REVIEW

Ruark Sabre III

Hoe vind je als consument tussen de duizenden luidsprekers van de honderden merken die in Nederland vertegenwoordigd zijn jouw luidspreker? Het maken van een keuze valt niet mee en wat nog lastiger is, is het vinden van waar voor uw geld. Althans dat is één aspect, het andere aspect is het kopen van een set luidsprekers die voor lange duur muziek weergeeft die u boeit, bekoort en de aandacht vasthoudt.

Ze zijn er wel en gelukkig heeft u steun aan de auteurs van HiFi.nl die keer op keer de krenten uit de pap weten te vissen. Van nieuwe merken, van oude merken of van gerespecteerde merken. Dit keer aandacht voor oud Engels ambacht met een modern gebouwde luidspreker. Traditionele waarde met een hoge mate van muzikaliteit.



Wie de laatste jaren de hifi community gevolgd heeft zag Ruark rijzen en dalen. De vorige importeur bracht het merk in een behoorlijk aantal audiowinkels maar kwam nauwelijks toe aan promotie, wat het merk te weinig in de schijnwerpers zette. Daarbij was vervelend voor Ruark dat de kastenfabriek over de kop ging en Ruark een jaar lang bezig gehouden werd met het zoeken naar een bedrijf dat tegen een vergelijkbare prijs net zulke hoge kwaliteit kasten leverde als men gewend was. Bovendien besteedde Ruark in de periode dat er van productie nauwelijks sprake bleek meer aandacht aan de distributie van Tivoli radio’s in Engeland dan aan het eigen baksel. Op tijd realiseerde de staf van Ruark de tekortkoming en ging voortvarend aan de slag met twee nieuwe lijnen. Deels geschikt voor home cinema (Vita Symphony) deels gericht op traditioneel stereo onder de naam Heritage. Heritage omvat op het moment dat ik schrijf twee types, de vloerstaande Talisman III en de onder handen monitor Sabre III.

Ruark Sabre III

De Sabre III is een doorontwikkeling van de originele Sabre die in 1986 op de markt kwam. Het is een vrij traditionele monitor die 33,5 x 20 x 27 cm meet en 8 kilo weegt. De kast is gebouwd uit 25 en 18mm MDF, inwendig verstevigd met braces. De tweeter is een Seas met een Sonolex textiel dome en gekoeld met ferrofluid. De Vifa woofer meet 150mm en heeft een conus van geïmpregneerde vezel, opgehangen in een soepele rubberen rand. Het cross-over punt tussen woofer en tweeter ligt hoog met 3.2 kHz, iets dat mogelijk is vanwege het lichte conusmateriaal van de woofer en zijn geringe afmeting. Het opgegeven frequentiebereik is 50 Hz tot 22 kHz tussen +/- 3 dB. Een basreflexpoort aan de achterzijde van de kast ondersteunt het laag.

Ruark Sabre III

Vooruitlopend op de luistersessies denk ik dat het naar beneden opgegeven frequentiebereik door de fabrikant pessimistisch is aangegeven. Mijn indruk is dat het laag verder doorloopt dan 50 Hz, een subwoofer was nauwelijks nodig voor het gros van de gedraaide muziek. Gevoeligheid van het systeem is laag naar moderne maatstaven, 86 dB/Watt op 1 meter. De prijs voor deze monitor is 799 euro per stuk, uitgevoerd in eiken of walnoot. Voor yew of rosewood geldt een toeslag van 20%. Yew (taxus) is een boomsoort die enkele duizenden jaren oud kan worden doordat ze zeer resistent is tegen extreme weersomstandigheden en bijzonder langzaam groeit. Het tellen van ringen om de leeftijd van de boom te bepalen gaat niet op. Rosewood is een verzamelnaam voor diep rode tropische houtsoorten die tijdens het zagen een rozengeur zouden verspreiden. De meerprijs is (volgens Ruark) gerechtvaardigd voor deze kostbaarder houtsoorten. De standaard afwerking die ik in huis kreeg is mooi en strak. Met goudkleurige details van de schroefjes, iets dat helemaal niet misstaat en enige chique geeft aan het geheel. Frontjes zijn standaard maar mogen eraf zodra het luisteren serieus is.


Opstelling

Een monitor heeft een stand nodig en daar gebruik ik Alphason’s voor. In de luisterruimte van 2,8 x 4,4 meter staan de speakers 60 cm van de achterwand en 40 cm van de zijwanden af. De bi-wire aansluiting wordt benut door een Van Medevoort MA240 versterker aan te sluiten met bi-wire Chord kabel. In een later stadium maak ik gebruik van Restek MiniPre & MiniAmp’s (4 stuks) en Supra kabel waarmee ik bi-amp.

Elke luidsprekerunit heeft op deze manier zijn eigen mono eindversterker. Bronnen zijn een Marantz CD63SE met Trichord klok als loopwerk, een Musical Fidelity X-Dac V3 d/a converter en een Restek MiniTun DAB/FM tuner. Ter ondersteuning van het laag is een Dynaudio Sub 250 actieve subwoofer aanwezig. Stroomvoorziening maakt gebruik van Supra Lo-Rad kabels en een Supra verdeelblok. Alle apparatuur staat in een eenvoudig Ikea kastje.


EDITORS' CHOICE