REVIEWStoetKit

StoetKit 6 MkII

Philip van Deijk | 26 augustus 2004 | StoetKit

Zoals u misschien weet heb ik een grote voorliefde voor buizenversterkers. Nadeel van buizenversterkers is vaak dat men voor een goed klinkende en betaalbare buizenversterker redelijk diep in de buidel moet tasten. Blij was ik dan ook dat fabrikant Heart Audio contact met mij opnam om een buizenversterker van Nederlandse bodem ter beschikking te stellen voor een recensie. Een versterker die een uiterst redelijke prijs heeft. Ik was zeer benieuwd naar de prestaties.

StoetKit 6 MkII


Historie

Had ik een aantal maanden geleden een zelfbouwluidspreker in mijn luisterruimte staan, dit keer is het de beurt aan een zelfbouwversterker. Zelfbouwprojecten kunnen, zeker in deze tijd, zeer interessant zijn vanwege de vrij grote besparing op de productiekosten. In Nederland bestaan er een paar bedrijven die zich fanatiek met zelfbouwpakketten van buizenversterkers bezig houden. Eén van de bekendste is Heart Audio in Zoetermeer. Brein achter StoetKit is Rik Stoet die een bedrijf heeft dat zich onder meer toelegt op het ontwerpen en fabriceren van transformatoren en buizenversterkers. Grondlegger van het bedrijf was grootvader Henk Stoet die eind jaren ’20 begon met het ontwikkelen en wikkelen van transformatoren voor de radio’s die in die tijd het serieuze levenslicht begonnen te zien. Het moge logisch zijn dat de versterking met de aloude vertrouwde radiobuis geschiedde. Door verder onderzoek op transformator gebied konden hoog- en laagfrequent versterkers worden ontwikkeld voor de diensten van de toenmalige PTT. We maken een snel sprongetje tot na de Tweede Wereldoorlog, als de tweede generatie Stoet zich aandient. In die tijd heeft het bedrijf zich vooral gericht op het doorontwikkelen van transformatoren. De markt liep terug toen de transistor de kop op stak en de buis langzaam verdreef als versterkende factor. De transistor bracht eerst voornamelijk in de consumentenelektronica vele voordelen ten opzicht van de buis. De familie Stoet werd intussen verblijd met de derde generatie in de persoon van Rik Stoet.

StoetKit 6 MkII (c) Xingo

Rik en zijn medewerkers vinden dat een goede buis nog steeds te prefereren is boven een transistor en hebben zich volledig op de Chinese buizenmarkt gestort. Zijn huidige bedrijf is ooit begonnen met de import van dit soort buizen. De combinatie van jarenlange ervaring op het gebied van ontwikkelen en wikkelen van transformatoren voor buizen heeft in de loop der jaren geleid tot het ontwerpen van vele types buizenversterkers. Omdat een goed ontworpen buizenversterker kostbaar is en toch relatief eenvoudig in elkaar te zetten, is besloten om kant en klare bouwpakketten aan de consument aan te bieden. Zo kan de consument in het bezit van een goed klinkende en exotisch uitziende buizenversterker komen tegen een bescheiden prijs. Dat de versterker die ik in huis kreeg er exotisch uitziet behoeft bij het zien van de foto’s geen nadere uitleg. Of de versterker net zo goed klinkt als oogt, dat kunt u in het onderstaande verslag lezen.


Wat is mogelijk

Er is gekozen voor een zogenaamde Ready-to-Run StoetKit 6 Mk 2 geïntegreerde versterker. Ready-to-Run wil zeggen dat de versterker door medewerkers van Heart in elkaar is gezet en dat men de StoetKit 6 alleen maar in het rek hoeft te plaatsen en aan te sluiten. Voor deze luxe betaalt u een meerprijs van 500 euro ten opzichte van de kit die 1.395 euro kost. Daarmee kom je op een totaalbedrag van 1.895 euro. Voor die prijs krijgt u twee maal 25 Watt vermogen in een Ultra Lineaire schakeling met vier keer een EL84 buis per kanaal. Elk kanaal wordt aangestuurd door een ECC81 buis. Er kunnen vier bronnen aangesloten worden. Op verzoek kan een pre-out op geleverd worden zodat de StoetKit 6 met een externe eindsterker opgewaardeerd kan worden. Of waarop een subwoofer op lijnniveau is aan te sluiten. In mijn geval is er geen afstandsbediening bijgeleverd maar ook die behoort tot de opties en hiermee is in het ontwerp rekening gehouden. Is de versterker eenmaal in elkaar gezet dan zal hij een gewicht van 18 kg op de weegschaal brengen, geen kleine jongen dus. Dit gewicht zit voornamelijk in de ruim bemeten transformatoren. De StoetKits kunnen in verschillende variaties worden geleverd. Er is bij Heart verder keuze uit een StoetKit Junior, een 2 x 9 Watt kleine geïntegreerde versterker gebaseerd op een ECL82 buis. Of een 9 Watt 300B monoblok, die aangestuurd kan worden door de StoetKit 4 voorversterker. Volgens de importeur hoeft de potentiele koper van een StoetKit echt geen whizzkid met gouden handjes te zijn. Een klein beetje gezond boerenverstand en een goede soldeerbout doen wonderen. Voor lezers die van uitdaging houden beslist de moeite waard, want voor die bespaarde 500 euro kunnen een berg CD’s of LP’s gekocht worden.

StoetKit 6 MkII


EDITORS' CHOICE