REVIEWLinn

Linn Akurate DS & Linn Akurate CD

Kilian Bakker | 29 april 2008 | Linn

Een Linn DS (Digital Streamer) is in principe een cd-speler zonder loopwerk. Dat klinkt misschien wat vreemd maar het is eigenlijk een logische evolutie van de bekende digitale bron. Men wilde ooit de traditionele analoge platenspeler vervangen door een digitaal alternatief. Voor de platenspelers bestond reeds een gigantische wereldwijde muziekbibliotheek en dat moest men proberen te dupliceren in de vorm van dataschijven, oftewel cd`s. Dat is overigens tot op de dag van vandaag niet gelukt; vooral Klassiek- en Jazz liefhebbers zullen stapels schitterende lp`s hebben die nooit op cd zijn verschenen.



Een niet te onderschatten voordeel van het DS-systeem (en andere Streamers) is dat ze niet zijn gebonden aan een bepaalde schijfsoort, wat betekent dat men de bestaande collectie niet opnieuw hoeft aan te schaffen -wat bij vrijwel elke generatie van digitale schijfspelers van de consument werd gevraagd. Door digitale muziekbestanden in het elektronische domein te houden kunnen ook drager- en uitleesfouten worden vermeden (behalve bij het afspelen treden er ook verliezen op bij de productie van een geluidsdrager).

Linn Records biedt daarom hun muziek-downloads behalve in cd- en MP3 kwaliteit sinds kort ook in `Studio-Master` resolutie aan. De meeste cd-spelers hebben een digitale uitgang zodat een externe D/A omzetter kan worden aangesloten. Bij de DS is het omgekeerde het geval; het is een solid-state `speler` met een digitale ingang. De DS is niet alleen een D/A omzetter, hij heeft een display plus alle benodigde bedieningsfuncties om tracks die via een extern opslagmedium worden gestreamed met behulp van een PDA of een laptop met Linn software af te spelen. De PC hoeft zich dus niet in dezelfde ruimte als het afluistersysteem te bevinden.

Een mogelijk scenario zou kunnen zijn dat men een `all-digital` systeem rond een DS opbouwt waarmee niet alleen opgeslagen muziekbestanden maar eventueel ook digitale radio kunnen worden weergegeven. Daarnaast, wellicht zelfs in een andere ruimte, zou men een `klassiek` analoog systeem met een platenspeler en een uitgebreide vinylcollectie als bron kunnen hebben. Dat doet denken aan de situatie die reeds bij veel autoliefhebbers bestaat: een klassieke (sport-) auto voor ouderwets rijplezier en een van alle gemakken voorziene MPV voor multifunctioneel transport.



Linn geeft aan dat ze hun DS spelers qua weergavekwaliteit heel hoog inschalen; te vergelijken met of zelfs beter dan een zeer goede platenspeler. Men kan debateren over de al dan niet absolute foutloosheid van rippen maar -met de juiste ripsoftware- sluipen er beduidend minder fouten in dan bij de `real-time` uitlezing van een (SA-) cd-speler. De software die men gebruikt om cd`s te rippen kan de data zo vaak controleren als nodig is en zorgt ervoor dat de sporen meerdere keren worden uitgelezen. De beste ripsoftware heeft daarom meer tijd nodig maar zorgt uiteindelijk voor betere resultaten.


Ergonomie

Het DS systeem heeft twee ergonomische voordelen waar iPod gebruikers reeds mee bekend zijn: de afwezigheid van afzonderlijke geluidsdragers en een directe toegang tot elke gewenste track in de opgeslagen muziekbestanden. Tegen het fysieke van bijvoorbeeld lp`s of cd`s heb ik persoonlijk geen bezwaar maar vrijwel iedere platenverzamelaar loopt af en toe tegen het tweede punt op; overzichtelijkheid. Tenzij men de hele collectie in één wandkast weet te stouwen en op zowel muziekstroming als alfabetische volgorde rangschikt, zal men niet zelden -mopperend en met het hoofd in een zijwaardse 90 graden knik- naar een bepaalde schijf moeten zoeken. Op zich is ook dat niet het einde van de wereld maar wanneer men in een muziek-snack bui is (waarbij er snel door de collectie zal worden gebladerd om van elk album één fijne track te beluisteren) kan een digitaal opslagmedium bijzonder handig zijn.



Platenverzamelaars zullen zich wellicht minder voelen aangetrokken tot streaming dan tot cd`s of SACD`s, althans in gebruikstermen. De fysieke geluidsdrager blijft voor velen een intrinsiek onderdeel van de luisterervaring; je zou kunnen zeggen dat de lp-hoezen en cd-boekjes in feite het `beeld bij het geluid` vormen. Op het moment zijn er nog te weinig hoge resolutie downloads verkrijgbaar om definitief te stoppen met het aanschaffen van (SA-) cd`s en dus zullen DS eigenaren zich voornamelijk gaan richten op het `rippen` van hun schijfcollectie. De geripte bestanden zorgen uiteindelijk voor ergonomische voordelen maar het overzetten van grote collecties zal in eerste instantie tijdrovend zijn -of in het geval van een ripping-service; logistieke uitdagingen met zich meebrengen.

MERK

EDITORS' CHOICE