REVIEWAudiolab

Audiolab 8000 serie

Patrick Hendriks | 03 mei 2006 | Audiolab

Audiolab is terug. Nou zijn er diverse merken die zichzelf Audiolab noemen, maar ik heb het hier over de Britse fabrikant van audioapparatuur, die in 1997 werd overgenomen en onder de naam TAG McLaren verder ging. In Nederland staat Audiolab ook wel bekend onder de naam Camtech. De producten werden gerestyled en fors duurder. TAG McLaren heeft naast het restylen van de Audiolab producten zich bezig gehouden met het fabriceren van high-end home theatre apparatuur zoals surroundprocessors, DVD-spelers en meerkanaals eindversterkers.

TAG McLaren heeft, ik denk vooral door erg hoge aanschafprijzen, een te klein publiek weten te bereiken waardoor het simpelweg niet in staat bleek om met een normale winstgevendheid te blijven voortbestaan. In 2004 is Tag McLaren overgenomen door de International Audio Group (IAG), die het merk weer heeft getransformeerd naar Audiolab. IAG is de groep die enige jaren geleden ook Quad heeft overgenomen, en ze bezit ook Wharfdale en Mission. De apparatuur van deze merken wordt ontwikkeld in Engeland en geproduceerd in China.

Audiolab

Audiolab is dus terug en komt met een reeks nieuwe componenten die deels zijn gebaseerd op de eerdere modellen die Audiolab voerde. De huidige reeks bestaat uit een CD-speler, een geïntegreerde versterker, een voorversterker, een stereo-eindversterker en een monoblok. De CD-speler is een compleet nieuw ontwerp, gebaseerd op de technieken en componenten die anno 2006 gebruikelijk zijn in de betere CD-spelers. Men is bezig met een tuner en zo rond het verschijnen van deze recensie moet de surroundvoorversterker op de markt komen.


Uitgebreide combinatiemogelijkheden.

Met de nu verkrijgbare componenten kunnen al veel combinaties worden gerealiseerd. De eenvoudigste combinatie is natuurlijk de CD-speler met de geïntegreerde versterker. Wat luxer wordt de combinatie met een losse voorversterker en een stereo-eindversterker. De stereo-eindversterker kan worden vervangen door een tweetal monoblokken. Wil je het nog audiofieler maken, dan kun je zelfs de voorversterker combineren met vier monoblokken, waarmee je een stel stereo-luidsprekers kunt bi-ampen. Dat laatste kan natuurlijk ook met twee stereo-eindversterkers.

Audiolab

Alle eindversterkers zijn qua versterkingsfactor op elkaar afgestemd, dus je kunt ook bi-ampen door de geïntegreerde versterker (2x60W) te combineren met een losse stereo-eindversterker (2x100W) van Audiolab. En deze combinaties kun je natuurlijk ook maken met de toekomstige surround versterker. De serie biedt hiermee de mogelijkheid om eenvoudig te beginnen en later uit te breiden, wanneer het budget dat toelaat.


Minimalisme.

Alle componenten zijn Spartaans van opzet. Bij de voorversterkers geen balans- of klankregeling. Audiolab wil een hoge kwaliteit leveren voor een betaalbare prijs, en dan moet je bezuinigen op bepaalde zaken. Liever op mogelijkheden bezuinigen dan op kwaliteit denk ik dan, want wie gebruikt nu eigenlijk de balans-knop. Ik controleer zo nu en dan of die netjes in het midden staat. Dat hoeft tenminste ook niet meer als ie ontbreekt. Natuurlijk is een klankregeling gewenst, maar er zijn genoeg puristen die juist blij zijn met het ontbreken van deze meestal niet zo goed uitgevoerde klankaanpasser. Opvallend aan alle eindversterkers is dat de luidsprekeraansluitingen dubbel zijn uitgevoerd. Dus direct klaar om te bi-wireren zonder dat je zit te hannesen om de bekabeling bij de versterker aan elkaar te knopen. De CD-speler heeft een dubbele analoge stereo-uitgang. Je kunt die gebruiken om te multi-roomen, maar de aansluiting is ook heel geschikt voor het testen van interlinks. Uit een test bleek dat je de meegeleverde interlinks beter maar gelijk kunt vervangen door betere exemplaren.

MERK

EDITORS' CHOICE