REVIEWSVS

Review SVS Prime Wireless Soundbase Pro: krachtig met kleine voetafdruk

Jamie Biesemans | 25 september 2023 | SVS

SAMENVATTING

De SVS Prime Wireless SoundBase Pro is een compacte maar toch krachtige versterker. Of je nu wil streamen of tv-kijken, met deze SVS-versterker doe je het makkelijk en in een goede kwaliteit. De Play-Fi-app blijft nog een beetje een work-in-progress, al is het wel compleet en stabiel. Een aanrader.

PLUSPUNTEN

  • Compact en toch heel krachtig
  • Heel geschikt voor tv-geluid
  • Handige preset-knoppen
  • Kan ook taaiere speakers aansturen
  • Prijs-kwaliteitverhouding

MINPUNTEN

  • Play-Fi-app mocht cleaner
  • Geen ingebouwde subcontrols

Op zoek naar een compacte versterker die zowel voor muziek kan zorgen en tv-geluid kan afhandelen? Er zijn inmiddels wel wat keuzes. De nieuwe Prime Wireless SoundBase Pro van SVS haalt veel overtuigende argumenten boven: veel streamingopties, veel ingangen en vooral véél vermogen.

SVS Prime Wireless SoundBase Pro

Met 2 x 150 Watt is – even diep ademhalen – de SVS Prime Wireless SoundBase Pro zonder twijfel een van de krachtigste toestellen in z'n klasse. Maar wat is die klasse juist? Noem het makkelijkshalve eens streamingversterker die in de woonkamer alles voor z’n rekening kan nemen. ‘Gewoon eigen luidsprekers toevoegen en je kunt luisteren’, is altijd wel de slagzin bij deze type alleskunners. Hoewel deze SVS-versterker ongeveer de grootte heeft van een kleine taartdoos, heeft het apparaat heel wat in z’n mars. Er zijn aardig wat streamingopties en ook aan ingangen ontbreekt het de Prime Wireless SoundBase Pro niet echt.

Door de 2 x 150 Watt zou je op vermogensvlak in elk geval niet moeten twijfelen of je luidsprekers wel correct worden aangestuurd. Al zeggen watts natuurlijk ook maar zoveel. Het past wel helemaal bij wat we verwachten van SVS. Het Amerikaanse merk staat natuurlijk in de eerste plaats bekend voor z’n subwoofers, en daar is de watt-portie ook altijd bovengemiddeld supersize-groot. Maar: dit is geen SUV met wielen zo groot als een kind of een subwoofer groter dan een koffietafel, wel een compacte doos.

Met z’n prijskaartje van 799 euro is de SVS Prime Wireless SoundBase Pro vergelijkbaar geprijsd met de Sonos Amp, Harman Kardon Citation Amp of Bluesound Powernode Edge. Net zoals z’n rivalen is het voorzien van multiroom-functies. Het draait DTS Play-Fi, waardoor je het kunt koppelen en combineren met andere SVS-apparaten. De Prime Wireless Powered Speakers die we vorig jaar getest hebben, bijvoorbeeld. Maar ook met andere merken, zoals de AV-receivers van Onkyo (zoals de TX-RZ50), tv’s van Philips of soundbars van Loewe, om maar enkele te noemen.

Oh ja, aangezien de naam van dit toestel wel behoorlijk lang is, vindt u het vast niet erg dat we vanaf nu gewoon ‘SoundBase Pro’ hanteren.

Functioneel maar goed gebouwd

De ontwerpers van de SoundBase Pro zijn duidelijk volgelingen van ‘de vorm volgt op functie’-school. Het toestel is geen blikvanger qua design, maar dat zijn de eerder vermelde concurrenten ook niet bepaald. Die functionele vorm is niet verrassend, want uiteindelijk nodigt de compacte vorm van deze klasse versterkers uit tot het verstoppen van het apparaat in een AV-meubel. Ondanks de klasse D-technologie ontwikkelt het wel wat warmte.

Bij de SVS heb je wel een paar argumenten om hem toch ergens zichtbaar te parkeren. Je kunt dan aan de presetknoppen op de voorkant of het scherm dat je vertelt welke ingang geselecteerd is. Tijdens het streamen zie je hier de naam van de streamingdienst en informatie over de track die speelt. Vind je het scherm afleidend tijdens het tv-kijken, dan tik je op een knop op de meegeleverde mini-remote.

De metalen behuizing met zijn twee grote ventilatiestroken bovenaan heeft ook wel iets stoers. De SoundBase Pro is ook niet zomaar een vierkante doos, want de afgeronde hoeken en een vleugeltje onder de grote draaiknoppen zorgen voor een scheut karakter. Over de bouwkwaliteit van de SVS kun je in elk geval ook niet klagen, het ziet er helemaal prima uit voor de prijs.

