REVIEWAudiolab

Review Audiolab 7000 Series met de Canton Vento 30

Menno Bonnema | 02 april 2024 | Audiolab

SAMENVATTING

Audiolab levert met de 7000 Series een uitermate veelzijdige set af. Kijk je naar het totale prijskaartje van deze combinatie, dan moet de interesse van de ware muziekliefhebber gewekt zijn.

PLUSPUNTEN

  • De 7000 Series biedt vele mogelijkheden
  • Puike cd-speler
  • Compacte luidsprekers met groots geluid die met name op vocaal gebied uitblinken

MINPUNTEN

  • Niet het meest spannende design
  • Displays van afstand wat lastig af te lezen

Al bijna een jaar terug bracht Audiolab de nieuwe 7000 Series uit. Die lijn bestaat uit de 7000A geïntegreerde klasse AB versterker, de 7000CDT CD-loopwerk en de 7000N Play netwerkspeler. Een verrassend veelzijdig trio. Hoog tijd om dit drietal eens uitgebreid te gaan beluisteren in combinatie met de Canton Vento 30 monitor luidsprekers, want ook in 2024 is het voor Audiolab een heel courante serie.

Het Britse Audiolab kun je niet betrappen op het feit dat het om de haverklap met iets nieuws op de markt komt. Als er dan iets uitgebracht wordt, is het dan ook meteen ‘serieus stuff’. Het afgelopen kalenderjaar lijkt daarbij een uitermate vruchtbaar jaar voor het in 1980 opgerichte audiobedrijf te zijn. Naast de midrange 7000 Series was er ook de lancering van de toprange 9000 Series, met deze fraaie 9000N netwerkspeler. Goed nieuws dus voor de liefhebbers van Audiolab. En die zijn er in ruime mate. De populariteit heeft het merk vooral te danken aan de constant hoge kwaliteit. Mede daarom zijn we erg benieuwd naar de prestaties van de 7000-modellen.

Oude liefde

Voor mij is Audiolab een vertrouwd merk. Jarenlang heb ik gedraaid met één van de eerste voor- en eindversterkercombinaties van de Britten. Dat was een dijk van een set, met een beest van een eindversterker, die moeiteloos de ene na de andere luidspreker wist aan te sturen. De set werd nog gecomplementeerd met een Tag McLaren cd-speler. In eerste instantie had ik niet in de gaten dat beide merken uit dezelfde fabriek afkomstig waren. De bijna identieke afstandsbedieningen van de voorversterker en cd-speler maakte uiteraard snel duidelijk dat er hier wel een relatie moest bestaan. En inderdaad, Tag McLaren heeft op een gegeven moment Audiolab overgenomen, maar dat is alweer oude geschiedenis. Inmiddels staat Audiolab al weer jaren op eigen benen. Lang verhaal kort: het was een aangename eerste kennismaking.

7000 Series met Canton

Inmiddels zijn we een tijd verder en ben ik Audiolab een beetje uit het oog verloren. De Britten hebben met de 6000 Series als voorlaatste wapenfeit zeker een degelijke nieuwe lijn ingezet (lees ook de review van de 6000A). En met de Audiolab 6000 N Play wist het merk ook nog als één van de eerste een betaalbare kwalitatief hoogstaande streamer op de markt te brengen. Nu is er dan de nieuwe 7000 series, met drie losse elementen.

Een versterker (zie boven), een streamer en een cd-speler, dat lijkt vrij overzichtelijk om aan het publiek voor te stellen. Met dit trio en nog een paar goede luidsprekers zou je een complete set in handen hebben. Is ook zo. Maar in werkelijkheid hebben alle losse audio-elementen meer in zich dan je wellicht denkt en zijn er daardoor heel andere combinaties te maken. Daarover in de individuele voorstelling van de producten meer.

Het Audiolab trio wordt hier aangevuld met een paar monitorspeakers van Canton, de Canton Vento 30. Deze speakers worden op advies van distribiteur Mika meegenomen in deze review.

Voorstelrondje

De Audiolab 7000A geïntegreerde klasse AB versterker onderscheidt zich van de 6000A door net iets meer power te leveren, een goede twee keer 70 Watt bij 8 ohm. Hierboven staat ‘geintegreerde versterker,’ dat lijkt duidelijk, maar met de selectie-knop op de voorkant kies je zelf waar je deze versterker voor wil gaan inzetten: ‘integrated amp’, ‘preamp’ of ‘poweramp’. Op de achterkant zitten volop aansluitmogelijkheden.

Bijvoorbeeld twee optical en ook twee coaxial digital audio inputs. Ook erg fijn: een hdmi-ingang, waarmee je je televisie (of externe Ziggo-kastje) rechtstreeks op je audioset kunt aansluiten. Aan boord een uitstekende digitaal-naar-analoog converter in de vorm van een 32-bits DAC met HyperStream II-architectuur. En dan zijn we er nog niet. Ook nog een USB-aansluiting. En niet zichtbaar: een serieuze bluetooth aansluiting, opgewaardeerd van aptX naar aptX HD. Bijna vergeten, foei, een MM phono-stage ingang.

