REVIEWKlipsch

Review: House of Marley Liberate Air Versus Klipsch T5 True Wireless

Een ruime tijd geleden ontvingen we van House of Marley een setje draadloze in-ears. Deze Liberate Air hebben we wekenlang getest. Het zou een echte duurtest worden. Totdat Klipsch om de hoek kwam. Want Klipsch reageerde: “Wij hebben ook een hele mooie draadloze in-ear.” En zo kwamen we op het idee om ze tegenover elkaar te zetten. Een beetje zoals een goede bokswedstrijd; Muhammad Ali vs. Joe Frazier. Nou verwachten wij niet zo een episch gevecht, maar een mooie battle is nooit verkeerd. Let The Fight Begin!

House of Marley Liberate Air

Niet zo heel lang geleden hebben we een hoofdtelefoon van House of Marley (HoM) getest. Daarbij werd nog maar eens duidelijk dat het merk een bepaalde doelgroep heeft. Er wordt bijvoorbeeld gewerkt met duurzame materialen. Ook de HoM Liberate Air is gemaakt van FSC goedgekeurd bamboe, en verder gerecycled aluminium, natuurlijke houtvezelcomposiet en REWIND-weefsel samengesteld uit 100 procent gerecycled PET. Nu moeten we toegeven, dat je dat niet zou zeggen als je het product in handen hebt. Een politiek geladen onderwerp, maar in de audio community zouden we hier best wat vaker over na kunnen denken. Om nu meteen luidsprekers van lege cola flessen te maken gaat misschien wat ver, maar wie weet klinkt het wel geweldig? (#denkhetniet).

Ok, dat de HoM Liberate Air voldoet aan de Europese doelstellingen voor 2020 hebben we vastgesteld. Maar wat biedt het ons als audioliefhebber? Een belangrijk aspect van draadloze in-ears is om te beginnen de accuduur. Dat is inherent aan de duur voor luisterplezier. De Liberate Air wordt in een opberg/oplaad dockstation geleverd. De in-ears zelf hebben een accu die goed is voor ongeveer 8 à 9 uur, afhankelijk hoe je ze gebruikt. Maar de dock of opbergstation is ook voorzien van een accu die de in-ears weer oplaadt. Die zorgt voor nog eens 32 uur aan laadcapaciteit, en is voorzien van een quick charge. Erg handig. 

Verder vinden we Bluetooth 5.0, zit er Touch control op de behuizing van de in-ears en zijn ze IPx4 water/zweet resistent. De driver in de behuizing heeft een afmeting van 5.6 mm en een impedantie van 16 ohm. De in-ears hebben een gewicht van 7 gram. De opberg/dock zit op de 70 gram.

In de doos vinden we de House of Marley Liberate Air in-ears, het oplaad/opberg dockstation, 3 verschillende formaten siliconen eartips en een USB C-oplaadkabeltje.

Klipsch T5 True Wireless

Als we aan Klipsch denken, dan denken we natuurlijk aan de horn speakers. Maar ze maken bijvoorbeeld ook soundbars (mét horn speakers, uiteraard) en zelfs audio voor op je hoofd.

Klipsch is zelf erg overtuigd van de kwaliteit van de T5. Op de site vinden we bijvoorbeeld de volgende uitspraak: “One sleek set of wireless earphones to rule them all.” Vermoedelijk had de marketingafdeling een Lord of the Rings-marathon en kwam deze geniale kreet als een brainfart opzetten. Wij checken graag wat het product daadwerkelijk biedt.

Ook bij Klipsch vinden we een dock/opberg station, al noemt het merk dat zelf een charging case. Een juiste omschrijving wat ons betreft. De in-ears zelf bieden een accuduur van ongeveer 7 a 8 uur. De case legt daar nog eens 24 uur boven op. De case is gemaakt van een staalsoort. We gokken, vanwege het gewicht, op rvs. Het geeft een krachtige en harde uitstraling mee. Het gewicht is ook wat hoger. Helemaal niet te vergelijken met de House of Marley. De Klipsch T5 in-ears zijn zelf van kunststof en hebben een ingebouwde klik-knop aan de buitenkant zitten. Ook de Klipsch is water/zweet resistent. Toch heeft Klipsch een paar andere keuzes gemaakt.

