Van Medevoort PHM3

René van Es | 11 november 2004 | Van Medevoort

Met het verdwijnen van de platenspeler uit de gemiddelde huiskamer en de intrede van de CD-speler hebben fabrikanten vrijwel unaniem besloten geen phono ingang meer op versterkers te maken. Een tendens die overigens heel langzaam aan het omkeren is nu de platenspeler een behoorlijke opleving meemaakt. Om reden dat wie een plaatje wil draaien niet om een phono versterker heen kan, besteden wij wederom aandacht aan platenspeler toebehoren. Dit keer een phono versterker van eigen bodem, waarvoor Van Medevoort tekent voor het ontwerp en de productie.


vM PHM3


PHM3 Phono Trap (c) XingoEen kastje van bescheiden afmetingen staat voor mijn neus. Aan de achterzijde vergulde in- en uitgangen, een aarde aansluiting en een simpel vast netsnoer. De voorkant van het doosje heeft een rode LED en een aan/uitschakelaar. Intern zijn nog wat jumpers te vinden om instellingen te maken en dan is het op. Geen kostbare behuizing met onnodige koelribben, zilver of chroom. Een functioneel, discreet opgebouwd apparaat in een verzorgde zwarte kast. De PHM3 is geschikt voor zowel Moving Coil als Moving Magnet elementen. Ingangsspanningen zijn respectievelijk 0,3 mV en 3,0 mV. MM over 47 kOhm, terwijl u, bij aanschaf, zelf de MC ingangsweerstand mag bepalen. Die mag liggen tussen de 100 en 1000 Ohm. Normaliter is de ingangsimpedantie 330 Ohm, een gemiddelde waarde waar de meeste MC elementen gelukkig mee zijn. Om aan de binnenkant van de kast te komen moeten de plakvoetjes tijdelijk verwijdert worden en een paar schroefjes losgemaakt. Dat lijkt niet zo handig tot we bedenken hoeveel keer het eigenlijk nodig is om de instelling aan te passen. Technisch gezien en op het gehoor vastgesteld voldoen vergulde jumpers beter dan dipswitches om instellingen aan te passen.

Eigenschappen die Van Medevoort zelf claimt zijn onder meer een uitstekende transient weergave en extreem lage vervorming. Bereikt door het gebruik van hoogwaardige audiocomponenten, speciale filmcondensatoren en vM Silver Wire bedrading. De schakeling is opgebouwd rond zeer snelle discrete ingangs- en lijntrappen. Volledig symmetrisch en dubbel differentieel uitgevoerd met bipolaire halfgeleiders. Voorzien van een gestabiliseerde voeding voor aansluiting op het lichtnet. Relevante technische specificaties zijn een signaal/ruisverhouding voor MC en MM van -81 dB / -91 dB. Een frequentiebereik van 10 Hz tot 50 kHz. De kanaalscheiding is groter dan 91 dB. De versterking is voor MC 60 dB (1000x) en voor MM 40 dB (100x). Om rumble van de platenspeler te weren is een subsonisch filter ingebouwd dat bij 10 Hz het -3 dB punt heeft.


Opstelling

PHM3 Phono Trap (c) Xingo (c) XingoOm tot een goed oordeel te komen zijn twee pickup elementen gebruikt en heeft de PHM3 in diverse opstellingen meegedraaid als signaalbron. Het eerste element dat is gebruikt in mijn Garrard 301 loopwerk met Pro-ject 9 Carbon arm, is een Benz Micro Glider L2 low output moving coil element. Tegenhanger in een later stadium is een high output moving coil van Sumiko, de Blue Point Special EVO III. Ter vergelijk van de PHM3 was een Linn Linto phonoversterker aanwezig, die overigens alleen gebruikt is voor de Benz omdat hij niet geschikt is voor high output MM of MC elementen. Tussen platenspeler en phonotrap een Siltech Mxt New York interconnect en tussen phonotrap en voorversterker een Crystal Cable snoertje. Zoals opgemerkt heeft de PHM3 in diverse sets zijn werk gedaan, met als vaste referentie Marsh Sound Design versterking en Focal-JMlab Electra 927 luidsprekers. Er is gebruik gemaakt van audiofiele opnames van vroeger en zeer recent materiaal. En van gewone doorsnee LP’s die uit een verzameling komen die is opgebouwd sinds de beginjaren ‘70.

MERK

EDITORS' CHOICE