Acoustic Energy Radiance One

Met zeven verschillende series heeft de engelse luidsprekerfabrikant Acoustic Energy nagenoeg voor iedere portemonnee of specifieke wens een luidspreker beschikbaar. Laatste loten aan de stam van deze al ruim twintig jaar aan de weg timmerende firma - Acoustic Energy werd opgericht in 1987 - vormt de Radiance serie. De serie bestaat uit de Radiance One monitor, Two en Three vloerstaande modellen, een centerspeaker en subwoofer. Liefhebbers van surroundweergave kunnen dus probleemloos een passende 5.1 of 7.1 opstelling maken met gelijkwaardige speakers. Stuksprijzen varieren van 495 Euro voor de One tot 1195 Euro voor de Three. Onderwerp van deze test is de benjamin van de reeks, de Radiance One monitor speaker.

Op het eerste gezicht lijkt de Radiance One als twee druppels water op de goedkopere Aelite One. Een nadere inspectie leert dat er feitelijk meer verschillen dan overeenkomsten zijn. Bij de Aelite serie zijn zowel de baffle als de bovenplaat tegen de kast gemonteerd terwijl bij de Radiance beide in de kast verzonken zijn. Het gevolg is een grotere stijfheid van de totale kast die in combinatie met de inwendige verstevigingen zorgt voor een meer neutraal geluid. Door de taps toelopende vorm van de kast worden interne staande golven vermeden, en krijgen resonanties minder grip op de speaker.

Acoustic Energy Radiance One

Allemaal maatregelen die er voor zorgen dat de speaker makkelijker details kan laten horen en minder `gekleurd` klinkt. Ook in de gebruikte units zit een verschil. Waar de luidsprekers uit de Aelite serie gebruik maken van een fabric dome tweeter zijn de duurdere Radiance speakers voorzien van een ring radiator hoge tonen weergever. Die tweeter is voorzien van speciale stabilisator ringen om vervorming van de motor te voorkomen. Om de prestaties naar een nog hoger plan te tillen wordt bovendien gebruik gemaakt van de gepatenteerde DXT lens techniek. Deze, simpel gezien ietwat op het aloude hoornprincipe gelijkende, techniek zorgt voor een sterk verbeterd afstraalgedrag van de tweeter. Hierdoor komen het afstraalpatroon van woofer en tweeter dichter bij elkaar te liggen en dat zorgt voor een homogeen en evenwichtig geluidsbeeld. Ander voordeel is dat de speaker minder gevoelig is voor reflecties van de ruimte. Wat er voor zorgt dat, wanneer je niet exact in het midden zit, je toch een evenwichtig stereobeeld hebt. Een duidelijke uitleg van de techniek aangevuld met afbeeldingen is terug te lezen op de internetsite van Acoustic Energy, www.acoustic-energy.co.uk .

MERK

EDITORS' CHOICE