REVIEWMarantz

Marantz SA 8400

René van Es | 08 juli 2004 | Marantz

Jarenlang was het leven van een audiofiel gemakkelijk. Je kocht grammofoonplaten. Punt uit. Immers er was geen ander medium dat die kwaliteit leverde. Niet in de vorm van 8-track, muziekcassette of als videoband. Nu kunnen we kiezen uit CD, DVD-Video, DVD-Audio, SA-CD, nog steeds cassette en mondjesmaat MiniDisc. Formaten die het ten dele toelaten om een CD layer op te zetten, een stereo layer en een multi-channel layer. Maar CD en SA-CD stereo hebben de langste tijd gehad hoor ik u in gedachten zeggen. Ik waag dat te bestrijden. Om diverse redenen waarvan er Ă©Ă©n is dat slechts een minderheid aan luisteraars bereid is om te investeren in vijf gelijkwaardige speakers die eigenlijk met een lasermeetapparaat op hun plaats gezet moeten worden. Dat is een te grote inbreuk op de luisterruimte/huiskamer. Maar wat hebben we dan aan SA-CD? Is dat nog wel zinnig of maken we alleen de muziekindustrie blij. Mijn twijfels liggen in de software, niet langer in de hardware want die is er. Daar ben ik van overtuigd. Leest u maar waarom.


Marantz SA8400

Marantz SA8400 (c) Xingo

De SA8400 is geen multi-speler. In tegendeel, de Marantz SA8400 speelt slechts uw standaard Red Book CD, CD-R, CD-RW en stereo SA-CD (uiteraard is wel een uitsluitend 5.1 SACD afspeelbaar). We hebben te maken met een echte audiofiele speler die beeld noch multi-kanaal aan kan of ooit zal weergeven. Een gedurfde stap van Marantz waarmee de lat voor de weergavekwaliteit wel erg hoog moet liggen. Immers 1000 euro is een forse prijs en staat in schril kontrast met de 199 euro alles-in-Ă©Ă©n box die het wel allemaal aankan. Intern treffen we een loopwerk dat uit de fabriek van Marantz zelf komt. Geen ingekocht loopwerkje. Grappig is dat er op het loopwerk een sticker zit met de stroomwaarde voor CD en DVD. Het zal dus best een universeel ding zijn, al wordt het zo niet gebruikt. De elektronica is helemaal afkomstig uit de stal van Marantz waarbij gebruik is gemaakt van standaard chipsets als de CS4397 DAC van Cirrus Logic Inc. Bekend van Marantz zijn de HDAM circuits die de analoge weergave verzorgen. Bouwstenen die in de duurdere Marantz series met veel succes worden toegepast. In de documentatie staan nog veel meer componenten met naam genoemd, waaronder audiofiele condensatoren, maar dat kunt u allemaal zelf ook elders lezen.

Marantz SA8400 (c) Xingo

Belangrijker is welke functies de SA8400 kent. Op de achterzijde treffen we een stereo uitgang aan voor het analoge signaal. Een digitale uitgang voor coax en toslink die alleen signaal geeft bij het afspelen van CD’s of de CD layer van de SA-CD. Een set bussen voor de Marantz afstandbediening en een euroconnector zonder randaarde. Tenslotte een switch die de filtering van SA-CD beïnvloedt. Marantz raad aan de standaard waarde aan te houden en niet met de switch te spelen tenzij u overtuigd bent van de filtering van achterliggende componenten. Het gaat om het afknijpen van hoogfrequent ruis die veroorzaakt wordt door SA-CD conversie.

Marantz SA8400 (c) Xingo

De voorzijde is al net zo toegankelijk. Aan/uit, play, pause, FF, skip, time en open/close zijn basisfuncties. Extra is een dimmer voor het display, een text toets om de tekst die op de SA-CD staat langs te laten scrollen en een sound mode toets. Die laatste toets maakt het mogelijk om of de CD laag of de SA-CD laag af te spelen. Omschakelen kan niet on-the-fly. De SA8400 moet eerst de TOC lezen van de laag. Een hoofdtelefoon aansluiting met volumeregeling maakt het voorpaneel vol. De kast is typisch Marantz. Niet al te zwaar, goudkleurig en een mooi maar niet te dik front. In de kast veel verkoperde delen die vervelende invloeden van buitenaf weren.

MERK

EDITORS' CHOICE