REVIEWLogitech

Logitech Squeezebox Boom


Max Delissen | 11 februari 2010 | Logitech

De Squeezebox familie van Logitech omvat een groot aantal apparaten die allemaal als netwerkspeler fungeren, maar die door hun specifieke opbouw verschillende toepassingen hebben. De Squeezebox Boom is eigenlijk een `gewone` Squeezebox, maar door de toevoeging van  een stereopaar luidsprekers en een gemakkelijk toegankelijke wekfunctie zal dit compacte apparaat vooral zijn weg naar de slaapkamer of studeerkamer vinden.

Deze telg van de familie zal in redelijk veel gevallen als uitbreiding van een bestaand Squeezebox netwerk worden ingezet, waarin al een computer is opgenomen waarop de Squeezebox Server en MySqueezebox software zijn geļnstalleerd. Als dat niet zo is moet de software eerst worden geļnstalleerd. Die is gratis te downloaden van de Logitech website. Dat is niet alleen handig, maar ook veel beter dan een meegeleverde cd-rom, omdat men online altijd de laatste versie ter beschikking heeft.

Is de software eenmaal geļnstalleerd, dan is de Squeezebox Boom snel en probleemloos in het netwerk op te nemen. Bedraad, via een netwerkkabel, of draadloos via WiFi. Alle functies zijn via de Squeezebox Boom te bedienen, waarbij de grote centrale knop als selector wordt gebruikt. Draaien om de functie op te zoeken, en indrukken om de gewenste actie te bevestigen. Wanneer een draadloze verbinding moet worden gemaakt zal het wachtwoord van de draadloze router via de Boom moeten worden ingesteld. De rest van de instellingen kan beter via de software op de computer worden ingesteld, omdat de gebruikers-interface van de Boom enigszins beperkt wordt door het kleine, drieregelige display op de Squeezebox.

Omdat de Boom in feite een complete Squeezebox bevat is er ook een internetradio module aan boord, waarmee de eigenaar zomaar tienduizenden radiostations ter beschikking heeft die de meest uiteenlopende genres uitzenden. Alle smaken worden bediend, en het mooiste is dat de favoriete zenders (allemaal op te slaan voor snelle toegang) ook als weksignaal kunnen worden ingesteld. Zo hoeft de nachtrust niet wreed verstoord te worden door een veel te wakkere en bijdehante discjockey die maar niet wil begrijpen dat er genoeg mensen zijn die dat gewauwel op de vroege ochtend niet verdragen.

Bij gebruik op de slaapkamer kan het display zo worden ingesteld dat het vanzelf dimt als het donker wordt, en via de MySqueezebox software kan zelfs via een virtueel schuifje op uw beeldscherm worden ingesteld in welke mate er gedimd wordt. Handig als het apparaat op het nachtkastje staat, want wanneer het display niet gedimd zou worden kun je er bij wijze van spreken vrij comfortabel een boek bij lezen. De licht blauwgroene verlichting van het display is overigens prettig aan de ogen, en zelfs wanneer het display sterk gedimd is is de tijd goed af te lezen, ook voor brildragende knijpogen als ondergetekende die `s nachts zo blind als een mol zijn.

De zevendaagse wekker kan per dag geprogrammeerd worden met meerdere wekmomenten, wat handig is voor gefortuneerde partners die langer mogen blijven liggen, maar toch op tijd op hun werk willen komen.

EDITORS' CHOICE