NIEUWSMarton

Marton Opusculum Omni V1.0: geïntegreerde versterker die ook kan dienen als stereo of mono eindversterker

De Opusculum Omni van de in Polen gevestigde fabrikant Marton is een dual mono versterker die volgens de ontwerper maximale elektronische en mechanische symmetrie biedt. De versterker is zo ontworpen dat hij als drie onafhankelijke apparaten kan fungeren, d.w.z. als een geïntegreerde stereoversterker, als stereo eindversterker of als mono eindversterker.

Marton Opusculum Omni V1.0: voeding

De Opusculum Omni heeft een hele grote afvlakcapaciteit, t.w. totaal 528.000 µF opgebouwd uit condensatoren met een lange levensduur en daarnaast verschillende van elkaar gescheiden ruisarme en ultrastabiele voedingstrappen. Dankzij de mogelijkheid om hoge stroompieken te genereren, is Opusculum Omni volledig in staat om te werken met luidsprekers met een lage impedantie. Daarom zal elke luidspreker zijn volledige potentieel met deze versterker laten horen.

Marton Opusculum Omni V1.0: behuizing

Het gehele chassis van de versterker (afgezien van de afgeschermde transformatorbehuizing) is gemaakt van niet-magnetische materialen en bestand tegen EMI- en RFI-interferentie. De behuizing rust op hoogwaardige anti-vibratievoetjes van het type GigaWatt Rolling-Ball Isolation System. Forse CNC-gefreesde koelribben en een geperforeerde boven- en onderplaat vergemakkelijken de warmteoverdracht. Alle elementen van de buitenbehuizing, inclusief radiatoren en het interne chassis, worden individueel voor Marton gemaakt.

Marton Opusculum Omni V1.0: eindtrappen

De ringkerntransformator van 1000 VA, die uitsluitend bedoeld voor audiocircuits, is mechanisch geïsoleerd van de behuizing. Om maximale isolatie tegen trillingen (intern en extern) te garanderen, werd de transformator omhuld met een speciale anti-trillingsmassa.

Voor digitale systemen en besturing werd een aparte EI-ringkerntransformator gebruikt. Het heeft ook anti-vibratie-isolatie en genereert geen ongewenste interferentie. Deze transformator voedt de digitale circuits die de versterker besturen.

De bescherming van de stroomvoorziening is geïmplementeerd op elementen die de stroomstroom niet beperken, zoals in het geval van traditionele zekeringen. Hier werd een speciaal ontworpen hydraulisch-magnetische zekering van Carling Tech gebruikt.

Marton Opusculum Omni V1.0: voorversterker en volumeregeling

Marton heeft voor de volumeregeling het gebruik van een potentiometer en zelfs de door veel fabrikanten techniek van een weerstandladder vermeden. Dergelijke oplossingen verminderen doorgaans de signaaldynamiek. Het systeem dat in Opusculum Omni wordt gebruikt, kent dit nadeel niet. Dankzij de zeer hoge resolutie van het besturingssysteem is een uiterst nauwkeurige vermogensregeling mogelijk die plaatsvindt in stappen van 0,5 dB, hetgeen zorgt voor soepele, voor het oor onmerkbare sprongen bij volumeveranderingen.

Marton Opusculum Omni V1.0: eindtrappen en printplaten

De eindtrappen hebben een eigen instelbare set voedingen, gevoed door afzonderlijke transformatorwikkelingen. De fabrikant heeft naar eigen zeggen veel moeite gedaan om het signaalpad zo kort mogelijk te maken. Alle elektronische circuits zijn gemonteerd op printplaten gemaakt van laminaat met een dikte van 2-3 mm en een laag koper 120 um bedekt met edelmetaal, waardoor een maximale stroomvoortplanting wordt gegarandeerd. Alle verbindingen zijn gesoldeerd met een tin-zilverlegering.

De laatste vermogensversterkingstrap is opgebouwd uit 28 bipolaire vermogenstransistoren van Sanken die werken in een push-pull-systeem.

De ingangssignalen die naar de versterker worden gevoerd, zijn elektrisch geïsoleerd van de eindtrap. De interne bedrading van de versterker (tot een minimum beperkt) is gemaakt met behulp van de beste Gigawatt Powerlink-kabels.

Marton Opusculum Omni V1.0: werking in klasse A

Marton maakt geen gebruik van zwevende klasse A-oplossingen die de stroom verhogen wanneer een dynamischer signaal wordt gedetecteerd. Zo’n systeem kan niet snel reageren op veranderingen in het audiosignaal. De Opusculum Omni werkt daarom constant in klasse A tot een vermogen van 30 Watt. In veel gevallen is dit ruim voldoende en wordt klasse A werking alleen verlaten bij hoge volumes in grote luisterruimten.

Het moderne microprocessorsysteem met thermische en kortsluitbeveiliging biedt volledige bescherming van de versterker tegen storingen, zonder de kwaliteit van het geluid te beïnvloeden. Het systeem controleert voortdurend de juiste werking van alle fasen van de versterker en schakelt in geval van een storing de versterker onmiddellijk uit, waardoor het signaal naar de luidsprekers en interne systemen wordt onderbroken.

Marton Opusculum Omni V1.0: meegeleverde stroomkabel

De Marton Opusculum Omni is standaard voorzien van een 1,5m GigaWatt LS-1 EVO+ handgemaakt netsnoer. Geleidende draden zijn gemaakt van verzilverde koperen strengen en bedekt met meerlaagse isolatie. De kabel heeft een verliesvrij passief filter gemaakt van nanokristallijne materialen. Er zijn drie standaarden van gerhodineerde stekkers beschikbaar: Europees -SCHUKO, Amerikaans -NEMA of Australisch - AS / NZS 3112.

Op de voorkant is een modern alfanumeriek OLED-scherm gemonteerd. Voor het bedienen van alle versterkerfuncties wordt een aluminium afstandsbediening gebruikt.

Meer weten? Kijk dan op de website van Marton.

Marton Opusculum Omni V1.0: technische specificaties 

  • Vermogen, stereo: 2 x 180 Watt (8 Ohm), 2 x 360 Watt (4 Ohm) bij 0,1% THD
  • Vermogen, mono, gebrugd: 1 x 720 Watt (8 Ohm) @ 0,1% THD
  • Vermogen in klasse A: 2 x 30 Watt
  • Totale harmonische vervorming (THD+N): 0,003% @ 100 Watt / 1kHz
  • Dempingsfactor: 5.000
  • Vermogensbandbreedte (+/- 1 dB): 10 Hz tot 120 kHz
  • Ingangsgevoeligheid: 1,5 Volt
  • Versterkingsfactor: +26 dB
  • Luidsprekerimpedantie: 4 tot 16 Ohm
  • Minimale luidsprekerimpedantie voor monowerking: 4 Ohm
  • Stroomverbruik in stand-by: 0,3 Watt
  • Omgevingstemperatuurbereik: 5 tot 32 graden Celsius
  • Afmetingen (B x D x H): 475 x 580 x 243 millimeter
  • Gewicht:  49 kilogram


EDITORS' CHOICE