REVIEWMarantz

Marantz PM-15S1 en SA-15S1

René van Es | 12 mei 2005 | Marantz

Luxe is een relatief begrip. Wat voor de ene mens luxe is, beschouwt een ander als normaal. Toch acht ik het woord luxe op zijn plaats als ik op mijn luisterplek zit en naast mij staan twee nieuwe Marantz apparaten te glimmen en zachtjes blauw te schijnen.

Luxe in de vorm van uiterlijk dat mij enorm aanspreekt maar ook luxe in de geluidskwaliteit. Want tenslotte, al kan een mooi smoeltje boeien, het gaat om het geluid. Marantz heeft een reputatie hoog te houden met de nieuwe “15S1” serie, laten we eens kijken of ze dat ook kunnen.

Marantz PM15S1 en SA15S1 (c) Xingo


PM-15S1 en SA-15S1

Zowel de versterker als de SA-CD speler stammen rechtstreeks af van de duurdere “11” generatie, maar zijn op een aantal punten vereenvoudigd. Zo treft u geen gebalanceerde in- en uitgangen aan, slechts cinch bussen. De voedingen zijn wat kleiner en het vermogen meer bescheiden. Over de PM-15S1 valt het meeste te vertellen. Het is een versterker die ruim 2 x 90 Watt levert aan 8 Ohm en 2 x 140 Watt aan 4 Ohm. De dempingfactor is 100 Ohm, over welk bereik specificeert Marantz niet. Het frequentiebereik is ruim, maar niet overdreven met 5 Hz tot 100 kHz. De ingangsgevoeligheden zijn voor phono MC 300 microvolt, voor phono MM 3,2 millivolt en voor lijningangen 240 millivolt. De pre-out levert maximaal 1,7 volt aan een lage uitgangimpedantie van 300 Ohm. Ideaal om een actieve subwoofer aan te sturen. Op de achterzijde treffen we ingangen voor een platenspeler, CD speler, lijn 1 en 2, tape 1 en 2. Een speciale aansluiting stelt u in staat om de PM-15S1 op te nemen in een keten van versterkers die zich centraal laat besturen. U kunt dan denken aan het uitbreiden van de stereo set naar bi-amp met een tweede PM-15S1 of naar een multichannel opstelling. Tot vier PM-15S1 versterkers zijn in staat met elkaar samen te werken. Op de voorzijde is een duidelijke display geplaatst dat onder meer laat zien welke ingang en welke volumestand is gekozen. Links zit de ingangkeuze schakelaar, rechts het volume. Met zes druktoetsen kiest u voor display aan/uit, toonregeling aan/uit, speakers aan/uit, een muting, recording aan/uit en tenslotte phono MM of MC. Twee kleine regelaars staan het regelen van de hoge en lage tonen toe door resp. op 50 Hz en 20 KHz +/- 10 dB te versterken of te verzwakken. Met de afstandbediening is de kanaalbalans in te stellen.
Marantz PM15S1 en SA15S1 (c) Xingo
De SA-CD speler is net zo imposant qua uiterlijk, maar er valt minder over te vertellen. Hij speelt zowel normale CD’s als SA-CD’s en heeft analoge en digitale uitgangen. De laatste werken uiteraard alleen bij CD weergave. Heeft een uitgangsspanning van 2,1 Volt en het -3 dB punt bij SA-CD weergave ligt op 50 kHz. De interne opbouw is fraai en ruim bemeten. Centraal staat het eigen loopwerk van Marantz dat ook DVD aan zou kunnen, maar wat in deze speler beperkt is tot CD en SA-CD. Op de printplaat een paar HDAM modules, waarvan er twee niet afgedekt waren, een klein foutje in deze speler die wordt gebruikt voor de introductie van de “15S1” lijn.

Marantz PM15S1 en SA15S1 (c) Xingo

Marantz PM15S1 en SA15S1 (c) Xingo

Met oog voor detail gebruikt Marantz veel koper voor alles wat aan aarde hangt of aan de voeding. Over de techniek en de converter laat Marantz zich niet uit. Iets wat ook niet zomaar te achterhalen is. Net zo min als de versterkertechniek. In de versterker is het een drukke boel en dat nodigt niet uit om e.e.a. te gaan slopen. Hoewel Marantz veel aandacht geeft aan details, zoals heel fraaie luidsprekerklemmen, veel ferriet ringen, zware ringkerntrafo, etcetera, is de versterker geen schoolvoorbeeld van versterkerbouw met de vele draden en diverse losse printen. Beide apparaten zijn zwaar en groot, de afmetingen zijn 440 x 123 x 419 (SA-15S1) of 444 (PM-15S1) mm. Het gewicht van de SA-CD speler is 13,5 kilo, de versterker weegt 18 kilo. Een deel van het gewicht is te danken aan de gebruikte transformatoren, een ander deel aan de stijve en zeer fraaie constructie van de kast met heel veel aluminium. De kast heeft een uitstraling zoals luxe Classé en Mark Levinson apparatuur dat kan hebben. Oogstrelend en zacht glanzend.

Marantz PM15S1 en SA15S1 (c) Xingo


Aangesloten

Zowel de SA-15S1 als de PM-15S1 zijn aangesloten op een lichtnet dat nogal heftig is gefilterd en geoptimaliseerd. Het begint met een AHP Neozed zekering, dan een Kemp Balanced Isolator source (scheidingstrafo), een Kemp Powersource (netfilter) en eindigt met Crystal Cable Power Reference netsnoeren. Gecontroleerd is uiteraard of de filters geen negatieve invloed hebben op de versterker door hem ook rechtstreeks aan te sluiten op het lichtnet. Gelukkig was dat niet het geval en bleven zowel de scheidingstrafo als het filter in de keten opgenomen. De Crystal Cable lijn is voortgezet met een Piccolo interconnect tussen SA-CD speler en versterker en het gebruik van Speaker Reference kabels naar een set Focal-JMlab Electra 927 Be luidsprekers. Op de versterker werd tevens aangesloten een Magnum Dynalab tuner en een platenspeler met Benz-Micro Glider L2 low output moving coil element. De SA-CD speler is mede gebruikt op mijn eigen Marsh versterkers en toen vergeleken met een SA8400 van Marantz met Van Medevoort modificatie. Ter uitbreiding van de laagweergave tot in de diepste basregisters is met regelmaat een Focal-JMlab actieve subwoofer ingezet.

Marantz PM15S1 en SA15S1 (c) Xingo

MERK

EDITORS' CHOICE