REVIEWMartin Logan

Review: MartinLogan Motion XT F200 vloerstaanders

SAMENVATTING

De MartinLogan Motion XT F200 is met recht het vlaggenschip te noemen van de nieuwe Motion-serie. Ze zijn prachtig afgewerkt en zijn behoorlijk fors qua uiterlijk en gewicht, maar desondanks elegant en een mooie aanvulling op je interieur. En ondanks hun formaat zijn ze ook nog eens zeer goed te plaatsen vanwege de naar onder gerichte bassreflexpoorten én met behulp van de handige stelpootjes. De weergave is ontzettend goed. Met een ruime sweetspot, strakke weergave van lage tonen, een erg mooi middengebied en met een zeer luchtige, gedetailleerde en transparante weergave van de Folded Motion Transformer.

PLUSPUNTEN

  • Allrounders
  • Zeer gedetailleerde en transparante weergave
  • Mooi gebouwd
  • Hele ruime sweetspot
  • Ondanks formaat eenvoudig te plaatsen
  • De stelpoten zitten ingenieus in elkaar

MINPUNTEN

  • Ze zijn behoorlijk zwaar
  • Je raakt eraan verslaafd

De MartinLogan Motion XT F200 is het topmodel uit de nieuwste herziening van de Motion-serie. Als vlaggenschip belooft de Motion XT F200 een ongeëvenaarde geluidsweergave te bieden. De Motion XT F200 is met zorg ontworpen, waarbij gebruik is gemaakt van hoogwaardige materialen en geavanceerde technologieën. De imposante en ook elegante verschijning zorgt ervoor dat deze luidspreker een aanwinst is voor elke ruimte, terwijl de interne componenten zorgen voor een zeer hoge geluidskwaliteit. Ik schrok wel even van het formaat, maar wát een geluid!

MartinLogan in Motion

De naam van de Motion-serie van MartinLogan is afgeleid van de Folded Motion-tweeter die wordt gebruikt in deze luidsprekers. De Folded Motion-tweeter is ontwikkeld door MartinLogan en biedt een hoogwaardige geluidsweergave in een relatief compact ontwerp.

De Folded Motion-tweeter is vernoemd naar zijn vouwende beweging. In tegenstelling tot traditionele dome-tweeters, gebruikt de Folded Motion-tweeter een gevouwen diafragma dat beweegt zoals een harmonica. Dit ontwerp zorgt daarmee voor een veel groter oppervlak van het diafragma. Het resultaat is een snellere en nauwkeurigere geluidsrespons met een zeer gedetailleerde en luchtige weergave van hoge frequenties.

Gen2 Obsidian Folded Motion Transducer

De Gen2 Obsidian FMT is een doorontwikkeling van de eerder in de Motion-serie gebruikte tweeter technologie van MartinLogan. Met de Gen2 Obsidian FMT, een zogenoemde AMT, zijn er verdere verbeteringen doorgevoerd die de prestaties van de luidsprekers naar nieuwe hoogten moeten tillen.

Zo is het membraam dunner dan ooit en daardoor lichter en dus ook weer sneller.

Deze tweeters leveren volgens MartinLogan de schoonste, meest gedetailleerde en nauwkeurige weergave van hoge frequenties die tot op heden zijn bereikt in de meer traditionele speaker serie. Want laten we eerlijk zijn, de elektrostaten zijn wat dat betreft echt een klasse apart, die moeilijk te evenaren zijn op dat vlak.

Een belangrijke aanvulling op de eerdere Motion-serie is de Folded Motion Waveguide. Na een evaluatie en simulatie van tientallen ontwerpen is gekozen voor het nu toegepaste Folded Motion Waveguide-profiel. Dit profiel is nauwkeurig afgestemd om de weergave van de tweeters in lijn te brengen met de horizontale en verticale spreiding van de midrange drivers. Hierdoor wordt de prestatie, maar vooral integratie van de tweeters verder verbeterd. De waveguide zorgt ervoor dat het geluid gelijkmatig verdeeld wordt over de luisterruimte, met gedetailleerde details en precisie. Dit creëert een optimale luisterervaring voor iedereen die zich binnen de - nu opmerkelijk ruimere -sweetspot bevindt.

F.A.S.T. en furious

De meest interessante vinding in de nieuwe Motion-serie is wat mij betreft toch echt aan de onderkant van de speakers te vinden en heeft alleen indirect met de weergave zelf te maken, namelijk de voetjes, door MartinLogan zelf F.A.S.T. Outrigger Feet genoemd. Die zijn ontworpen voor een zo eenvoudig mogelijke nivellering van de speakers, waarbij gebruik kan worden gemaakt van de meegeleverde rubberen voetjes of spikes. Door simpelweg aan de knop boven op de voetjes te draaien, kun je moeiteloos de speaker waterpas zetten voor optimale stabiliteit op elke vloer, zonder dat je hem iedere keer even wat moet optillen om aan de voetjes te draaien. Ik heb in ieder geval niet eerder een dergelijk eenvoudig te gebruiken systeem gezien, wat er ook nog eens erg goed uitziet en zeer degelijk aanvoelt. Bovendien verminderen de antivibratie-eigenschappen de overdracht van energie van de luidspreker naar de vloer, wat moet resulteren in lagere vervorming en kleuring en daarmee moet zorgen voor een nauwkeuriger en gedetailleerder geluid.