Klipsch heeft gekozen voor 4 microfoons om voor een optimale gesprekervaring te zorgen. Ook de eartips zijn bijzonder; niet de reguliere siliconen tips die je er overheen schuift. De tips van Klipsch worden op de in-ear geklikt. Door dit unieke systeem zouden de tips beter de vorm van de gehoorgang aannemen en zorgen voor betere “noise isolation”. Ook Klipsch maakt gebruik van Bluetooth 5.0. Binnen in vinden we een driver van 5.0 mm. Ook hier is fast charge aanwezig, alleen iets minder fast dan House of Marley. Het gewicht van de in-ear is 5.5 gram en de charging case zit op 96.9 gram. In de doos vinden we de Klipsch T5 true wireless in-ears, Charging station, 3 verschillende formaten Klipsch eartips en een oplaadkabeltje.

Eerste handelingen

Voor zowel de House of Marley als voor de Klipsch geld dat er verbinding gemaakt moet worden met de smartphone. Of ander device dat Bluetooth streamt. In ons geval is dat een iPad en een iPhone. Het opzetten van de verbinding is kinderspel. Houd een knop ingedrukt en klaar. In alle volgende keren dat we naar muziek willen luisteren, is het slechts een kwestie van het doosje openen. Er wordt dan direct een verbinding gemaakt met de iPhone. We passen ook de eartips. Bij de House of Marley kiezen we voor een kleine en een medium eartip. Dat zit het meest comfortabel. Wel heeft de kleine eartip als nadeel dat deze de gehoorgang niet helemaal afsluit, wat we later ook merken bij het luisteren van muziek. De behuizing rust heel prettig in de oorschelp en het zit lekker. De binnenkant is ook afgewerkt met een zacht rubberachtig materiaal.

Bij de Klipsch zijn de eartips net iets anders. We moeten deze erop klikken. Mochten de eartips dus ook stuk gaan of aan vervanging toe zijn, dan zijn we gebonden aan deze specifieke eartips. De behuizing heeft een hoog gehalte “plastic”. Het voelt niet zo afgewerkt en degelijk als de HoM Liberate Air. Het gedeelte wat de gehoorgang in moet is ook bijzonder lang. Dat kan zorgen voor een wat ongemakkelijke ervaring. Het “plastic” gevoel helpt hier niet bij.

Het logo aan de buitenkant van de behuizing is ook meteen een drukknop. Dit kan gebruikt worden om bijvoorbeeld een gesprek aan te nemen of de muziek te pauzeren. Het is prachtig afgewerkt. Er is echter een maar; de knop zelf voelt mechanisch. Voor het formaat eartips zit geen van de formaten goed. Dat heeft te maken met het feit dat de Klipsch erg ver de gehoorgang in moet. Uiteindelijk kiezen we voor het grootste formaat. Dat blijft het beste zitten, met de kanttekening dat we niet te veel bewegen. Ook passen de grote eartips net niet lekker in het charging station.

The Sound of Battle

Om te bepalen hoe goed de weergave van muziek is, kiezen we een paar nummers. Dit lijstje geeft ons een indruk hoe de in-ears presteren. Vaak horen we hier ook het karakter van de in-ear terug. Of een bepaalde voorkeur voor muziek. Daarnaast is het van belang om de juiste eartip te kiezen. Deze sluit de gehoorgang goed af. Dat blijkt in de praktijk iets lastiger. Een oor is namelijk als een vingerafdruk; uniek. Geen enkel oor is hetzelfde. Misschien wel de belangrijkste (ear)tip die we daarom kunnen geven: ga een in-ear passen!

Terug naar de muziek. Onze muziekkeuze bestond uit de volgende nummers:

Seal – Kiss by a rose
Judy Blank – Mary Jane
Joris Voorn feat Underworld - Too little too late

We hebben natuurlijk veel meer muziek dan slechts deze nummers geluisterd, maar we willen deze drie graag specifiek benoemen. Het geeft ons qua geluidsbeeld een breed prestatie-overzicht van de in-ears. Daarbij komt ook dat Judy Blank en Joris Voorn gewoon Nederlands zijn, maar muziek op wereldniveau produceren. Goed, heel goed zelfs. Maar laten we beginnen met de House of Marley.

