we hem in onze testruimte behoorlijk ver op een stand geplaatst, maar dichterbij krijg je merkbaar meer bassen. Bij films is het ook een aanrader om de Surround-knop in te drukken op de remote; met de functie ingeschakeld is de breedte van de soundstage veel groter.

Op muzikaal vlak is de Citation Bar sterker dan qua filmgeluid, wat misschien met die Harman Kardon-roots te maken heeft. De grote dynamische sprong in ‘Neptune’ van Foals’ ‘Everything Not Saved Will…’, als de gitaren een versnelling hoger schakelen, verwerkt de soundbar probleemloos en zonder vervorming. Op dit vlak presteert de Harman Kardon beter dan veel soortgenoten. Bij een 1-op-1-vergelijking met de Playbar is er niet een enorm verschil met de Citation te noteren, maar de Harman Kardon vinden we wel iets minder lui klinken.

Veel beter met

Voeg de Citation Sub toe en de klank wordt meteen heel wat volwassener. Je kunt gerust spreken van een enorme stap. Dat ervaarden we zeker tijdens het bekijken van films en bij gebruik van de surroundfunctie, waardoor de Citation Bar met Sub voor ons beter klonk dan de Sonos Playbar met Sonos Sub die we ook opgesteld hebben. De optocht met de strijdwagens bij ‘The Hunger Games: Mockingjay, part 1’ (via Netflix, DD5.1) bijvoorbeeld, presenteert zich bij de Harman Kardon groots en gedetailleerd. Het kan wel beter, met een degelijke Dolby Atmos-soundbar zoals de Yamaha YSP-5600 of de verbluffende Sennheiser Ambeo Soundbar.

En ja, de Sub is inderdaad een relatief duur ding, maar het is ook stukken beter dan de rammelende dozen die je meestal bij een soundbar krijgt. Er is veel meer controle dan doorgaans het geval is en het duikt ook relatief diep de lage frequenties in. Het crossover-punt ligt nog altijd wat hoger dan we graag hebben bij een surroundopstelling met discrete luidsprekers, maar veel minder extreem dan bij de meeste soundbars. Dat maakt dat je de Citation Sub niet per se naast of bij het tv-scherm moet plaatsen. Gegeven de grootte van het ding: oef!

Gaming

Je moet ook echt voor de twee Citation-toestellen gaan als je wil gamen. Er is geen specifieke geluidsmodus voor gaming op de Citation Bar, maar ‘Movie’ biedt wat we zoeken bij tijdens het spelen van ‘Battlefield V’ (Xbox One X). De prachtige intro’s bij de single player-missies van dit WOII-spel dienen om je helemaal in de stemming te brengen, iets waar de Citation Bar absoluut bij helpt. De soundtrack bij aanvang van de Noorse missies klinkt vol en meeslepend, terwijl de dialoog tussen de Wehrmacht-officier en de gevangen weerstandster prima in het midden van het scherm geplaatst wordt. Als de missie van Solveig dan echt speelbaar wordt, weet de Citation Bar het kleine microdetail – de wind, de voetstappen in de sneeuw – over te brengen. Het is zeker niet slecht, al verkiezen we voor een game zoals dit toch iets meer detail en goed gepositioneerde geluidseffecten. In games is audio immers niet alleen sfeer – dat doet de Harman Kardon goed genoeg – maar ook informatie, over waar vijanden zich bevinden bijvoorbeeld. In Battlefield V sluip je bijvoorbeeld vaak rond en hoor je de stemmen van soldaten die je moet proberen ontwijken. Dan is het wel belangrijk dat je hun locatie goed kunt inschatten.

Bij het beluisteren van muziek zijn we ook overtuigd door de meerwaarde van de Sub, omdat het albums zoals de ‘Black Gold’-verzamelaar van Editors voorziet van een percussie die wel beukt. Het is ook meer gecomprimeerde, commerciële tracks waar de Citation Bar zich het best bij voelt.

Conclusie

De Citation Bar heeft zijn sterke kanten, zoals de Google Assistant-integratie en de vele streamingopties via Chromecast. En je kunt niet ontkennen dat het er goed uitziet. Dat kunnen al overtuigende redenen zijn om dit elegante designapparaat aan te schaffen. Maar echt een geweldige soundbar is het niet. Zeker bij films zit het klankmatig eerder in de middenmoot, bij muziek zijn de prestaties iets beter. Maar we zouden toch iets meer willen van een soundbar van 1.000 euro.

Met de Citation Sub erbij wordt het positiever. Dan heb je wel een geluidssysteem dat filmgeluid machtiger neerzet, niet slecht is voor gaming en ook muziek – vooral hedendaagse genres – beter doet klinken. Alleen is de totale kostprijs van de twee toestellen wel pittig.

Harman Kardon Citation Bar
999 euro | www.harmankardon.com
Beoordeling 4 op 5


EDITORS' CHOICE