REVIEWDynaudio

Dynaudio Contour S1.4

Intiem, intens, inwendig

De naam Dynaudio is niet weg te denken uit de audiowereld. Het merk is befaamd om de hoge kwaliteit, bestaande uit de meer dan uitstekende units die Dynaudio maakt plus de fraaie integratie van units, filter en kast. Dynaudio is onder muziekliefhebbers een begrip.

Een Dynaudio kenmerkt zich voornamelijk als een neutrale en rustige weergever die niet meer en niets minder probeert dan de aangeboden muziek of spraak zo natuurgetrouw mogelijk om te zetten van een elektrisch naar een akoestisch signaal. De vraag is of de Contour S 1.4 die aangeboden werd voor een recensie een waardige telg is uit de familie van de Deense fabrikant. Gelukkig maakt de 1.4 een belofte waar en dat  maakt dat leven met de Contour een aangenaam tijdverdrijf kan zijn. De Contour draait al een aantal jaren mee, dat maakt hem niet minder actueel zoals mij al snel bleek.


Inwendig

Beauty is more than a skin deep. Het ontwerpen van een luidspreker is misschien wel één van de moeilijkste dingen in de audio industrie. Overal waar een omzetting plaatsvindt van elektrische energie naar beweging treden problemen op. Een luidspreker is een extreem compromis. Simpel voorbeeld: een conus behoort zo licht mogelijk te zijn om snel te kunnen reageren. Moet bovendien extreem stijf zijn. Moet klein genoeg zijn om hoge frequenties weer te geven en groot genoeg om lucht in beweging te krijgen voor het weergeven van lage tonen. Omdat zulke dingen niet samen in één ontwerp te verwezenlijken zijn maken we tweeters en woofers. Die werken samen via scheidingsfilters en dat impliceert nieuwe problemen als verliezen, fasedraaiing en vervorming. Kortom wie serieus luidsprekers ontwerpt combineert creativiteit, techniek, vakmanschap, gouden oren en oneindig geduld om te experimenteren met materialen en kasten. In een proces van jaren gaat de ontwikkeling langzaam doch gestaag. Deze inleiding is nodig om te verklaren waarom een Dynaudio duurder is dan veel willekeurige aanbiedingen die volgens de laatste modegril in elkaar gestampt worden en “aanbieding” schreeuwen om de consument te lokken. Dynaudio is serieus met research, met materiaalkeuze, met ontwerp, met bouw en met afwerking. Maakt elk onderdeel zelf, de units, de filters, de kasten. Het verklaart waarom een merk als Dynaudio in heel veel studio’s te vinden is en waarom een groot deel van uw muziekcollectie zonder dat u zich daar bewust van bent op een Dynaudio is afgemixed. Het verklaart niet waarom Dynaudio daar zo bescheiden over doet naar buiten.

De tweeter uit de 1.4 kennen we onder de handelsnaam Esotec. Een gecoate 28 mm textiel dome verbergt een krachtig magneetsysteem. De luchtspleet is gevuld met magnetische olie (ferrofluid) die de aluminium vlakdraad spreekspoel omgeeft met een tweeledige functie: koeling en verbetering van de homogeniteit van het magnetische veld. De woofer heeft een 17 cm MSP conus (magnesium silicaat polymeer) met de voor Dynaudio kenmerkend grote en harde stofkap in het centrum. Achter de conus zitten sterke neodymium magneten in een aluminium korf.  De spreekspoel is gewikkeld met rechthoekig aluminium draad. Twee dingen vallen daarbij op: de spreekspoeldrager is van kapton en ten tweede is de spreekspoel diameter veel groter dan die van de concurrent. Dat zorgt ervoor dat warme sneller wordt afgevoerd en de aandrijving preciezer is. Hoge belastbaarheid, een groot frequentiebereik en lineariteit van de units is een vereiste bij Dynaudio omdat zij filteren met een steilheid van 6 dB/octaaf. Met een matige filtering zijn de fase problemen namelijk het kleinste.

Filters worden uitgevoerd met luchtspoelen en MKP condensatoren. Het filter zit onderin de kast op de voetplaat geschroefd. Om de invloed van de kast op het geluid te minimaliseren schroeft Dynaudio de units vast in een 5 mm dikke staalplaat die door middel van een dempende laag is gescheiden van de kast. Daarmee wordt de baffle meer dan 3 cm dik. De kast zelf is een toonbeeld van meubelmakerij. Extreem stijf, voorzien van een brace, met 5 mm bitumen bekleed, goed gedempt en vlekkeloos strak gefineerd. Op de staalplaat kan een frontdoek bevestigd worden dat met magneten op zijn plaats blijft. Zonder front blijven er geen storende gaatjes of schroefjes achter op het systeem (luisteren behoort te geschieden zonder front). Het is een detail maar geeft aan hoe doordacht een Dynaudio is.

De Contour serie omvat vloerstaanders, center, subwoofer en monitors. De Contour S 1.4 is de monitor van de familie. Bij voorkeur te plaatsen op de optionele stand die vastgeschroefd zit aan de luidspreker zelf. Kengetallen van de 1.4 zijn een belastbaarheid van 170 watt aan 4 Ohm. De gevoeligheid is laag met 85 dB bij 2,83 Volt. Het is een reflex systeem met een opgegeven frequentiebereik van 41 Hz tot 25 kHz. Dat bereik haalt Dynaudio uit een kastje van 188 x 400 x 340 mm (b x h x d). Standaard fineersoorten zijn esdoorn, kersen, palissander en zwart essen. Andere fineersoorten zijn op aanvraag leverbaar. De Stand4 is 65 cm hoog. Stands zijn zilver, chroom of zwart. De aansluiting van de Contour S 1.4 gaat via echte WBT aansluitingen. Bi-wiring is geen optie bij de 1.4. De Contour S 1.4 is waarlijk een schoonheid, van buiten, nog belangrijker ook van binnen. Schoonheid heeft een prijs en die is in dit geval 2600 euro per paar exclusief stands.

MERK

EDITORS' CHOICE