NIEUWSFiio

FiiO FA19 10 Knowles BA IEM: vlaggenschip in-ear hoofdtelefoon met 10 drivers per oordop

Audiomerk FiiO heeft de FA19 10 Knowles BA aangekondigd. De naam van de nieuwe in-ear hoofdtelefoon verraadt het al een beetje: per oordop zijn maar liefst tien drivers ingezet om tot een buitengewone geluidskwaliteit te komen. De Balanced Aramature Drivers komen van de specialist Knowles Electronics LLC.

FiiO FA19 Knowles BA: bedrade vlaggenschip in-ear hoofdtelefoon met 10 drivers

Veel in-ear hoofdtelefoons hebben verschillende driversystemen aan boord, d.w.z. dynamische drivers voor de laagweergave gecombineerd met Balanced Armature drivers voor middentonen en hoge tonen. In de FA19 zijn vier op maat gemaakt BA drivers gebruikt voor de laagweergave om lage tonen gedetailleerd en krachtig weer te kunnen geven.

Het bijzondere ontwerp van de behuizing is tot stand is gekomen met behulp van DLP 3D-printtechnologie. Van binnen is de constructie zodanig dat er een omhulsel ontstaat waarin laagfrequente energie, die tot ongewenste resonanties en vervormingen zou kunnen leiden, effectief wordt verminderd met behulp van de resonantie frequentie. Dit levert volgens de ontwerpers een belangrijke bijdrage aan een gecontroleerde, krachtigere en transparante weergave. De fabrikant spreekt zelf van een Negative Feedback Bass Enhancement System en het FiiO S Turbo Acoustic Turbine-vormige ontwerp, waarvoor patent is aangevraagd.

Twee Knowles ED Mid BA-drivers plus vier Knowles SWFK Treble BA-drivers nemen de middentonen en hoge tonen voor hun rekening. De fabrikant belooft dat de zuivere scheiding tussen middentonen- en hoogfrequente drivers ervoor zorgt dat beide paren drivers hun maximale potentieel binnen hun toegewezen frequentiebereik benutten zonder interferentie te veroorzaken.

FiiO FA19 Knowles BA: condensatoren van Rubycon voor cross-over

Bij zoveel drivers is uiteraard een bijzonder geavanceerde cross-over vereist. FiiO gebruikt daartoe o.a. Rubycon Audiophile-grade crossover-condensatoren.

De focus ligt op bijzonder hoogwaardige filmcondensatoren, die zich kenmerken door een uitstekende precisie en de laagste toleranties in vergelijking met conventionele componenten.

Uitgedrukt in cijfers betekent dit alles dat de nieuwe FiiO FA19 met zijn tien drivers een frequentiebereik tussen 20 Hz en 40 kHz kan reproduceren, terwijl hij een impedantie heeft van slechts 10 Ohm en een gevoeligheid van minimaal 106 dB.

FiiO FA19 Knowles BA: zilverkleurige kabel van hoge kwaliteit

Uiteraard komt de FiiO FA19 met een bijzonder hoogwaardige kabel. We hebben het over een kabelstructuur met een lengte van 1,2 meter op basis van acht strengen met elk 224 geleiders van puur zilver.

Uiteraard kan de kabel verwijderd en verwisseld worden, middels een zogenaamde MMCX connector. Aan de andere kant bevindt zich een 3,5 millimeter stereo mini-jack voor ongebalanceerde aansluitingen, of een 4,4 mm Pentaconn voor gebalanceerde aansluitingen. De fabrikant noemt dit Straight Twist-lock Swappable Plugs.

De fabrikant levert een grote verscheidenheid aan pasvormen mee van verschillende maten, vormen en materialen.

FiiO FA 19 Knowles BA: prijs en leveringsinformatie

We weten niet wanneer de levering van start gaat maar naar verluidt zal dat niet lang duren. De prijs voor de Benelux is nog niet bekend gemaakt, maar in het geruchtencircuit circuleert en prijs van circa 1.200 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE