REVIEWSpendor

Spendor S5e

Kilian Bakker | 31 juli 2008 | Spendor

Spendor heeft gedurende zijn lange bestaan een goede reputatie opgebouwd met verschillende professionele en semiprofessionele weergevers. Enige jaren geleden nam Philip Swift het bedrijf over van Derek Hughes, zoon van de legendarische oprichter Spencer Hughes. Verschillende Britse collega`s van Spendor kwamen hun overname helaas niet zonder kleerscheuren door en waren in sommige gevallen gedwongen om het roer om te gooien naar een lager kwaliteitssegment. De heer Swift heeft niet alleen het roer recht weten te houden met het behoud van de klassieke SP-serie (nu in `R` uitvoering leverbaar) maar ook de moderner ogende S-serie aan het pakket toegevoegd.




S 5e

De S-serie bestaat uit vijf modellen; een mini-monitor genaamd S 3e en vier vloerstaanders die S5e, S6e, S8e en S9e heten. De typen 6e en 8e zijn beide twee-weg systemen en het topmodel 9e is een drie-weg systeem. De S5e is de meest compacte vloerstaander uit het programma maar heeft desondanks drie units en wordt door Spendor aangeduid als 2.5-weg weergever. De middelste unit verzorgt het mid/laag gebied en heeft een natuurlijke afval bij 700 Hz. Dat betekent dat er hier geen extra elektrisch filter meer nodig is en dat scheelt in de klankzuiverheid. Deze 14 cm unit is geheel door Spendor ontwikkeld en heeft een zogeheten `ep38` conus (ep staat voor engineering polymer). Dit materiaal heeft een zeer goede eigen demping en het was na een lange periode van testen dat men hierop uitkwam, aldus Spendor.

Het getal 38 geeft het nummer aan dat het materiaal had in de testtabel, zo vertelde Philip Swift tijdens een gesprek. Veel materialen die ogenschijnlijk dezelfde samenstelling hadden bleken in de praktijk minder goede eigenschappen te bezitten, vandaar dat slechts enkele van de geteste materialen werden gekozen voor toepassing in de nieuwe units. In het hart van de mid/laag conus bevindt zich een faseplug, voor een beter afstraalgedrag. De laagfrequent unit heeft ook een 14 cm conus omdat deze is gebaseerd op hetzelfde gegoten chassis als die van de mid/laagunit. Hier is de conus van `ep39`, een wat stijver materiaal dat vooral goede resultaten zou geven bij lagere frequenties. Via het crossovernetwerk valt de laagunit af bij dezelfde 700 Hz zodat een optimale aansluiting tussen de units wordt verkregen. Dit is een onconventionele methode om een overgang van midden naar laag te creeren maar blijkt in de praktijk de beste resultaten te geven, aldus Philip Swift.

De hogetonen unit heeft een 27 mm `Low Density Sonolex` koepelmembraan. Ook de rollsurround is hier van Sonolex waardoor het bijna Ă©Ă©n geheel met het membraan vormt. Verder heeft hij een open magneet en is voorzien van een akoestisch gedempte `kamer`, zodat hij geen last heeft van de luchtdrukverschillen in de klankkast. De units zijn in de klankkast voorzien van dwarssteunen die langs de achterkant van de magneten lopen. Die steunen zijn van openingen voorzien zodat ze de luchtstroom niet onderbreken en zorgen voor extra rigiditeit.

Een ander opvallend detail aan de S5e is de zogeheten `3D Linear Flow Reflex Port`. Met die benaming wil men de werking van dit systeem weergeven waarbij het `3D` gedeelte slaat op de afwerking van de poort en `Linear` op een meer gelijkmatig gedrag van de luchtstroom door de poort. De poort wordt gevormd door een uitsparing in de onderkant van de kast en een van lichtmetaal vervaardigde bodemplaat. Met CNC bewerking wordt hier een ondiepe kuip uit gehaald waar geen enkele rechte of scherpe lijn in voorkomt. Bij conventionele poorten is de snelheid van luchtverplaatsing hoger bij de laagste frequenties en neemt af bij hogere frequenties. Door de speciale vormgeving van de 3D Linear Flow poort worden staande golven voorkomen en blijft de snelheid van luchtverplaatsing door de poort stabieler.



Door de compacte bouw (79 cm hoog bij 16,5 cm breed en 26,4 cm diep) en strakke vormgeving is de Spendor S5e een elegante verschijning. Met een massa van 16 kilo is hij niet al te zwaar en dat is tijdens het `ver-schleppen` voor de juiste opstelling wel zo prettig. De nominale impedantie is 8 Ohm en zakt niet verder dan 4.4 Ohm. Het rendement is met 87 dB wat aan de lage kant. Alle klankkasten worden bij Spendor in hoogwaardig hardhout afgewerkt en voor de S5e kan worden gekozen uit kersen, maple, rosenut (notenhout met roodbruine lak) en zwart essen. Het recensiepaar kwam in rosenut, wat de weergevers een klassiek uiterlijk geeft. Het frontje is lastig te verwijderen, maar na wat nagelriskerende pogingen werd de moeite beloond want het moet gezegd: de Spendor units zijn een lust voor het oog.

Aan de achterkant valt ook nog het een en ander te bewonderen zoals de lichtmetalen montageplaat waaraan de vier aansluitingen zijn gemonteerd. De vergulde Bi-wire aansluitknoppen hebben gek genoeg elk een schroef in het hart, waarschijnlijk om aansluiting van banaanpluggen te ontmoedigen in een wel heel radicale poging om aan de CE-norm te voldoen. Een plastic dopje had volstaan. De af fabriek gemonteerde gegoten voet is mooi afgewerkt en vormt zoals gezegd een deel van de bijzondere reflex poort. De meegeleverde spikes zijn van een degelijke kwaliteit.

MERK

EDITORS' CHOICE