De Audiolab 7000N Play is een veelzijdige streamer, voorzien van alle gangbare streaming-functies. Dankzij de DTS Play-Fi app heb je toegang tot je eigen muziekbibliotheek en verder tot bijna alle streamingdiensten zoals Spotify, Tidal, Deezer en Qobuz, naast heel veel internetradiostations. De upgrade ten opzichte van de 6000N zit hem in de toevoeging van Apple AirPlay 2. Het zichtbare verschil is vooral het nieuwe display, waarop af te lezen valt welke streamingdienst er werkt en, vooral, naar welke artiest je zit te luisteren. Deze streamer kun je ten slotte ook als voorversterker gebruiken. Niet geheel onbelangrijk dat, dus daarover later meer.

De Audiolab 7000 CD ten slotte, de digitaal CD transporter. Hoera, Audiolab blijft investeren in een fysieke bron-afspeler. Daar ben ik blij mee, ook omdat Audiolab altijd kwalitatief hoogstaande cd-spelers heeft weten te fabriceren. Het Audiolab 7000CDT is puur een loopwerk en heeft veel van de 6000CDT.

De 7000CDT heeft dus alleen digitale uitgangen. Net als de 7000A heeft de 7000CDT een IPS LCD-kleurendisplay. Het apparaat is voorzien van een op het vlaggenschipmodel gebaseerde vooruitleesbuffer ter stabilisatie van de stroom nullen en enen. De aluminium behuizing elimineert trillingen, de cd-drive is elektromagnetisch afgeschermd en heeft een eigen stroomvoorziening. Is dit dan simpelweg alleen een cd-speler? Neen. Ook hier weer een ‘multifunctioneel’ apparaat. Een USB-A-aansluiting maakt de 7000CD tot een afspeler van alle gangbare formaten, zoals WAV, AAC, WMA en MP3.

Canton Vento 30

Het Duitse familiebedrijf Canton ontwikkelt al zo’n 50 jaar luidsprekers. In Duitsland is het al jarenlang één van de populairste speakermerken. De Vento-serie vertegenwoordigt – na de high-end Reference-serie – de bovenkant van de hifiklasse. De geluidsweergevers in dit verhaal zijn de Canton Vento 30 monitor speakers. Dat zijn bijzonder compacte boxen met afmetingen van 31 bij 23 centimeter (en 31 centimeter diep).

Deze Vento’s zijn ook nog de grootste in de Vento monitor speaker serie. Daarnaast heb je natuurlijk nog de ‘grotere broers’ in de vloerstaander serie, de 80, 90 en 100. De hele familie zie je hier rechtsboven, Sinan is eerder in een aparte review met de Canton Vento 100 aan de slag gegaan.

De kleinere Canton Vento 30 is vrij klassiek qua constructie en is voorzien van de bij Canton reeds bewezen technologie in zijn houten behuizing. Een bijzonder kenmerk van veel Canton-luidsprekers zijn hun membranen. Licht van gewicht maar toch robuustheid zijn daarbij belangrijke elementen.

Canton vertrouwt vaak op metaal en keramiek. Dit is ook het geval bij de Vento 30. De woofer heeft een titanium-grafietmembraan met een diameter van 174 millimeter. Deze moet soepel genoeg zijn om snelle impulsen uit te voeren, maar ook stijf genoeg om de krachten te weerstaan die erop inwerken. De tweeterdome, met een diameter van 25 millimeter, is van aluminiumoxide keramiek: een hard maar ook extreem licht bouwmateriaal.

Ook de Canton Vento 30 wordt vaak een boekenplankspeaker genoemd. Wat mij betreft onterecht: daarvoor zijn ze gewoonweg net iets te groot. En met de baspoort aan de achterkant komen deze kasten beter uit de verf op stands die op gepaste afstand van de muur komen te staan.

De voorstelling (1)

Na uitpakken, positioneren en installeren (fluitje van een cent) kan de voorstelling beginnen. Nu ik de set zo zie staan in de woonkamer snap ik de keuze van distributeur Mika voor de Canton Vento 30. Het trio van Audiolab ziet er al uit als een compacte set (noemden we dat vroeger niet midi?), met de Vento 30’s erbij heeft het geheel nog steeds minimal impact op je interieur. Qua grootte dan toch. Het geluid is andere koek, zal weldra blijken.

Nog even naar het fysieke en visuele van de set: het trio van Audiolab oogt slank en compact. Qua vormgeving verwacht ik weinig spectaculairs en modieus van de Britten. Het is eerder recht toe, recht aan. Dat geldt ook wel voor dit trio. Maar door de vormgeving van de displays met rondingen, oogt het geheel ‘fris en vrolijker’. De kasten van de Vento 30 durf ik zeker fraai te noemen, in de glimmende donkerbruin walnoten uitvoering.

De voorstelling (2)

Na enige opwarmrondes ben ik er maar eens goed voor gaan zitten. Wat gelijk duidelijk wordt: dit is geen ‘moeilijke’ set. De vier elementen lijken gelijk goed met elkaar op te kunnen schieten, om het zo maar te formuleren. De twee keer 70 Watt van de versterker weet de speakers moeiteloos van energie te voorzien.

