REVIEWBluenote

Bluenote Bellavista

René van Es | 04 augustus 2005 | Bluenote | Importeur: Sneek Hifi

"Bellavista" betekent letterlijk "mooi uitzicht" en dat is ongeveer wat ik heb als ik naar mijn audiorek kijk waar een Bluenote draaitafel een plekje heeft gevonden. Mits de Bellavista Signature een beetje voldoet aan je smaak. De uitgesproken vormgeving maakt hem vast niet ieders vriend. Het is erg veel messing wat er blinkt en de rondraaiende gewichtjes aan het plateau geven een lichtspel.

Bluenotye Bellavista

Een platenspeler is er niet alleen voor het uizicht, hij is om platen mee te draaien. Dat de Bellavista Signature door de importeur is uitgerust met een Jan Allaerts element en dat de importeur er twee verschillende phono versterkers bijleverde, maakte het luisteren naar dit Italiaanse product alleen maar leuker en indringender.

Bellavista Signature + Bellaria arm

De Bellavista Signature is opgebouwd op twee platen gepolijst acryl. De onderste plaat vormt de basis van de speler en rust op drie verstelbare poten, waarmee de speler waterpas gezet kan worden. In de onderplaat is de motor gemonteerd. Een 24-polige synchroonmotor in een messing behuizing. Op zes messing bussen rust de tweede plaat acryl die het lager van het plateau draagt en de arm van de speler. De motor is daarmee doeltreffend ontkoppeld. Het lager in het tweede plateau bevat een roestvrijstalen bus, bekleed met teflon, ook weer gevat in messing. Daarin draait een 60 mm lange spindel met een groef die zorgt dat de olie in het lager omhoog wordt gepompt. Opvallend is dat het lager in hoogte verstelbaar is, daarmee kan de VTA veranderd worden als dat niet mogelijk zou zijn met de gemonteerde arm. Het plateau waarop straks een LP rust is gemaakt van geextrudeerd polyvinyl en "getuned" met negen messing gewichtjes. Als de platenspeler draait draaien de gewichtjes hun rondjes, iets waar ik zelf heel onrustig van wordt. Het is een kwestie van smaak, hetzelfde zien we terug bij Transrotor, Michell en andere merken. De gewichtjes zijn er om de middelpuntvliedende kracht te verhogen en daarmee een zeer stabiele gelijkloop te garanderen. Het toerental van de speler is te veranderen van 33 1/3 naar 45 toeren door het omleggen van de relatief dikke snaar. Prijs voor de draaitafel is (zonder arm) 1995 euro.

Bluenote Villa Bellavista Signature (c) Xingo (c)

Op de Bellavista Signature prijkt een Bellaria arm van 1795 euro. De Bellaria is een uni-pivot arm, maakt dus gebruik van een puntlager. De armbuis is gemaakt van titanium en heeft een lengte van 223 mm., wat overeenkomt met de Rega standaard. De armbuis komt aan de ene kant uit in een aluminium headshell waarin het element kan schuiven om de fouthoek te corrigeren. Aan de andere (achter)kant komt de armbuis uit in het bronzen lager. Welke is omgeven door een messing behuizing. De pivot is gemaakt van roestvrij staal. Het contragewicht is een kunstwerkje op zich en bestaat uit vier onderdelen die in elkaar schroeven. De interne bekabeling van de arm is OFC OCC koper litze met een zilver coating, terwijl de externe kabel gemaakt is van puur zilver geleiders in een teflon jasje. Die externe kabel haalt men bij de firma Tasker. De dwarsdrukcompensatie van de arm werkt met een nylondraad en een gewichtje. Hoewel Bluenote de voorkeur geeft aan het niet toepassen van dwarsdrukcompensatie als de naaldkracht boven de 1,5 gram komt, heeft de importeur het toch ingesteld en het gewichtje met lood verzwaard. De arm, met een totale lengte van 265 mm, heeft een effectieve massa van 19,5 gram, iets dat hem bij de zwaardere jongens plaatst.


Phono 1 Mk II + Jan Allaerts Boron MC 1


De Phono 1 is de meest eenvoudige phono versterker van Bluenote en kost 495 euro. Het fors bemeten kastje is van gespoten staal en heeft een acryl voorkant met een blauwe LED. Waardoor het netjes past bij de Bellavista Signature. De voeding zit in de kast zelf en is niet extern. De Phono 1 is instelbaar voor zowel MM als MC elementen. Voor MM is de afsluitimpedantie een standaard 47 kOhm, voor MC is een goede gemiddelde waarde van 470 Ohm gekozen (aanpasbaar met andere weerstanden). De versterkingsfactor is voor MM 40 dB en voor MC 60 dB. MM elementen met een afgifte van 0,9 tot 5,0 mV zijn geschikt, voor MC is dat 0,3 tot 0,8 mV. Normaal gesproken peuter ik alles open om te kijken wat er in zit en om e.e.a. in te stellen, ditmaal was de importeur zo vriendelijk een optimaal ingesteld systeem te leveren (speler, arm, element, phonotrappen) en heb ik de kast dichtgelaten.

Bluenote Villa Bellavista Signature (c) Xingo (c)

Het gemonteerde en afgeregelde element is een Jan Allaerts kunstwerkje. De JA elementen vallen altijd direct op vanwege hun grote aluminium behuizing. In Jan’s opinie bestaat het niet dat een element onafgeschermd is (zoals b.v. mijn Benz Micro Glider) omdat het aantal stoorzenders meer en meer toeneemt. Te denken aan GSM en draadloze computer netwerken. In de behuizing vinden we (naar ik moet aannemen want ik maakt hem niet open) een magneet en de spoelen. De spoelen zijn gewonden uit koperdraad en hebben een eigen impedantie van 22 Ohm. De cantilever is van boron en meet 0,3 x 7 mm. Aan het eind van de cantilever een diamand met een afronding van 3,5 micron. Het afspeelgewicht ligt rond de 2 gram met een maximale tolerantie van 0,1 gram. De spanningsafgifte is een fraaie 0,5 mV. Het element heeft een frequentiebereik van 10 Hz tot 50 kHz en een grote kanaalscheiding van 60 dB rond 100 Hz tot 50 dB bij 20 kHz. Het element weegt in totaal 10 gram, wat inclusief de meegeleverde schroefjes is. Voorzichtigheid met het element is geboden, de prijs is namelijk 1996 euro.

In totaal komt de prijs van de speler, de arm en de phonotrap daarmee rond de 5850 euro, exclusief een benodigde kabel tussen phono versterker en voorversterker. En exclusief de Perfect Sound puck (75 euro) van ruim 800 gram die ik op de speler aantrof.


EDITORS' CHOICE