REVIEWSVS

Review: SVS SB-3000

Ronald de Boer | 02 januari 2020 | Fotografie Fabrikant | SVS

SAMENVATTING

De SB-3000 is strak, snel, detailrijk, vol en diep. De enige manier waarop je de klank zou kunnen verbeteren is om er een tweede naast te zetten om zo een stereobeeld te creëren. Gelukkig is dat niet onmogelijk door het schappelijke prijskaartje. Je krijgt echt waar voor je geld en het kost gegarandeerd veel meer om dezelfde kwaliteit elders te vinden.

PLUSPUNTEN

  • Relatief compact
  • Enorm veel kracht en vermogen
  • Instellingen via de SVS app
  • Extreem goede bouwkwaliteit.
  • Zeer goed geschikt voor zowel films als muziek

MINPUNTEN

  • Geen(!)

Toen ik hoorde dat ik de kans kreeg om de SVS SB3000 te testen, deed ik bijna een vreugdedansje. De SB3000 is de nieuwe sealed subwoofer van SVS die bedoeld is om een gat te vullen tussen de SB2000 en de SB4000, maar SVS heeft alles uit de kast getrokken om een sub te creëren die het in de ring kan opnemen tegen de zwaargewichten uit de high-end hifi-wereld. Het is dan ook geen wonder dat over de hele wereld mensen compleet weglopen met deze nieuwe krachtpatser.

Veel functionaliteit in een ‘klein’ doosje

Toen ik de SB-3000 thuis aantrof, viel me direct op dat je eens niet in deze SVS-doos zou kunnen wonen. Integendeel, het was erg gemakkelijk om de doos te verplaatsen en de subwoofer uit te pakken, aangezien er duidelijke instructies op de doos staan hoe je dat het beste kunt doen. Zoals verwacht zat de subwoofer goed verpakt met voldoende bescherming, dat wordt altijd gewaardeerd.

Één van de grootste voordelen van de SB-3000 is dat je hem kunt bedienen met een app, dit maakt het instellen van een goed volume en de juiste instellingen ontzettend makkelijk, en dat allemaal vanuit je luisterpositie. Alleen hierom zou ik al zeggen dat de SB-3000 zijn geld waard is, maar een goed geluid is natuurlijk ook belangrijk…

Uit de doos

Voordat we daar induiken, is het handig om eerst wat specs door te nemen. Als eerste even de frequency response, één van de belangrijkste dingen waar op gelet moet worden bij het aanschaffen van een subwoofer. De SB3000 loopt van 18 Hz t/m 270 Hz  +/-  3dB. SVS heeft de roll-off speciaal geoptimaliseerd op het maximale uit de beschikbare room gain te halen. 

Er is een 13 inch hoge-excursie driver aanwezig in een behuizing die net groter is dan 39,7 cm hoog, 38,5 cm breed en 45,1 cm hoog. De klasse-D versterker op de achterkant levert maar liefst 800 watt constant en 2500+ watt piek vermogen. SVS heeft gebruik gemaakt van een nieuw ontworpen voice coil en 2 grote Toroidal Ferrite magneten. Ook hebben ze een nieuwe aluminium driver mand en een nieuwe 13 inch geventileerde aluminium cone behuizing gemaakt.

Vanuit de specificaities wil ik het meteen weer even over de app hebben, want deze functie was voorheen alleen maar weggelegd voor de duurdere 4000- en Ultra- lijn, dus ik ben blij om te zien dat deze functie zich ook naar de wat meer betaalbare subwoofers binnen het assortiment van SVS heeft verplaatst.  In de app kun je alles aanpassen wat je normaal op de achterkant zou doen, plus nog heel wat meer.

Zo kun je het volume, phase, SPL, polariteit, parametric EQ, room gain compensatie en port tuning instellen. Dat laatste is alleen voor de PB-3000, PC-4000, PB-4000 en PB-16 ultra beschikbaar.

Je kunt ook meerdere pre-sets instellen voor muziek en films bijvoorbeeld. Mocht je old-school willen gaan kun je nog steeds de meeste dingen instellen op de achterkant van de sub, je kunt daar echter alleen de basis instellingen configureren.

De SB-3000 is verkrijgbaar is piano gloss zwart en premium black ash, en ziet er premium uit.

Strak en diep

De sub staat in een kamer van ongeveer 20 m2 en de settings op mijn Denon X6400H zijn als volgt: level -3.5 dB, 0 dB extra gain en de crossover op alle speakers staat op 80 Hz, de afstand is bepaald door Audyssey en het volume van de subwoofer zelf staat ingesteld rond de 20 dB afhankelijk welke speakers ik gebruikte. De speakers stonden overigens op ‘large’.

Toen eenmaal alles ingesteld was op de juiste volumes was het tijd voor een filmpje… .Dé film om de kwaliteit van de bas te testen is voor mij altijd de eerste Deadpool. Om precies te zijn, de snelweg scène uit die stripverfilming. Hier hoor je van alles; crashende auto’s, geweerschoten, explosies, het hele circus. Wat mij direct opviel was dat alles ontzettend strak en gecontroleerd klonk, maar toch met voldoende diepgang. Ik begreep op dat moment al waarom deze subwoofer veel fans heeft.

