NIEUWSRoon

Roon versie 2.0.28 ondersteunt Tidal Max en is (weer) geschikt voor offline gebruik

Sinan Kökbugur | 13 februari 2024 | Fotografie Fabrikant | Roon

Roon Labs heeft Roon 2.0.28 uitgebracht en dit brengt twee nieuwe functies met zich mee. Ten eerste is de ondersteuning van Tidal Max toegevoegd. Ten tweede kan de software nu ook worden gebruikt zonder een constante internetverbinding. Het niet kunnen gebruiken zonder voortdurend online te moeten zijn was een grote ergernis en die is nu weggenomen. 

Roon 2.0.28

Eind november 2023 werd bekend gemaakt dat softwaremaker Roon Labs was overgenomen door Harman International. Inmiddels is naar eigen zeggen de normale gang van zaken weer teruggekeerd en werkt Roon gewoon verder aan het verbeteren en uitbreiden van zijn bekende software voor streamers en apparaten van streaming-functies aan boord. Roon Labs LLC heeft de nieuwste update gelanceerd genaamd Roon 2.0.28.

Roon 2.0.28 richt zich vooral op directe ondersteuning van het Tidal Max-aanbod. Tidal werd beschouwd als een van de voorstanders van het verliesgevende MQA-formaat en bood alleen hi-res inhoud aan in dit formaat, totdat ze uiteindelijk besloten te vertrouwen op het open, licentievrije en verliesloze FLAC-formaat. Uiteraard kreeg dit aanbod prompt een eigen naam en geldt Tidal Max, als onderdeel van Tidal HiFi Plus, sinds de zomer van 2023 als het vlaggenschip van de streamingdienst.

Aanvankelijk was dit aanbod alleen beschikbaar via de eigen app van Tidal, maar inmiddels is het Tidal Max aanbod ook op andere maniere te gebruiken, nu dus ook met de software van Roon Labs LLC.

Een zeer welkome vernieuwing in Roon 2.0.28 voor sommige gebruikers is dat deze versie nu een nieuwe offline modus heeft, waardoor een constante verbinding met internet niet vereist is voor de werking. Is dit een innovatie? Nee, dat is het niet. Het is gewoon een keuze om dit mogelijk te maken en het is fijn dat het nu kan. De noodzaak om voortdurend afhankelijk te zijn van een internetverbinding is afgeschaft door Roon Labs LLC. Dit werd pas geïntroduceerd met versie Roon 2.0. Deze verplichting bestond niet in Roon 1.8 en eerdere versies. Ja, sommige dingen waren vroeger beter en soms is het goed om terug te gaan naar vroeger, zoals in het geval van Roon dat nu weer offline kan worden gebruikt.

Roon 2.0.28 is nu beschikbaar in de vorm van Roon 2.0 Build 1365 of Roon Server 2.0 Build 1365, evenals Roon 2.0 Build 1364 in de vorm van apps voor Apple iOS en Google Android. Voor bestaande klanten zijn de updates uiteraard op de beproefde manier gratis.

Het gebruik van Roon is overigens niet gratis. Meer weten? Kijk dan op de website van Roon Labs.

MERK

EDITORS' CHOICE