Streamen hoe je wil

Zoals gezegd draait de SoundBase Pro het DTS Play-Fi-platform. Daarnaast zijn er echter nog voldoende streamende alternatieven aan boord. AirPlay 2 en Chromecast (wel eerst instellen via Google Home) laten je nagenoeg elke muziekapp streamen vanaf een mobiel toestel. En er is ook nog een goede Bluetooth-implementatie met ondersteuning voor aptX, waardoor je in een bovengemiddelde kwaliteit kunt streamen vanaf je smartphone. Spotify Connect heeft ‘em ook, waardoor de SVS rechtstreeks in de Spotify-app te bedienen valt.

Play-Fi moet je vooral gebruiken als je graag werkt met één app. Dat is in dit geval de geheel voorspelbaar genaamde Play-Fi-app, die beschikbaar is voor Android, iOS en – ongewoon – Windows. In de app vind je een redelijk aanbod streamingdiensten en internetradio, wij zijn vooral blij om Qobuz en Tidal in het lijstje te zien verschijnen. Het afspelen van eigen muziekbestanden over het netwerk of vanaf je telefoon kan hier ook. De SVS-versterker doet het daarbij zeer goed qua ondersteuning van muziekformaten. Het slikte de meeste PCM-formaten (AIFF, ALAC, FLAC), tot 192 kHz / 24-bit. DSD-bestanden spelen dan weer niet af.

De Play-Fi-app is, net zoals de Sonos-app, meer dan een verzamelplek voor streamingdiensten. Je gebruikt het daarnaast om de SoundBase Pro te groeperen met een ander Play-Fi-toestel.

Het platform is bovendien voorzien op het creëren van een surroundopstelling, iets dat bijvoorbeeld kan met de klang bar3 mr van Loewe en extra speakers. De SoundBase Pro lijkt daar echter niet voor geschikt te zijn. Het verwerkt ook enkel een PCM-stereosignaal van de tv.

Je kunt dus best veel in de Play-Fi-app. Samen met een paar kronkels bij het navigeren door het aanbod, maakt dat het gebruik aanvankelijk wat verwarrend. Het heeft z’n eigen logica, kun je wel stellen. Als je de app stopt, stopt de versterker bijvoorbeeld onmiddellijk met wat het aan het doen was. Ook als je gewoon eens de nieuwe releases op Qobuz wou bekijken om later te beluisteren. Maar echt erg zijn die zaken meestal niet en je went eraan. Het lijkt er ook op dat DTS langzaam maar zeker de app strakker maakt.

Klaar voor televisie (en meer)

Als je de SoundBase Pro naast een grote geïntegreerde versterker zou plaatsen, vind je het aanbod ingangen misschien beperkt. Maar heb je echt altijd een halfdozijn analoge inputs en een handvol digitale ingangen nodig? Wellicht niet de mensen die kiezen voor dit SVS-toestel. Met een HDMI-ARC-poort, een cinch-paar om een analoge bron aan te sluiten, een aparte aux-poort voor een tweede audiotoestel (zoals een muziekspeler) en een optische ingang is er genoeg voorzien voor gebruik in een typische woonkamer.

De sub-uitgang vinden we nuttig, want zo kun je makkelijk een subwoofer aansluiten. Een aanrader als je kleinere luidsprekers gaat gebruiken – en als je graag naar actiefilms met een hoog spektakelgehalte kijkt, altijd wel. Er zijn wel geen instellingen om een crossover in te stellen, wat betekent dat je speakers altijd full-range spelen. Zelf vinden we dat niet erg, maar sommigen verkiezen dat er geen frequentieoverlap bestaat tussen luidsprekers en subwoofer.

Ook ongewoner zijn de twee ethernetpoorten achteraan op de SoundBase Pro. Hiermee kun je met één netwerkkabel uit de muur naast de versterker bijvoorbeeld je smart tv van internet voorzien. WiFi is echter ook een optie, wat tijdens het testen heel vlot functioneerde. Het instellen doe je via de Play-Fi-app (zie verder).

Verrassend krachtig

Omdat SVS veel belooft, sluiten we de SoundBase Pro aan op een paar KEF R7 Meta-vloerstaanders die over de zomer in de testruimte verbleven. Dat zijn al wat taaiere speakers om aan te sturen en niet meteen de weergevers die je zou associëren met een compacte multiroomversterker. Misschien dat een huwelijk met een setje boekenplankspeakers, eventueel met subwoofer erbij, vaker zal voorkomen. Niettemin zet de SVS-versterker wel een stevige, gecontroleerde sound neer wanneer we de nieuwe release van The Chemical Brothers via Bluetooth afspelen. Vanwege de Uni-Q-drivers zouden we meer imperfecties verwachten van de Bluetooth-technologie, maar dat viel heel hard mee. Hetzelfde album streamen via Play-Fi klonk misschien iets natuurlijker, maar echt een groot verschil is er niet.

