NIEUWSADCOM

Het populaire audiomerk Adcom uit de jaren tachtig wordt opnieuw gelanceerd in de VS

Adcom was een Amerikaans audiomerk dat bekend stond om het produceren van betaalbare, krachtige eindversterkers. Het merk bestaat al sinds de zeventiger jaren van de vorige eeuw en was met name populair in de jaren tachtig en negentig. Na een tijd van afwezigheid komt Adcom terug op de markt, in elk geval in de VS. We weten het natuurlijk niet zeker, maar vermoedelijk komen de producten van Adcom binnen afzienbare tijd ook naar Europa.

Adcom: betaalbare en krachtige versterkers vanaf 1979

Het oorspronkelijke merk Adcom werd in 1979 in New Jersey opgericht en is in de loop der jaren van eigenaar veranderd. Tegenwoordig is het Thaise Everest World Company Ltd. eigenaar van de merknaam Adcom en het bijbehorende intellectuele eigendom, inclusief de circuitontwerpen.

Het in New Jersey in de VS gevestigde J&B Distribution heeft vrijdag aangekondigd dat het leiding geeft aan de herlancering van het ooit zo bekende merk in de VS. Als eerste zullen een aantal gemoderniseerde versies van producten uit de hoogtijdagen worden gelanceerd, waaronder een van de meest succesvolle ontwerpen van de jaren tachtig van de vorige eeuw, de GFA-555 stereo eindversterker.

De prijzen hieronder zijn in dollars en gelden natuurlijk alleen voor de Amerikaanse markt. We hebben immers nog geen prijzen voor de Benelux en weten niet eens zeker of de nieuwe producten  van Adcom ook naar Europa zullen komen. Als de lancering in de VS succesvol is, is de kans groot dat de producten ook naar andere continenten verscheept zullen worden. We gaan het zien. De prijzen in dollars zijn in elk geval een indicatie van de prijsklasse waar de producten van Adcom zich in bevinden.

Adcom: bijgewerkte en gemoderniseerde betaalbare en krachtige versterkers

Er worden twee nieuwe versies van de klassieke eindversterker GFA-555 aangeboden, t.w. de 2 x 125 Watt GFA-555ms (1.399 dollar) en de 2 x 200 Watt GFA-555se (1.699 dollar). Volgens Adcom gaat het om bijgewerkte versies van de originele ontwerpen, destijds beschreven als het toppunt van Adcom's audiotechniek: “Dit Nelson Pass-ontwerp was baanbrekend toen het in de jaren tachtig uitkwam, kreeg lovende kritieken en bood tankachtige betrouwbaarheid tegen een fatsoenlijke prijs. Dat er na zoveel tijd veel tweedehands vraag is naar deze versterkers, getuigt van hun waarde en duurzaamheid.”

De vernieuwde productlijn omvat drie extra oudere eindversterkers. Dat zijn de 2 x 450 Watt GFA-585se (3.799 dollar), de 2 x 250 Watt GFA-565se (1.899 dollar) en de 2 x 70 Watt GFA-6002 (449 dollar). De opgegeven vermogens zijn bij een impedantie van acht Ohm. De nieuwe eindversterkers zijn allemaal overbrugbaar naar een enkel monokanaal, en de drie topmodellen GFA-585se, GFA-565se en GFA-555se beschikken over XLR-ingangen en cinch-ingangen.

Het portfolio omvat ook de GFP-915 stereovoorversterker (999 dollar), die is voorzien van Bluetooth-connectiviteit, optische en USB digitale ingangen, en zeven analoge ingangen, waaronder draaitafelingangen voor MM-elementen en MC-elementen.

“Onze oudere producten zijn beter dan ooit en vertegenwoordigen een grote mid-fi waarde voor iedereen die geweldig geluid wil hebben in zijn AV-systeem zonder veel geld uit te geven”, aldus Boris Meltsner, medeoprichter van J&B Distribution. Er staan nog meer producten gepland voor lancering in 2024, waaronder “new-school, klasse-D schakelversterkers die de prestaties zullen leveren vergelijkbaar met de beste buizen- en klasse A versterkers, maar zonder alle nadelen. De nieuwe versterkers zullen minder stroom verbruiken, minder warmte creëren en enorme hoeveelheden stroom leveren,” aldus de verklaring van Meltsner.

We zijn benieuwd naar de ontwikkelingen bij Adcom en als er relevant nieuws is zullen wij daarover schrijven. Kijk ook op de website van Adcom.


EDITORS' CHOICE