REVIEWKharma

Kharma Matrix MP-150 en P-150

Max Delissen | 31 maart 2011 | Kharma

Na de zeer bijzondere luistersessie bij Kharma, naar aanleiding waarvan ik niet anders kon dan een ongegeneerd jubelende recensie schrijven, keerde ik met collega Marc Brekelmans huiswaarts met een kofferbak vol audiofiele delicatessen. Een doos met daarin voor een slordige 15.000 euro aan Signature Reference en Reference bekabeling en twee prachtige koffertjes van aluminium en hout waar de kleinste Matrix versterkerset in wordt verkocht. Ik was namelijk zo benieuwd geworden naar hoe de versterkers in mijn eigen set zouden presteren dat ik ter plekke een recensie regelde. Toevallig was er net een demoset teruggebracht, dus ik viel met mijn neus in de boter.

De versterkers worden geleverd in een luxe koffer met een houten frame en aluminium wanden, waarop trots het Kharma logo prijkt. Niet alleen geeft deze aparte verpakking een ongelooflijk gevoel van luxe bij de koper, maar het is ook een goede indicatie van het gevoel voor detail waarmee de high-end fabrikant uit Breda te werk gaat. Wanneer je in deze prijsklasse opereert mag de koper namelijk best wel wat extra’s verwachten, en daar zouden heel wat buitenlandse merken een voorbeeld aan kunnen nemen.


Matrix P-150

De Matrix P-150 voorversterker kost 4.500 euro, en daar krijg je een strak vormgegeven, volledig uit aluminium vervaardigde behuizing van 26 centimeter breed voor met een - helaas niet dim- of uitschakelbaar - rood matrix-display (hoe toepasselijk...) met twee aan weerszijden geplaatste ronde draaiknoppen. De linker knop bedient de ingangskeuze, de rechter het volume. Deze functies zijn, aangevuld met een mute-knop, ook op de eveneens uit aluminium vervaardigde eenvoudige afstandsbediening te vinden. De voorversterker is intern volledig symmetrisch opgebouwd en werkt in klasse-A. Naast een gebalanceerde output is overigens ook een ongebalanceerde te vinden, en er zijn drie ongebalanceerde inputs en één gebalanceerde. 


Kharma P-150 voorversterker

De versterkers van Kharma zijn intern allemaal voorzien van de eigen zilver/goud bekabeling en rond de voeding worden onder meer Black Gate elco’s gebruikt. Er zitten geen koppel-condensatoren in de signaalweg, en de voeding bevat speciaal voor Kharma gemaakte filtercondensatoren die het inkomende AC signaal van ongeregeldheden ontdoen. Het is dus niet zinvol om de P-150 op een gefilterd stroomblok aan te sluiten. Sterker nog, Kharma raadt dat af en adviseert om in plaats daarvan goed afgeschermde netsnoeren te gebruiken. Dat geldt in gelijke mate voor de Kharma Matrix MP-150 monoblokken.


Matrix MP-150

In de high-end lijkt het credo ‘hoe groter hoe beter’ in steen gebeiteld boven de deur van elke audiofiel te staan. Eindversterkers ter grootte van een kleine straalkachel (met evenredig hoge opgenomen vermogens) zijn eerder regel dan uitzondering. De Matrix MP-150 van Kharma (5.000 euro voor twee monoblokjes) mag in dat gezelschap gerust een dwerg genoemd worden met zijn extreem bescheiden 124x52x250 millimeter (bxhxd). Maar pas op voor te snelle conclusies. De Matrix MP-150 herbergt een paar bijzondere technische vondsten die hem zowel in theorie als in de praktijk tot een echte reuzendoder maken.

De Matrix MP-150 is naar wens leverbaar met een gebalanceerde of ongebalanceerde ingang, en heeft een luidsprekerterminal die doet denken aan het bekende Cardas type waarbij met één draaiknop zowel de positieve als de negatieve klem aangedraaid wordt. Een nadeel is dat dit het gebruik van spades aan de luidsprekerkabel verplicht maakt. Ik vraag me af of de versterkers op verzoek eventueel ook met WBT-achtige klemmen die wel banaanpluggen toelaten kunnen worden uitgerust. Om beter bij het uiterlijk van de Matrix P-150 voorversterker aan te sluiten had ik trouwens ook liever een rode status-LED in het front van de Matrix MP-150 gezien. 


De Kharma MP-150 i in diverse kekke kleurtjes leverbaar

De versterkerschakeling die in de dikke aluminium behuizing huist is een uiterst doordachte variant van het Klasse-D type. Eigenlijk heeft het ontwerp weinig meer met de traditionele Klasse-D te maken, maar bij gebrek aan beter (en voor de duidelijkheid) wordt hij toch maar in die klasse ingedeeld. Omdat het versterker-woordenboek van de ware audiofiel alleen de letter A beschrijft is er nogal wat weerstand tegen dit versterkertype. Het meest gehoorde bezwaar is dat Klasse-D versterkers kil en digitaal klinken. Een enorme misvatting is echter dat de D staat voor digitaal. Het was slechts de eerstvolgende letter in de door de jaren heen steeds aangevulde beschrijving en benaming van verschillende versterkertypen. 


De Kharma MP-150 is zeer netjes gebouwd

Er zijn een aantal enorme voordelen aan het Klasse-D principe. Ten eerste is de efficiëntie zo hoog dat er bijna geen energie aan warmte verloren gaat. Ten tweede kan een Klasse-D versterker zeer compact worden gebouwd omdat er geen enorme koellichamen nodig zijn. En ten derde zal de Europese milieulobby het gebruik van energievretende klasse-A versterkers naar alle waarschijnlijkheid op den duur indirect gaan verbieden door de gewenste efficiëntie van elektronische apparatuur te gaan vastleggen in allerlei wetten. En nu niet roepen dat zoiets wel meevalt, kijk maar eens wat ze met de matte gloeilampen hebben bereikt...maar we dwalen af.

MERK

EDITORS' CHOICE