REVIEWWharfedale

Wharfedale Moviestar DX-1HCP

Wharfedale is een grote naam uit de rijke Engelse audiohistorie. Na de oprichting in 1932 groeide het merk uit tot één van de grotere luidsprekerfabrikanten binnen het Britse Koninkrijk.

Na de oorlog zette die groei internationaal door en introduceerde het merk vele innovatieve luidsprekertechnieken. Veel van die technieken zijn inmiddels algemeen en worden ook door vele andere merken toegepast. Wharfedale is gedurende het bestaan verschillende malen onderdeel geweest van overnames en grote holdings en dat heeft het merk niet altijd even veel goed gedaan.

Sinds 1996 is het merk echter onderdeel van een Chinese investeerdersgroep die bijvoorbeeld ook Audiolab, Quad, Mission en Luxman onder hun hoede hebben genomen. Die stabiele situatie heeft het merk weer teruggebracht naar de benadering waar het allemaal mee begon: het produceren van kwalitatief goede luidsprekers voor een scherpe prijs. Een recent voorbeeld is het DX-1 HCP hometheater systeem.

Moviestar serie
Het DX-1HCP systeem is op dit moment de enige telg uit deze serie en is helemaal ontwikkeld voor de thuisbioscoop. Het is een 5.1 luidsprekersysteem met vier compacte 2-weg satellietweergevers, een 2-weg center speaker en een actieve subwoofer. De compacte afmetingen zijn belangrijk bij dit systeem maar dat wil niet zeggen dat er is bezuinigd op materialen of dat er sprake is van een simpel kastje. De kasten zijn solide, voelen zwaar aan en de gebruikte opbouw is gelijk aan de benadering en vorm van de veel duurdere Diamond 10 serie. De vier DX-1 satellieten zijn voorzien van een 19mm softdome tweeter en een 75mm middentonen weergever met een geweven polypropyleen conus. Deze units zijn ondergebracht in een compacte behuizing met een maximale hoogte van slechts 19cm. Door de kleine afmetingen en het gebruik van een gesloten behuizing loopt de lage tonen weergave door tot ongeveer 120Hz.

De DX-1 centre gebruikt dezelfde tweeter maar is voorzien van twee middentonen weergevers waardoor de afmetingen iets groter zijn. Het laag loopt mede daardoor iets verder door tot ongeveer 80Hz. De DX-1 satellieten en centre speaker hebben een gemiddeld rendement (84-86dB) waarvoor Wharfedale zelf een versterkervermogen van 20-100W adviseert. Op basis van deze specificaties zou ik echter niet lager gaan dan 50W per kanaal bij 8 Ohm maar dat is gelukkig een vrij gangbaar vermogen voor AV-versterkers die passen binnen dit budget.

De DX-1 actieve sub is voorzien van een flinke 200mm long throw woofer die wordt aangestuurd door een ingebouwde 70W (150W piek) eindversterker. Op het bedieningspaneel zitten de gebruikelijke regelaars voor volume, kantelfrequentie en een faseschakelaar. De DX-1 sub kan zowel mono als stereo aangestuurd worden op lijnniveau en is voorzien van een autopower functie die de sub uitschakelt als er langere tijd geen signaal wordt aangeboden. Het DX-1 HCP systeem is tenslotte leverbaar in hoogglans zwart of wit en past daardoor perfect in een modern interieur.

EDITORS' CHOICE