Artora: Less is more

Marc Brekelmans | 22 februari 2011 | Artora Audio Concepts

De hifi-branche heeft over het algemeen weinig aandacht voor vormgeving. Vorm volgt functie is het adagium. Dat levert soms wel onbedoeld fraaie apparaten op. Stoere ontwerpen van Amerikaanse merken als Audio Research, McIntosh of Mark Levinson hebben een bepaalde aantrekkingskracht op met name mannelijke hifi-fanaten. Onze buren aan de andere kant van de Noordzee zijn bescheidener en kiezen vaak voor minimalistische ontwerpen, gevat in kleine kastjes. Met mooie exemplaren van Cyrus, Linn of Meridian tot gevolg. Maar voor echt design moet je naar Italië of….Scandinavië.

Scandinavisch design is strak, tijdloos en tegelijkertijd elegant. En het design van het nieuwe Deense audiomerk Artora is daarop geen uitzondering. Less is More zeggen ze zelf, en dat dit geen holle kreet is blijkt als ik de Artora producten in huis krijg. Het design van de Artora componenten is minimalistisch. Knoppen in de traditionele zin van het woord zul je op de Artora ArtoPlayer 1000 cd-speler en ArtoAmp 150 versterker niet vinden.

De complete bediening gaat middels aanraakgevoelige sensoren onder de woorden LESS IS MORE aan de bovenzijde van de apparaten. Helaas zijn deze sensoren niet erg gevoelig afgesteld, dus goed mikken en stevig drukken is het devies. Bij de ArtoPlayer betekent LESS het vorige nummer en More het volgende nummer. Het woord is wisselt tussen pauze en stop. Het langer ingedrukt houden van less of more resulteert in spoelen binnen een track.

De ArtoAmp heeft een eenzelfde eigenwijze, maar zeer verfrissende bediening. Less verlaagt het volume, more verhoogt het. Met de is kun je wisselen tussen de diverse ingangen. De zeer luxueuze metalen afstandsbediening heeft - zeer consequent - ook geen fysieke knoppen. Ook hier zijn de symbolen - de ArtoRemote is wel voorzien van de standaard pictogrammen - weer van het aanraakgevoelige type.

Met het balkje boven de knoppen kun je de verlichting van de apparaten dimmen in twee stappen, een derde keer drukken schakelt de verlichting van het display uit. De verlichting van de twee apparaten kun je echter niet koppelen zodat je soms met twee verschillende intensiteiten geconfronteerd wordt, met als gevolg dat je de afstandsbediening exact voor het oogje van één van de apparaten moet houden om de verlichting van uitsluitend dat apparaat te regelen. Het balkje onder de bedieningsfuncties heeft de eject functie voor de cd-speler. Minimalistisch en bovenal erg mooi.

Beide Artora producten zijn in drie kleuren leverbaar. Ik kreeg de beschikking over een witte ArtoAmp 150 en een in carbon uitgevoerde ArtoPlayer 1000. Vooral deze laatste uitvoering is erg fraai en zorgt ervoor dat de Artora’s haast één worden met de omgeving. Het design van de Artora apparaten is zoals gezegd minimalistisch en doet op een positieve manier denken aan het design en de eenvoud van Apple producten. 


EDITORS' CHOICE