NIEUWSVersnel Hifi

Versnel Hifi organiseert Johannes Passion studiedag door Dr. Marcel S. Zwitser op dond. 21 maart 2024

Ieder jaar wordt de Matthäus-Passion van componist Bach in tal van plaatsen in het land uitgevoerd. 300 jaar geleden, om precies te zijn op 7 april 1724, was de andere passie van Bach, de Johannes-Passion, voor de eerste keer te horen. Ter gelegenheid van dit jubileum belegt musicoloog en muziektheoreticus Dr. Marcel S. Zwitser op donderdag 21 maart 2024 een studiedag over de Johannes-Passion bij Versnel Hifi in Apeldoorn. De cursusprijs bedraagt 85 euro en is inclusief syllabus en een verzorgde lunch. Aanmelden kan via de website van Versnel Hifi.

Studiedag Johannes Passion bij Versnel Hifi

Bachs Johannes-Passion is een ander stuk dan de bekendere Matthäus-Passion. Het is niet alleen korter, maar in bepaalde opzichten ook feller en dramatischer. En Bach heeft er zijn halve leven lang aan gesleuteld. De laatste versie dateert van het jaar vóór zijn overlijden.

Op de ‘Studiedag Johannes Passion’ zal Dr. Marcel S.Zwitser (die in 2012 promoveerde op een proefschrift in theologisch Bach-onderzoek) ingaan op de passietraditie in de lutherse kerk, waartoe Bach behoorde, vanaf de dagen van Martin Luther en op de positie die Bachs Johannes-Passion inneemt in het repertoire van passies, zoals dit anno 1724 bestond. De verschillen tussen de versies en de theologische achtergronden daarvan zullen eveneens aan de orde worden gesteld.

Vanzelfsprekend zal er niet alleen maar over de Johannes-Passion worden gepraat, maar zal ook regelmatig naar Bachs werk worden geluisterd. Hier komt de expertise van audiodealer Versnel Hifi om de hoek kijken. Via een topklasse hifi-installatie in de high-end luisterruimte op de eerste etage bij Versnel Hifi te Apeldoorn zal de studiedag auditief worden ondersteund.

Studiedag Johannes Passion bij Versnel Hifi: datum, tijdstip, locatie en prijs

Datum: donderdag 21 maart 2024
Tijdstip: van 10.00 uur tot 16.00 uur
Locatie: Versnel Hifi, Hoofdstraat 167 te Apeldoorn.
Prijs: de cursusprijs bedraagt 85 euro en is inclusief syllabus en een verzorgde lunch.

Studiedag Johannes Passion bij Versnel Hifi: meer informatie en inschrijven voor deelname

Meer weten? Stuur een e-mail voor meer informatie en vragen naar info@marcelzwitser.nl.
Inschrijven voor deze cursus: https://www.marcelzwitser.nl/product/apeldoorn-studiedag-johannes-passion/

Over Marcel Zwitser

Dr. Marcel S. Zwitser is al ruim 25 jaar werkzaam als docent muziekgeschiedenis en muziektheorie. Hij doceerde onder meer aan de University College Roosevelt (het internationale Honors College van Universiteit Utrecht in Middelburg) en is al vele jaren verbonden aan het HOVO (Hoger Onderwijs voor Ouderen) in Amsterdam en Groningen. Marcel Zwitser wordt gewaardeerd om de bijzondere wijze waarop hij een diepe inhoudelijke kennis van zaken combineert met een speelse presentatie. Vanaf het begin van zijn loopbaan was het Marcel Zwitsers ideaal de diepgang van een universitair college te verbinden aan de vitaliteit van theater: ‘In mijn middelbare schooljaren heb ik veel naar Toon Hermans gekeken en geluisterd en daar heb ik heel veel van geleerd’.



EDITORS' CHOICE