Motion XT F200 – Het vlaggenschip

De Motion XT F200 is het topmodel uit de nieuwe Motion-serie. Het is een zeer imposante verschijning. Mijn eigen speakers, de MartinLogan Motion 40i, zijn aanzienlijk kleiner, smaller en lichter dan dit vlaggenschip van de Amerikanen. Het totale pakketgewicht waar de koerier mee aan kwam zetten was 110 kilo. Dat is niet mals.

De speakers zelf, ontdaan van alle verpakkingsmateriaal, wegen 39 kilo per stuk.Voor het eerst had ik hier thuis hulp nodig bij het uitpakken. Voor deze review kreeg ik de beschikking over de walnoten versie. Ze zijn er ook in zwart en wit. De afwerking van de speakers is prachtig en de fineer heeft niet alleen de looks van echt hout, maar voelt ook zo aan. Het profiel van de speakers is wel nagenoeg hetzelfde gebleven. Dus een rechte baffle, zijkant en achterkant en een schuin naar achter aflopende bovenkant. De baffle zelf oogt echt weer compleet anders ten opzichte van de vorige iteratie.

Natuurlijk springt de waveguide direct in het oog die rondom de tweeter is aangebracht. Bij de walnoten variant zitten er een soort roségouden ringen om de drivers heen. Erg smaakvol wat mij betreft. En gelukkig niet kitscherig, zoals ik had verwacht op basis van de productfoto’s die ik eerder heb gezien. De foto’s bewijzen MartinLogan dus niet direct een dienst, maar goed, zelf gaan kijken en luisteren is sowieso altijd het advies.

Kevlar en Twin Cannon

Het lijkt wel of ik het over militair materieel heb, maar het gaat over de kevlar middentoner en de dubbele bassreflexpoort onder op de speaker. Kevlar is een uiterst licht, sterk en zelfs brand- en kogelwerend materiaal wat voor het gebruik van de 6,5 inch grote middentoner bijzonder goed lijkt te werken. De conus is uit één geheel en de driver is geïsoleerd van de rest met zijn eigen resonantievrije kamer opgehangen in de kast.

De Twin Cannon bassreflexpoort eindigt onder op de kast. Doordat de speaker op pootjes staat kan de lucht zich vrij bewegen en het allergrootste voordeel van naar beneden gerichte bassreflexpoorten is dat de speaker nu makkelijker te plaatsen is. Als de poort aan de achterzijde zou zitten, zou ik de speaker eigenlijk niet hebben kunnen plaatsen in mijn huiskamer, omdat ik ze dan wat verder van de achterwand had moeten zetten voor een optimale weergave. Ik was namelijk bang dat ze te groot zouden zijn voor mijn huiskamer van zo’n 35 vierkante meter, maar het valt me alles mee als ik moet afgaan op de weergave. De lage tonen klinken heel mooi in balans met de rest en zelfs strakker en gedetailleerder dan met mijn eigen, veel kleinere speakers die wél de poort aan de achterzijde hebben.

De specs in een walnotendop

Een review is niet compleet zonder een kleine greep uit het lijstje van specificaties. Voor meer details verwijs ik je uiteraard naar de website van MartinLogan zelf. De Motion XT F200 kent een frequentie responscurve van 27Hz tot 25kHz bij +/-3dB. De speakers zijn relatief eenvoudig aan te sturen in verband met hun 92dB gevoeligheid.

De nominale impedantie ligt op 4 ohm. De F200 kent een drieweg opbouw, waarbij naast de eerdergenoemde Motion XT FMT en kevlar midrange driver er een drietal 8 inch aluminium bass drivers is geplaatst. Aanbevolen versterkervermogen ligt tussen de 20 watt en 600 watt. Dat is erg ruim te interpreteren, maar zoals vaak is de kwaliteit van de versterker belangrijker dan de wattage.

Ze wegen zoals eerder gezegd 39 kilo per stuk, zijn ruim 128cm hoog, bijna 35cm breed en 42cm diep. De adviesprijs ligt op 3.789 euro per stuk.

Genieten vanaf de eerste tonen

De speakers waren al ingespeeld toen ik ze ontving, dus ik kon gelijk met volle teugen gaan genieten. De gebruikte set? Een NAD C 658 in combinatie met de NAD C 298. Geschoonde stroom via de PliXiR Elite BAC 1500 en een mix van Ricable en AudioQuest kabels. Niks meer, niks minder op dit moment. Gewoon een fijne set die bij 4 Ohm 2 x 340 Watt nominaal vermogen levert en die qua prijs heel goed bij de Motion XT F200 past.

