NIEUWS

CH Precision C10: de eerste DA-converter in de 10-serie

De Zwitserse audiofabrikant CH Precision heeft de C10 gelanceerd, de eerste DA-converter in de vlaggenschip 10-serie. De C10 bestaat uit twee kasten want de voeding is ondergebracht in een aparte behuizing. Eventueel kan nog een tweede aparte voeding worden toegevoegd voor een nog striktere scheiding tussen de kanalen.

CH Precision C10

DA-converter C10 van CH Precision is een puristisch apparaat zonder volumeregeling of analoge ingangen en is verdeeld over twee kasten. De forse voeding met een ultralage ruis bevindt zich in een aparte kast ver van de signaalschakelingen. In de voedingskast zijn drie transformatoren geplaatst en een totale afvlakcapaciteit van 1,5 F. Dat is meer afvlakcapaciteit dan in de meeste eindversterkers op de markt. De spiegeltopologie beschikt over vier discrete, galvanisch geïsoleerde stroomzones, elk met een eigen, sterk gereguleerde DC-voeding.

De C10 vertrouwt op de bewezen prestaties van de PCM 1704 R2R DAC-chip, aangedreven door het geavanceerde fabriekseigen op DSP gebaseerde PEtER-oversamplingalgoritme. De DSP werkt op een vast punt van 32 bit, vóór conversie naar 24 bit aan de uitgang, de oorspronkelijke resolutie van de PCM 1704. In de C10 zijn echter 16 DAC's in een dubbele differentiële, sequentiële DSQ™ Phase Array-topologie gegroepeerd. Met andere woorden, elke fase van elk kanaal heeft vier speciale DAC-chips. De binnenkomende digitale stroom wordt achtereenvolgens naar elke chip gevoerd, zodat de eerste chip monsters één, vijf en negen ontvangt, de tweede chip monsters twee, zes en tien, etc.. Het is complex, veeleisend en vereist uiterste precisie van de klok en de stuursoftware, maar volgens de ontwerpers zijn de resultaten fenomenaal. De krachtige DAC in de C1.2 haalt al data-uitvoersnelheden van 16x Fs (705,6/768 kHz): in de C10 bouwt dat uit tot 64x Fs (2,8224/3,072MHz)

Om de superstille en storingsvrije omgeving te realiseren die nodig is om een stabiele werking te bereiken en de voordelen van deze buitengewone verwerkingssnelheden te maximaliseren, heeft de fabrikant elk aspect van de elektrische en fysieke topologie van de DA-converter opnieuw moeten structureren. De C10-voeding levert vier onafhankelijke, sterk gereguleerde meervoudige DC-feeds naar galvanisch geïsoleerde circuitblokken in het chassis: de digitale verwerkingscircuits, de klok en de linker en rechter DA-converters. Het audiochassis heeft een gespiegelde lay-out, waarbij de modulaire invoerkaarten centraal zijn geplaatst. De DAC’s zijn aan weerszijden geplaatst en profiteren van symmetrische klokfeeds. Het laagdoorlaatfilter, essentieel om valse hoogfrequente uitvoer in elke DAC te elimineren, is gewijzigd van een combinatie van eerste en tweede orde hellingen naar een enkel derde orde Sallen-Key Bessel-filter, waardoor de voortplantingsfout tussen 20 Hz en 20 kHz van nanoseconden wordt verminderd. tot minder dan twee femtoseconden.

Ten slotte, de analoge uitgangstrappen bevatten de lessen die zijn geleerd bij de ontwikkeling van de ultrastille P10 en L10, met hun ongeremde dynamische respons en resolutie.

De C10 is geschikt voor native DSD, MQA en PCM met hoge resolutie, en heeft configureerbare ingangen. Er zijn drie uitgangsniveaus beschikbaar, t.w. 1, 2,5 of 5 Volt. Het bevat ook het verbeterde mechanische aardingssysteem dat wordt gebruikt op de andere producten uit de 10-serie. De C10 kan worden gekoppeld aan elke digitale bron en elke krachtige voorversterker.

Is nog wat te verbeteren? Ja, want de netwerkkaart kan worden vervangen. De gebruiker kan ook een T110 Time Reference hoofdklok toevoegen, of een tweede voedingkast voor een nog betere scheiding van de voeding naar de diverse secties in de DA-converter.

En wat kost al dit moois? De officiële prijs voor de Benelux hebben wij nog niet vernomen maar op een Duitstalige website zagen wij een vanaf-prijs van 91.000 euro.


EDITORS' CHOICE