REVIEW

Eleni Karaindrou - Elegy of the Uprooting


Jan Luijsterburg | 12 februari 2009
De registratie van het grootse concert met film- en theatermuziek van Eleni Karaindrou dat maart 2005 in Athene plaats vond, verscheen eerder op dubbel-CD. Nu is er ook een versie met beeld erbij. Altijd leuk om te zien hoe muziek live tot stand gebracht wordt, en bovendien zijn er mooie filmbeelden die achter de 110 muzikanten op het toneel geprojecteerd worden.

Het concert biedt een selectie uit de vele soundtracks die Karaindrou componeerde. De muziek is afkomstig uit 13 verschillende films en toneelstukken en bestrijkt een periode van 22 jaar. De nadruk ligt op de films van Theo Angelopoulos, de bekendste Griekse cineast met wie Karaindou al decennia samenwerkt. De meeste werken verschenen al bij ECM op CD, maar niet allemaal.

Voor dit concert ordende Karaindou haar werk opnieuw tot een lange maar hecht geconstrueerde suite die op zichzelf weer een nieuwe soundtrack zou kunnen zijn. Zelf noemt ze het een scenic cantata. Thema’s uit The Weeping Meadow en het toneelstuk Euripides keren regelmatig terug en fungeren als ankerpunt waaraan de overige fragmenten gerelateerd worden.

Naast een orkest en een koor treedt een groot aantal solisten aan, op klassieke en traditionele Griekse instrumenten, die verrassend mooi met elkaar kleuren. Karaindou’s vaste solist Vangelis Christopoulos zorgt voor veel betoverende hobosolo’s, zelf bespeelt de componiste de piano en de solozang wordt verzorgd door Maria Farantouri, zeker in eigen land een grootheid, met een prachtige doorleefde stem.

Passend bij de serene, meeslepende muziek is gekozen voor een rustige beeldregie. Daarbij gaat de meeste aandacht uit naar de muzikanten, de geprojecteerde beelden zijn slechts ondersteunend en worden nooit beeldvullend gepresenteerd. Begonnen wordt met de muzikanten die het podium betreden, afgesloten met een toegift, een reprise van het fraaie Song of the Lake uit Jules Dassin’s encenering van Tsjechov’s De zeemeeuw. Het gevoel in de zaal te zitten bij een prachtig concert wordt overtuigend overbracht in deze fraaie productie, mede ook dank zij de voorbeeldige geluidskwaliteit.


Aanvullende informatie:
Speelduur: 105 minuten
Uitvoerenden:
Maria Farantouri - voice
Vangelis Christopoulos - oboe
Socratis Sinopoulos Constantinople - lyra, laouto
Maria Bildea - harp
Konstantinos Raptis - accordion, bayan
Sergiu Nastasa - violin
Renato Ripo - violoncello
Stella Gadedi - flute
Nikos Guinos - clarinet
Sopcratis Anthis - trumpet
Spyros Kazianis - bassoon
Vangelis Skouras - French horn
Aris Dimitriadis - mandolin
Christos Tsiamoulis - ney
Panos Dimitrakopoulos - kanonaki
Andreas Katsiyiannis - santouri
Andreas Papas - bendir, daouli
Eleni Karaindrou - piano
Hellenic Radio and Television Choir
Antonis Kontogeorgiou - choirmaster
Camerata Orchestra
Alexandros Myrat – conductor
Geluid: DD 2.0
Beeld: 16:9 anamorf
Label: ECM 
Distributie: Challenge 

EDITORS' CHOICE