Eenmaal neergezet en uitgepuft van het sjouwen van die zware jongens heb ik het nieuwste album van The Teskey Brothers afgespeeld, daarna een voorgestelde playlist op basis van die muziek en ik heb de set pas ’s avonds laat weer uitgezet om toch maar eens die broodnodige slaap te kunnen pakken. Dus ik zeg het maar meteen; de Motion XT F200 is verslavend goed.

De weergave is ontzettend transparant en driedimensionaal. Door hun eigen hoogte in combinatie met een normaal te noemen zithoogte, speelt het geheel enorm groots en omhullend. De ruimtelijke plaatsing is verbluffend en elk detail uit de opname wordt voor je uitgespreid. De lage tonen zijn tegen de verwachtingen in, die ik met name vanwege het formaat had, zeer rijk aan detail en nuance. Vooral in de soul tracks á là Marvin Gay en The Teskey Brothers, spelen baslijnen en rauwe stemmen een prominente rol, waarbij het al snel te veel van het goede kan zijn. Maar ondanks de rauwe stemmen zitten er geen rauwe randjes aan de weergave zelf en bij elke baslijn hoorde ik duidelijk dat er sprake is van de kenmerkende textuur van een snaarinstrument.

Mooie track om eens te beluisteren is Billie Jean van Michael Jackson. Waar twee verschillende bassen samen de kenmerkende baslijn vormen. Met een goede opname én een fijne set is het verschil in textuur van die bassen erg goed te horen. En nu ik toch bij Billie Jean ben, dat direct herkenbare en legendarische ritme wordt retestrak de luisterruimte ingestuurd, waarbij elke hihat, elke snaredrum en elke drumkick met Zwitserse precisie wordt weergegeven. De hihats zijn door de Folded Motion Tweeter erg realistisch in hoe die worden weergegeven.

Nog een luistertip trouwens voor wie eens wat meer wil luisteren naar wat een set zoal kan is het album Contemporary van Adélaïde Ferrière. Een album vol met percussiewerken. Vooral de twee openingstracks Rebonds: Rebonds A en Rebonds: Rebonds B zijn erg leuk om eens op een behoorlijk volume te beluisteren. Alsof ik in een concertzaal naar de klanken van alle trommels, pauken, en andere percussie-instrumenten aan het luisteren ben. De ruimte zelf is namelijk mooi gevangen in de opname.

Ook de andere tracks, gespeeld op de melodische Marimba, zijn een goede inkijk in wat je set kan. Een Marimba is live een prachtig instrument, maar op een audio set kan het zo worden vernacheld doordat het bijvoorbeeld te snerpend in je oor komt en er rauwe randjes aan zitten, dat je het zo snel mogelijk uit wilt zetten. Maar op de Motion XT F200 is ook de Marimba op een behoorlijk volume niets anders dan genieten geblazen.

Omnivoren

Het zijn alleseters. Ik heb het hiervoor over percussie en soul gehad, maar eigenlijk is nagenoeg elke muziekstijl wel gepasseerd de afgelopen reviewperiode en ik kan eerlijkheidshalve nergens van zeggen dat de MatinLogans het niet aan kunnen. Zou ook gek zijn van vlaggenschepen van een speakerfabrikant, maar toch goed om aangestipt te hebben. Want het kan maar zo zijn dat de voorbeelden die ik aandroeg je totaal niet aanspreken. Dus wees gerust, ook snoeiharde rock, psychedelische elektronische muziek, rokerige jazz, opzwepende trance, bombastisch klassiek en alles wat ertussen en langs zit klinkt gewoon hartstikke lekker. Dus zet bijvoorbeeld een van onze twee eclectische HIFI.NL Playlists eens op. Dat is sowieso een luistertip die ik alle lezers meegeef.

Conclusie

De MartinLogan Motion XT F200 is met recht het vlaggenschip te noemen van de nieuwe Motion-serie. Ze zijn prachtig afgewerkt en behoorlijk fors qua uiterlijk en gewicht, maar desondanks elegant en een mooie aanvulling op je interieur. En ondanks hun formaat zijn ze ook nog eens zeer goed te plaatsen vanwege de naar onder gerichte bassreflexpoorten én met behulp van de handige stelpootjes. De weergave is ontzettend goed. Met een ruime sweetspot, strakke weergave van lage tonen, een erg mooi middengebied en met de zeer luchtige, gedetailleerde en transparante weergave van de Folded Motion Transformer is het totaalplaatje wat mij betreft niets minder dan de hoogste waardering waard.

MartinLogan Motion XT F200
3.789 euro per stuk | Penhold bv | MartinLogan.com
Beoordeling 5 op 5

MERK

EDITORS' CHOICE