Advance Acoustic MAP 407

René van Es | 29 december 2005 | Advance Paris

Het verplaatsen van productie naar China is niets nieuws. Veel bedrijven maken gebruik van de vaardige handen van Chinese werknemers die tegen een lager loon dan wij in het westen kennen bereid zijn elke dag te werken. De transportkosten vanuit China zijn laag genoeg om veel voordeel te behouden. Dat bewijst het Franse merk Advance Acoustic, dat zelf ontwerpt, ontwikkelt, onderzoek doet in een plaatsje net onder Parijs en de producten daarna in China laat assembleren.

Waarbij aangetekend dat Advance Acoustic zelf in China de kwaliteitscontrole over assemblage en onderdelen doet en niet achteraf. Een complete lijn producten zal binnen aan paar maanden klaar zijn. Waaronder versterkers, CD spelers, een tuner, luidsprekers en een iPod docking station. Zelf kon ik kennismaken met de zwaarste versterker uit het al leverbare pakket, de MAP 407, die goed is voor twee maal 200 Watt. Een kolos die vele malen kostbaarder oogt dan hij is.

Advance Acoustic MAP 407

Een houten kist beschermt de versterker tegen beschadigingen. Het openschroeven vergt even maar dan is het zover en staat de MAP 407 in volle glorie voor mij. De afmetingen zijn indrukwekkend en een ruime plaats op uw rek is noodzaak. 45 cm breed, 23 cm hoog en 47 cm diep, met een totaal gewicht zonder kist en doos van 27 kilo, dat zet je niet op een Ikea tafeltje. De kast is indrukwekkend van kwaliteit. Het centimeter dikke front is massief aluminium. Onder de spuitgietwerk aluminium kap tref ik vijf verschillende compartimenten waarin een plaatsje vinden: de enorme voedingstrafo, de voedingprint, de relais geschakelde ingangen en aan de zijkanten de linker en de rechterkanaal versterker. Zware koelplaten zorgen voor de afvoer van warmte. Geen bossen bedrading te zien en goed afgewerkte printplaten met zowel discrete als geïntegreerde circuits. Aan de buitenkant is de versterker net zo mooi als inwendig.

Advance Acoustic MAP 407

Het front kenmerkt zich door twee grote vermogensmeters met een blauwe verlichting. Daaronder centraal de volume regelaar. Geflankeerd door zes druktoetsen om de ingangen te kiezen. De achterzijde toont de in en uitgangen. Grote, stevige connectors voor CD, DVD, Aux 1, Aux 2, Amp in en voor een platenspeler. De "Amp In" ingang is alleen te activeren via de afstandbediening en gaat voorbij aan de volume regeling, waardoor je de MAP 407 uitstekend kunt inzetten als eindversterker of als home cinema versterker achter een processor. Een optie waar ik dankbaar gebruik van maakte. De ingang voor de platenspeler is (via een schakelaar) geschikt voor MM en voor MC elementen. De uitgangen voor record, een pre-out (voor een subwoofer of bi-amp) en de luidspreker aansluitingen. Die laatste zijn imitatie WBT’s. Een euro entree voor de netspanning maakt het assortiment in en uitgangen compleet.

Technisch zwijgt Advance in zowel het Frans, Chinees en Nederlands. Veel meer dan dat de versterker aan 8 Ohm 2 x 200 watt en aan 4 Ohm 380 Watt per kanaal levert kom ik niet. De MAP 407 werkt tot 2 x 50 Watt volledig in Klasse A, daarboven in Klasse B. De voeding die het vermogen moet leveren is gebufferd met 80.000 uF. Het frequentiebereik wordt aangegeven als 10 Hz tot 95 kHz tussen +1 en -3 dB. Het uit het lichtnet opgenomen vermogen blijft onder de 750 Watt. Dat is het dan. Welke componenten de daadwerkelijke versterker vormen weet ik niet. Herkenbaar zijn relais aan de ingang en een Zobel netwerkje aan de uitgang. De MAP 407 maakte nogal wat indruk op bezoekers. De verkoopprijs werd pertinent te hoog geschat. Dat de MAP 407 "slechts" 1750 euro kost wekte alom verbazing.

Advance Acoustic MAP 407

Opvallend mooi is ook de zware, metalen afstandbediening. Een type dat standaard zou moeten zijn met echte klasse apparatuur, maar dat zelden is. Op het uiterlijk van de versterker is wel iets aan te merken, de ledjes hebben niet allemaal dezelfde kleur blauw. Net iets lichter of feller is de led die hoort bij de CD ingang. Het kleinigheidje valt me op omdat de MAP 407 zo mooi is gemaakt en dan verwacht je dat niet. Ook heb ik niet graag dat een AB zo gretig het volume omhoog en omlaag brengt. Meer vertraging is welkom. Zoals altijd zijn uiterlijk, afstandsbediening en prijs ondergeschikt aan prestatie. Dus gaan we de set opbouwen rondom de Advance Acoustic.

MERK

EDITORS' CHOICE