NIEUWS

Klangheim Gloria: vloerstaande luidspreker met bijzondere afstemmingsmogelijkheden

De Duitse luidsprekerfabrikant Klangheim heeft de vloerstaande Gloria ontwikkeld en deze luidspreker valt op vanwege zijn ongebruikelijke functies die een zeer flexibele geluidsaanpassing aan de luisterruimte mogelijk maken.

Klangheim Gloria: 2,5-weg vloerstaande luidspreker

Jörg Weber, oprichter en hoofdontwerper van het in Duitsland gevestigde Klangheim, heeft originele technische ideeën verwerkt in de vloerstaande Gloria. De basis van het ontwerp is een 2,5-weg configuratie van de drivers met drie stuks woofers/middentoners met een diameter van 13 centimeter en een ringradiator voor het miiddengebied. Eén van de woofers zorgt uitsluitend voor de frequenties onder de 100 Hertz, de andere twee lopen tot 1,5 kHz en daarboven neemt de tweeter het over. Het opgegeven frequentiebereik loopt van 25 Hz tot 30 kHz op niveau -3 dB. De opgegeven gevoeligheid is 87 dB. de nomiale impedantie is vier Ohm met een minimum va drie Ohm.

Wat de Gloria onderscheidt van vergelijkbare luidsprekers zijn de drie passieve membranen van 18 centimeter aan de achterkant van de trapeziumvormige behuizing. De resonantiefrequenties kunnen mechanisch worden afgestemd door schroeven en/of gewichten in de fijne draad te draaien die zich in het midden van de passieve membranen bevindt. Zo kunnen de membranen nauwkeurig worden afgestemd op een resonantiefrequentie tussen de 22 en 30 Hertz. Ook zit er aan de achterkant een compartiment waar zand in gedaan kan worden om de behuizing verder te stabiliseren en de luidspreker akoestisch nog “stabieler” te maken.

De behuizing is gebouwd van een materiaalmix van MDF en bitumen. Het 30 millimeter dikke front van massief hout is met vilt gemonteerd. Op deze manier moet de behuizing zo min mogelijk ongewenste trillingen opslaan of afgeven. De tweeter en de cross-over zijn ook in aparte gesloten kamers geplaatst.

De afmetingen van de Gloria zijn 1.080 x 280 x 350 millimeter (H x B x D) en hij weegt circa 30 kilogram met de zandvulling meegerekend.

Klangheim Gloria: prijs en leveringsinformatie

De Klangheim Gloria wisselt voor 13.800 per paar van eigenaar en dat is inclusief levering en afstelling in de luisterruimte.


EDITORS' CHOICE