De Liberate Air zet een goed algemeen geluidsbeeld neer. Het hoog komt gladgestreken binnen. Geen gedwongen hoog. Het klinkt zelfs neutraal. De Liberate Air legt de nadruk meer op het midden en laag. Dit is bij popmuziek een goede combinatie. Maar zodra er aandacht wordt gegeven aan vocalen, dan houdt de Liberate Air net iets te neutraal. Het laag is iets wat we bij de Exodus ook tegenkwamen. Het lijkt te passen binnen het geluidskarakter van House of Marley. Wanneer de gehoorgang (met de juiste eartip) goed wordt afgesloten, dan is het laag zeer goed aanwezig. Het mag bij de elektronische muziek soms wel net een tandje minder. Dat heeft natuurlijk ook met de voorkeur van muziek te maken. Ben je iemand die juist van een goed laag of veel bas houdt, dan is dit vermoedelijk een goede match. Dit hoorden we direct bij Joris Voorn; het laag en midden wordt heerlijke gepresenteerd, op een zilveren dienblad.

Dat Klipsch zich met de T5 True Wireless op een andere doelgroep richt, wordt duidelijk als we muziek gaan luisteren. De Klipsch onderscheidt zich direct door op hoger niveau te richten op audioweergave. Laten we Judy Blank als voorbeeld nemen. In haar nummer Mary Jane weet de Klipsch T5 haar vocalen een veel beter podium te geven dan de House of Marley. Haar zang wordt net boven de muziek geplaatst. Hierdoor komt het veel meer tot zijn recht. De Klipsch weet ook beter en schoner het hoog weer te geven. De emotie die in muziek zit, komt beter naar voren. Ook bij Kiss from a rose is de geluidservaring meer gericht op de elementen in de muziek. Er is duidelijk hoorbaar dat het midden een basis vormt. Seal kan prachtig uithalen. Zodra dat gebeurt, dan zakt zijn stem niet weg in de instrumenten, maar is dat er duidelijk boven te horen. Het niveau qua audioweergave wat Klipsch hier neerzet is geweldig. We houden niet zo van de term muzikaler, maar dat is eigenlijk wel zoals wij de Klipsch T5 True Wireless willen omschrijven. Muziek luisteren is met de Klipsch T5 een genot en misschien past de T5 wel in het hokje “Hi-Fi”. Of het zit er dicht tegen aan. Aardige prestatie voor 199 euro.

Eindoordeel

Het is bijzonder lastig om een duidelijke winnaar aan te wijzen. De House of Marley Liberate Air zit comfortabeler, waardoor we er langer naar kunnen luisteren. De Klipsch T5 True Wireless speelt qua audioweergave echt op een hoger niveau, en klinkt echt beter. Uiteraard mag dat ook wel als we kijken naar het prijsverschil. De winnaar hangt daarom af van je voorkeur. Is er behoefte naar een duurzaam geproduceerd audio in-ear product, dat ook comfortabel zit en draadloos is? Dan is de House of Marley Liberate Air een goede keuze. Ben je op zoek naar een draadloze in-ear die meer of 'hifi-niveau' presteert en toch scherp geprijsd is? Dan kom je bij Klipsch uit. 

Conclusie

House of Marley en Klipsch richten zich beide op een andere doelgroep. Dat maakt het vergelijk in de basis lastig. Voor een comfortabele zit en een voorkeur voor popmuziek, is de House of Marley Liberate Air een goede keuze. Als de wens voor kwaliteit van audioweergave hoger is, dan komt Klipsch om de hoek zetten. De Klipsch T5 True Wireless schuurt tegen hifi aan.

House of Marley Liberate air
129 euro | Marley.nl
Beoordeling: 4 / 4 

Plus
Duurzame materialen
Comfortabele zit

Min
Lage tonen kunnen te aanwezig zijn

Klipsch T5 True Wireless
199 euro | Havoned.nl
Beoordeling: 4 uit 4

Plus
Hoge kwaliteit audioweergave
Luxe uitstraling
Geen voorkeur voor muziek

Min
Voelt “plastic” aan
Kan oncomfortabel aanvoelen

MERK

EDITORS' CHOICE