Die aptX-ondersteuning is dus wel een plus; lastig blijft wel het volume fijn afregelen als je streamt via Bluetooth. Maar het is vooral de meer dan degelijke aansturing van de R7 Meta’s die positief opvalt. De SoundBase Pro zet hier een heel net resultaat neer dat je niet verwacht van iets uit deze prijsklasse. Omdat we de KEF’s wat langer op bezoek hadden en ook met andere versterkers uitgeprobeerd hebben, merken we wel dat er zeker qua laagcontrole iets meer kan. Maar dat was met duurdere en grotere apparaten, zoals een Hegel Röst. Vergeleken met gelijkaardige rivalen doet de SVS het op vlak van aansturing heel goed.

Waarschijnlijk zal de SoundBase Pro voornamelijk gebruikt worden bij de tv of bij het streamen van muziek. Maar er is een line-in en vinyl draaien is ook leuk. De ingang is niet klaar voor een stil phono-signaal, dus je moet wel werken met een draaitafel met ingebouwde versterker of een phono-voorversterker die tussen de platenspeler en SVS-versterker leeft. We kozen voor dat laatste om een Pro-Ject X2B aan te sluiten op de SoundBase Pro. De oranje plaat van dienst: Palomine van Bettie Serveert, recent in een jubileumuitgave heruitgebracht op vinyl. De SVS tikt daarbij alle minimumvereisten af: er is geen ruis of kunstmatigheid te bespeuren en de tracks op deze indierockklassieker spelen in een goede kwaliteit af. De lichtwarme toets die de SVS-versterker past perfect bij deze release, de vele fijne details die de Quintet Red-cartridge opdient worden ook via de KEF’s blootgesteld.

Beter dan de meeste soundbars

En als tv-oplossing? Daarvoor verbinden we de SoundBase Pro met de Sony XR-65A95K in de testruimte. Het valt op dat deze versterker maar ook alle recente rivalen voorzien zijn van een HDMI-ARC-aansluiting. Er is duidelijk wel interesse in stereogeluid als alternatief voor een soundbar. En dat is niet onterecht, merken we (opnieuw) op als we deze test uitvoeren. Zeker met capabele luidsprekers die juist geplaatst zijn, krijg je met de SVS-versterker een grote soundstage met veel openheid en diepte. Dat ontbreekt toch vaak bij soundbars; in de hogere klasse leveren die dan wel weer een (soort) surroundervaring.

De kwaliteiten van de SVS liggen op verschillende vlakken. Zo bouwt het een gedetailleerd geluidsbeeld op waarbij de geciviliseerde dialogen en sfeervolle kantoorgeluiden van het Britse spionnendrama ‘Page Eight’ helder en groots worden neergezet. De karaktervolle stem van Bill Nighy in het bijzonder vonden we heel overtuigend neergezet. Hij heeft een heel bijzondere en voorzichtige manier van spreken, met veel aarzelingen, en dat werd authentiek overgebracht. Bij een complexere soundtrack schiet de SoundBase Pro niet tekort.

Die neus voor resolutie laat zandkorrels en wind vrij breed door de kamer weerklinken als in ‘Dune’ de hertog Atreides een groep arbeiders redt vooraleer een reuzeworm hun voertuig oppeuzelt. De Hans Zimmer-muziek is in deze scène groot en bevreemdend, er is de achtergrond van kreten via de radio, dromerige klanken… best lastig voor een soundbar weten we uit ervaring, maar hier blijft het wel coherent. Voor maximale impact zou een subwoofer natuurlijk geen kwaad kunnen, zelfs bij deze vloerstaanders.

Conclusie

De SVS Prime Wireless SoundBase Pro is een compacte maar toch krachtige versterker. Het heeft veel in z’n mars, waarbij vooral het competente versterkergedeelte opvalt. Qua functies schiet je ook niet echt tekort. Of je nu wil streamen of tv-kijken, met deze SVS-versterker doe je het makkelijk en in een goede kwaliteit. De Play-Fi-app blijft nog een beetje een work-in-progress, al is het wel compleet en stabiel. En je hebt andere opties, waaronder een betere Bluetooth-streaming. Een aanrader.

SVS Prime Wireless Soundbase Pro
799 euro | www.oppostore.nl
Beoordeling 4,5 op 5

MERK

EDITORS' CHOICE