REVIEWFocal

Focal/JMlab Cobalt “S”

René van Es | 25 november 2004 | Focal

Sinds enige tijd gebruik ik tot volle tevredenheid een set Cobalt "S" achterluidsprekers en een Cobalt "S" center. Ze dienen ter aanvulling op mijn hoofdluidsprekers voor de keren dat ik film kijk via mijn home cinema systeem. Om er achter te komen wat een volledige Cobalt opstelling presteert, zijn mijn hoofdluidsprekers tijdelijk vervangen door een stel 806S aangevuld met een SW800S subwoofer uit de Cobalt "S"lijn. Op die manier een systeem creerend dat relatief onopvallend in de kamer te plaatsen is en waar toch het nodige van verwacht mag worden. Met films in de hand en CD’s voor het grijpen begint een aangename kennismaking.


Cobalt "S"


De Cobalt "S" reeks is de opvolger van de oude Cobalt serie en heeft een driververwisseling ondergaan die rechtstreeks is afgeleid van de duurdere Electra reeks van Focal/JMlab. Zo is de tweeter in deze Cobalt`s een echte 1 inch inverse dome met een tioxid coating. Tioxid is een titanium oxide. De tweeter heeft een ¾ inch spreekspoel. Het conusmateriaal van de woofers is het door Focal/JMlab ontwikkelde "W" materiaal. Een lichte foam die stevig en stijf gemaakt is met laagjes glasvezel die "gebakken" zijn op de foam. Het resultaat is een conus die bijna net zo licht is als papier maar veel minder opbreekt. De spreekspoel in deze units is 1 inch. Bij JMlab zie je dat de spreekspoelen groter worden naarmate de units kostbaarder zijn. Een tweede punt waar Focal/JMlab op bespaart in de goedkopere series (zoals in Cobalt versus Electra) is de opbouw van de magneetsystemen. Overigens iets dat je bij elke fabrikant tegenkomt. Men noemt het de motor van de unit.

Focal/JMlab Cobalt “S” (c) Xingo (c) Xingo (c) XinFocal/JMlab geeft geen informatie over het filter van de diverse speakers maar toont het filter wel. Achter op de 806S zit een venster met zichtbaar het filter, opgebouwd rond 4 spoelen, 3 polyester condensatoren, 2 elektrolytische condensatoren en 2 weerstanden. Dat kan duiden op een 18 of 24 dB/octaaf filter of een paar zuigkringen. JMlab kennende is het 18 dB.
In ieder geval is het een redelijk zwaar en complex filter voor een tweeweg systeem in deze prijsklasse. Ik zal kort de systemen langslopen voor de specificaties.

De 806S is een monitor basreflex van 385x220x278 mm dat op stands thuishoort van 60 cm hoog. Hij weegt bijna 9 kilo en is voor zijn afmetingen zwaar. Het rendement is lekker hoog met 90 dB.
De nominale impedantie is 8 Ohm en die kan zakken tot 3 Ohm. De crossover frequentie ligt op 2,2 kHz. Het opgegeven frequentiebereik is 50 Hz tot 22 kHz binnen +/- 3 dB. Het -6 dB punt ligt voor de woofer op 45 Hz.
Op de achterkant een bi-wire aansluiting voor spades, blank draad of banaan stekkers.

De CC800S is een center van 180x520x298 mm. Het is een gesloten systeem met twee woofers. Ook hij is zwaar en weegt 12 kilo. Het rendement is door de twee woofers omhoog gegaan tot 92,5 dB. De minimale impedantie blijft wat hoger met 3,3 Ohm. De crossover frequentie is gelijk, het frequentiebereik door de gesloten kast iets kleiner en loopt van 60 Hz tot 22 kHz binnen +/- 3 dB. Het -6 dB punt is 55 Hz. Op de achterkant een bi-wire aansluiting voor spades, blank draad of banaan stekkers.

De SR800S achterspeaker is eveneens een gesloten systeem dat plat tegen de muur moet hangen. Het is geen dipool dus is de juiste plaats naast de luisterpositie of tegen de achtermuur. De afmetingen zijn 352x400x148 mm. Door de kleinere inhoud van de kast en het ontbreken van een tweede woofer is het frequentiebereik nog iets kleiner. 65 Hz tot 22 kHz. Al is de afval in het laag beperkt en ligt het -6 dB punt toch op 50 Hz. De SR800S ondervindt, doordat hij plat tegen de muur hangt, wat extra steun in de laagweergave. Dit geeft een +3 dB baswinst. Op de achterkant een enkele aansluiting voor spades, blank draad of banaan stekkers.

Focal/JMlab Cobalt “S” (c) Xingo (c) Xingo (c) Xin

Tenslotte de subwoofer SW800S. Een naar voren stralende gesloten sub die een 13 inch woofer herbergt met een "W" conus met een 2,5 inch spreekspoel. Een 175 watt versterker drijft de enorme unit aan. Het bereik is door Focal/JMlab realistisch opgegeven. Zo ligt het -6 dB punt bij 25 Hz en is het +/- 3 dB bereik 30 tot 180 Hz. Zoals meestal bij JMlab zijn de volgende aansluitingen aanwezig: gefilterde ingangen voor links en rechts en een directe ingang die via bass managent behoort te zijn aangestuurd. Geen ingangen die aangesloten kunnen worden op de luidspreker klemmen van de versterker. Regelingen zijn er voor de wisselfrequentie (40 tot 100 Hz, 18 dB/octaaf), de fase (0 tot -180 graden) en het volume. Tenslotte een +3 dB boost schakelaar (35 Hz voor home cinema) en een schakelaar die de automatische inschakeling regelt als de sub signaal voelt. Geen gescheiden standen voor muziek en home cinema en geen afstandbediening. De 28 kilo zware sub meet 438x390x572 mm en is daarmee in mijn ogen een echte subwoofer en geen samengeperste kubus waar met kunstgrepen laag uit gedrukt moet worden.

De Cobalt "S" lijn is leverbaar als Classic in zwart met een soort kersen fineer. Als Style met een grijze kast en calvados fineer, of als Technic, een grijze kast met zwart afgewerkte zijkanten. Tenslotte tegen een bescheiden meerprijs in Signature uitvoering met een grijze kast en diep roodkersen fineer. In alle gevallen zijn de fronten van geperforeerd metaal, gespoten in de kastkleur. De afwerking is goed maar steekt niet boven de middelmaat uit. In mijn verslag over het bezoek aan de Focal/JMlab kastenfabriek staat hoe de kasten gemaakt worden. Het tape dat de ronde hoeken afwerkt kleurt niet altijd even goed bij het hout (de SR800S heeft daar het meeste last van). Je moet wel met je neus op de kasten gaan staan om het te zien, wat uiteraard niet veel voorkomt. Ik ken echter merken die fraaier fineren in een vergelijkbare prijsklasse. Wat ik ook betreur, al is dat een kwestie van smaak, is dat Focal/JMlab sinds jaar en dag kiest voor houtkleuren die net niet aansluiten bij de Nederlandse meubelmakers. Net geen beuken, net geen kersen, net geen mahonie (rosewood). Daardoor vallen ze altijd meer op in een interieur.

MERK

EDITORS' CHOICE