Ik ben eerst met de cd-speler begonnen, qua bronmateriaal. Klein minpunt wat mij betreft is de goedkoop ogende en aanvoelende cd-lade. Dat ziet er wel erg breekbaar uit. Maar soit, cd erin en spelen maar. Sufjan Stevens mag het spits afbijten met zijn wonderschone laatse worp ‘Javelin’. Bij Stevens heb ik bijna altijd het idee naar een soort kerstmuziek te luisteren, het is altijd bijzonder sfeervol. Is niet erg, want de kerstboom staat er al. Het fenomenale nummer ‘Shit Talk’ maakt indruk met deze Audiolab/Canton combinatie.

Deze muziek is niet echt ‘moeilijk’, in de zin van dat er sprake is van een overzichtelijk instrumenten-palet. Maar toch, de zang en de pianopartij komen er erg goed uit. Als later het laag erbij komt, hoor je ook gelijk dat deze kleine Cantons veel robuuster klinken dan je op het eerste gezicht zou verwachten.

Gregory Alan Isokov’s ‘Before the sun’ bevestigt de eerste indruk: de meerstemmige vocalen van Isokov en co worden mooi centraal gepositioneerd en het bijvallende laag is ruim voldoende. Americana in optima forma! Het sfeervolle, bij vlagen mysterieus klinkende nieuwe album van Melanie de Biasio klinkt al net zo goed. Mooi om die toetsaanslagen op de piano zo vel ook in je woonkamer te horen. Audiolab doet wat het altijd heeft gedaan, kan ik vaststellen: een meer dan goeie cd-speler toevoegen aan haar assortiment.

Dan over naar de 7000N Play streamer. Ik kan verder gaan blijven zitten op de bank en via de Play-Fi app de audioset aansturen. Dan maar op zoek naar wat ‘ingewikkelder’ muziek. Van een afstand van dik drie meter kan ik zien dat er wat gebeurt op het display van de 7000N Play, ik herken een Tidal icoon, maar kan verder geen teksten aflezen, daarvoor is het display toch echt te klein. Jammer, maar daar ga ik ook niet dramatisch over doen. Waarom zou ik dat scherm moeten kunnen aflezen, als ik mijn telefoon in de hand heb en daar alle informatie. Goed, inmiddels is er wat ‘moeilijke muziek’ gevonden.

Met wat onversneden postpunk probeer ik de lat wat hoger te leggen voor de set. Met ‘Doused’ van Diiv wordt het gaspedaal aanzienlijk dieper ingedrukt en gaat de volumeknop een stuk verder open. De bas legt gelijk de zweep erop. Dat valt niet tegen. Ik had verwacht dat deze kleine speakers gelijk dicht zouden lopen bij dit geweld, maar ik ben aangenaam verrast. Versterker en speakers lijken elkaar prima aan te voelen en houden keurig een mooie balans. Het ultieme basnummer hier in huis is nog steeds die van Nicolas Jaar. Zijn ‘Mi mujer’ mag losgaan.

Je mag natuurlijk geen wonderen verwachten, hoewel wij dat als recensenten toch altijd stiekem hopen denk ik. Maar de wetten van de natuurkunde blijven natuurlijk gelden. Zo ook hier. Nu gaat het basgeluid meer over in een meer dreunend geluid dat de rest van de muziek te veel overheerst. Jammer, maar niet lang getreurd. Ik schakel terug naar Americana en geniet nog even van Drop Lemon met ‘Stonecutters’. De set als geheel herpakt zich en laat nogmaals fraaie klanken horen met de nadruk op het vocale gedeelte.

Samenstelling

Bij het voorstelrondje benoemde ik het al: alle drie de componenten zijn veelzijdig. In deze test hebben we de 7000 Series met z’n drieën als een soort ‘stereotoren’ ingezet. Maar dat hoeft dus niet. Je kan ook alleen voor de 7000A met de 7000N Play gaan, mocht je geen cd-liefhebber (meer) zijn. Of juist alleen voor de versterker met juist alleen die cd-speler, waarbij je dan gaat ‘streamen’ via de bluetooth optie in de versterker.

Het kan ook nog heel anders: je kunt zelfs alleen voor de 7000n Play streamer gaan, als je in het bezit van actieve speakers. Kortom: er is voor iedere smaak wel een oplossing.

Conclusie

Audiolab levert met de 7000 Series een uitermate veelzijdige set af. Ten opzichte van 6000 Series brengt de set wat meer vermogen en features met zich mee. Dit trio levert in combinatie met de Canton Vento 30 monitor speakers een zeer knappe prestatie. Kijk je naar het totale prijskaartje van deze combinatie, dan moet de interesse van de ware muziekliefhebber gewekt zijn.

Audiolab 7000 Series
Audiolab 7000A: 1.299 euro
Audiolab 7000CDT: 649 euro
Audiolab 7000N Play: 649 euro
Leverbaar in mat zwart of zilver
www.audiolabstore.nl

Canton Vento 30
1.398 euro in pianolak zwart/wit
1.498 euro in donkere/lichte walnoot
www.canton.nl

MERK

EDITORS' CHOICE