NIEUWSFinal

Final D7000: over-ear hoofdtelefoon en vierde lid van de D-serie

De Japanse hoofdtelefoonbouwer Final heeft de D7000 aangekondigd. De D7000 is een over-ear model en het is het vierde lid van de D-serie. Hij heeft dezelfde normen en waarden van zijn voorgangers maar houdt volgens de ontwerpers tegelijkertijd gelijke tred met de eisen van de tijd. Met zijn opnieuw ontworpen driverstructuur, nauwgezet vakmanschap en unieke oorkussens van washi-papier vertegenwoordigt hij Japanse techniek en traditie.

Final D7000: Air Film Damping System

De unieke fabriekseigen AFDS-planaire magneetdriver van Final combineert op perfecte wijze de luchtige hoge tonen van planaire hoofdtelefoons met het overtuigende volume en de bas van dynamische drivers. Het membraan weegt slechts een derde van wat dit onderdeel van andere fabrikanten weegt. Dit resulteert in een fijnere reproductie van hoge frequenties en een ongekend detailniveau. De oorschelpen van de hoofdtelefoon zijn gemaakt van fijn bewerkt aluminium en de meegeleverde robuuste draagtas garandeert een veilig transport op reis. Met de D7000 zul je ongetwijfeld weer naar nieuwe en oude favoriete nummers luisteren, aldus Final.

Terwijl metingen onder ideale omstandigheden goede resultaten opleverden, verschilt bij het luisteren met de oren de vorm van de oorschelp van persoon tot persoon en dat  leidt tot grote verschillen in de waargenomen geluidskwaliteit. Om dit probleem op te lossen heeft Final veel simulaties en luisterexperimenten uitgevoerd die overeenkomen met verschillende vormen van de buitenoren, en kwam uiteindelijk tot de diffuservorm die optimaal is voor de meerderheid van de gebruikers.

Bij conventionele magnetostatische drivers kan het membraan bij lage frequenties in contact komen met de magneet. Om dit probleem op te lossen, voerde Final membraansimulaties uit met behulp van de eindige-elementenmethode en metingen met behulp van een laser-Doppler-vibrometer en creëerde een nieuwe dempingstechnologie voor het membraan genaamd “Air Film Damping System” (AFDS). Deze technologie is tot op zekere hoogte een heruitvinding van het planaire magnetische veldtype. Voor de D7000 heeft Final de geometrie van de AFDS herzien om een nog efficiëntere remming van het membraan vóór contact met de magneten mogelijk te maken.

Final D7000: oorkussens en oorschelpen

De oorkussens hebben een grote invloed op de geluidskwaliteit. Final heeft de oorkussens voor de D-serie opnieuw ontwikkeld. Ze zijn gemaakt van zeer ademend schuim en, in het geval van de D7000, een speciale stof waarvan het oppervlaktemateriaal Japans papier bevat. Hierdoor blijven de oorkussens droog aanvoelen en zijn ze ontworpen om lang mee te gaan. Hetzelfde materiaal wordt ook gebruikt in de hoofdband. Om de AFDS te realiseren is een extreem hoge precisie vereist vergeleken met traditionele driverunits. Daarom maakt Final de behuizing van een aluminium-magnesiumlegering.

De Final D7000 is zo ontworpen dat bijna alle onderdelen schroefbaar en demonteerbaar zijn, waardoor hij gemakkelijk te repareren en heel lang te gebruiken is. Het maakt ook eventuele toekomstige wijzigingen en verbeteringen mogelijk. De D-serie wordt vervaardigd in het hoofdkantoor van Final in Kawasaki. De nauwkeurigheid van de productassemblage hangt niet alleen af van de nauwkeurigheid van de onderdelen, maar ook van de nauwkeurigheid van de opspanningen tijdens de montage. Final ontwerpt en produceert productiearmaturen in eigen huis, zodat kleine variaties in de precisie van de componenten tijdens de montage onmiddellijk kunnen worden geëlimineerd. Om echt goede producten te maken, moet je ‘dicht’ bij je leveranciers staan. Het mooie van “Made in Japan” is dat je kunt samenwerken met fabrikanten die ook nog eens “dicht” bij de grondstoffen zitten. Daarnaast is Final in staat producten van hoge kwaliteit te produceren doordat zij het proces vanaf de bron van de onderdelen (materialen) tot en met de assemblage van het product consequent controleert.

De Final D7000 wordt geleverd in een aluminium draagkoffer en een OFC-kabel van drie meter lengte met een 6,35 mm jackplug wordt meegeleverd. De opgegeven gevoeligheid is 89 dB/mW en de impedantie is 50 Ohm. De D7000 weegt 437 gram.

Final D7000: prijs en leveringsinformatie

Prijs en leveringsinformatie moeten voor de Benelux nog bekend worden gemaakt. Louter ter indicatie kunnen we melden dat we een prijs van net geen 3.300 euro hebben gezien op een Duitstalige website.

MERK

EDITORS' CHOICE