Voelen

Ik heb in mijn tijd met de SB-3000 veel films gekeken om een goed beeld te krijgen van de kwaliteit van de subwoofer. Ook om te zien of hij ergens tekort zou schieten, en natuurlijk omdat ik telkens weer benieuwd was hoe hij om zou gaan met de bass lines van sommige films. Een paar van de films die ik gedraaid heb, waren Fury, Godzilla: King of the Monsters, Kong: Skull Island, Venom, Mad Max: Fury Road en Edge of Tomorrow. Dat zijn stuk voor stuk films die onder andere bekend staan om de epische low frequentie effects. De SVS SB-3000 wist zeer goed hoe hij overweg moest gaan met de LFE effects van alle films die ik afspeelde, maar ik miste telkens wel dat lage gerommel wat je krijgt met een poorted subwoofer. Dit is te verwachten aangezien de SB-3000 geen poort heeft. Toch beviel mij deze sub uitermate goed omdat alles wat ik hoorde ook voelde, alles klonk diep en ontzettend strak, vooral met geweerschoten was het ontzettend realistisch en gaaf om te ervaren.

Het verschil met poorted en sealed was vooral te merken bij explosies; ik houd ervan als die wat meer doordreunen en dat is fysiek simpelweg niet mogelijk met een sealed sub. Dat betekent echter niet dat er niet genoeg vermogen aanwezig is om de kunstheup van je schoonmoeder te doen ratelen. Deze sub heeft zoveel reserves dat hij alles met gemak aankan met als resultaat dat je het volume goed open kunt schroeven zonder dat je vervorming hoort. Het enige minpunt daarbij is waarschijnlijk chagrijnige buren.

Luisteren

Door naar muziek, met dezelfde instellingen en de opmerking dat me dat absoluut niet tegenviel. In tegendeel zelfs, muziek is waar deze subwoofer voor gemaakt is! Het feit dat hij genoeg vermogen heeft om een explosie extreem realistisch over te laten komen is juist zeer mooi meegenomen.

Ik heb de SB-3000 getest met drie speakers, de Monitor Audio Gold 200 G5, MB Quart 2000 en de T+A Criterion T120. De MB Quart 2000 heeft niet echt een subwoofer nodig, maar voegt hier toch veel toe aan de immersie en beleving. Bij de Monitor Audio en de T+A is het een ander verhaal, want hier tilt de SB3000 de speakers naar een hoger niveau. Het zijn allebei hele goede speakers, maar hun minpunten vind je toch in het feit dat ze niet zo diep graven in de lage frequenties als de MB Quart 2000 en dat is dankzij de SB-3000 serieus verholpen. En het maakt daarbij niet uit wat voor nummer is afspeel – Lose Yourself to Dance van Daft Punk, I Don’t Care Anymore van Phil Collins en Dust Clears van Clean Bandit –, want de sub weet het constant voor elkaar te krijgen om volledig op te gaan in het geluid van de speakers. Ik had totaal niet het idee dat er inderdaad een subwoofer aan het spelen was, alles klonk zo ontzettend strak en snel. Bij al deze nummers voelde de bass ontzettend naturel aan en komt wederom het woord ‘strak’ naar voren. Ik hoor ontzettend veel textuur en detail in de bas en niets gaat verloren. Alles is perfect geïntegreerd met de speakers en het vormt een prachtig geheel.

Bij ‘lose Yourself to Dance’ word er diep gegraven om een lekkere zware klank weer te geven. In het begin van ‘I Don’t Care Anymore’ klinken de drums ontzettend episch met ontzettend strak met veel gewicht en bij ‘Dust Clears’ hoor je ontzettend veel detail en klinkt de bass lekker snel en blijft niet achteraan hangen. Wederom dreunt de bass niet door maar om dat te compenseren heb je ontzettend veel snelheid, textuur, detail en strakheid tot je beschikking.

Je kunt de SB-3000 gemakkelijk plaatsen, en de sub valt niet snel op door zijn grootte, want het formaat heeft een veel sterkere WAF (Wife Acceptance Factor) dan zijn grote broer, de PB-3000.

Voor de 3000-serie bied SVS ook de Isolation Pads aan, dit voorkomt trillingen en resonantie in de rest van de kamer met als gevolg dat de klank kan verbeteren.

Conclusie

Wat ik persoonlijk zou doen om zeker te weten welke het beste bij mij zou passen, de poorted of sealed versie, is simpelweg ze allebei te kopen en ze uit te testen. Mocht je die mogelijkheid niet hebben, dan is het aardig simpel; luister je meer muziek dan dat je films kijkt? Als het antwoord daarop ‘ja’ is, raad ik zonder twijfel de SB-3000 aan. Deze sub beschikt over enorm veel vermogen en weet dat vermogen ook perfect te implementeren.

De integratie met speakers is uitstekend, de 3000j weet zelfs wat toe te voegen aan de grootste vloerstaanders. Inderdaad, hij heeft niet het rommelende laag van een poorted subwoofer maar dat is ook niet het doel van SVS met de SB-3000. Als je dat wil, moet je de PB-3000 in huis halen. 

Alle lage tonen die de SB-3000 ten gehore brengt, klinken strak, snel, detailrijk, vol en diep. De enige manier waarop je de klank zou kunnen verbeteren is om er een tweede naast te zetten om zo een stereobeeld te creëren. Gelukkig is dat niet onmogelijk door het schappelijke prijskaartje. Je krijgt echt waar voor je geld en het kost gegarandeerd veel meer om dezelfde kwaliteit elders te vinden. Ik kan dan ook niet anders dan de SB-3000 vijf sterren geven. De bediening via de app is ontzettend handig, de sub is erg mooi en premium maar wel compact (voor een subwoofer). Voor films is een poorted sub meer geschikt, maar ondanks dat weet de SB-3000 genoeg geweld te produceren met een perfecte timing en diepgang voor genoeg film- en muziekplezier.

SVS SB-3000
€ 1399 | oppostore.nl
Beoordeling: 5 / 5

MERK

EDITORS' CHOICE