REVIEW

Wooden Peak – Lumen


Eric de Boer | 26 januari 2012

Er zijn veel artiesten en muziek die de bekendheid nog moeten ontberen. Niet omdat ze middelmatig of slecht zijn in hun performance, maar omdat met de komst van internet de grote platenmaatschappijen voorzichtiger worden met het aantrekken van nieuw talent. Maar het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan en de aanhouder wint.

Zo bereikte mij een mail vanuit Duitsland met de vraag of ik de cd van Wooden Peak wilde recenseren. Nu gebeurt dit wel vaker en indeling van mijn schaarse vrije tijd die ik heb noopt me helaas tot het schiften van aangeleverd recensiemateriaal, maar een kort bezoek aan de website van deze heren stemde positief. Dus bevestigde ik het verzoek met een ‘ja’ en enkele dagen later lag er een cd op mijn deurmat. De band waarover ik schrijf bestaat al enkele jaren en bestaat uit twee heren uit de omgeving van Rostock. Jonas Wolter en Sebastian Bode schrijven al vijf jaar samen muziek en brengen met Lumen hun tweede album uit. Het eerste – mij dus onbekende- album (getiteld Frog) stamt reeds uit 2009 en in de vroege winter van 2011 namen de twee hun vervolgalbum op, geïnspireerd door een verlaten boshotel en het omliggende woud van Oost-Duitsland.


De muziek die Wooden Peak ten beste geeft bestaat voornamelijk uit folk met een hoog singer-songwritergehalte en een summier toegevoegd stukje elektronische klanken. Vocaal valt af en toe een gelijkenis te maken met Fink, maar de muziek staat geheel op zichzelf. De heren hebben dus een eigen ‘sound’ en mogen hier best trots op wezen. Jonas en Sebastian weten namelijk een sprookjesachtige wereld te scheppen met de negen tracks dat het album rijk is. Een serene, voornamelijk akoestische plaat die flink wordt ondersteund door het sterke drumwerk van Bode. Hoewel saaiheid her en der op de loer ligt is het de opgebouwde spanning in de tracks die de luisteraar blijvend weet te boeien en daar dragen de verfijnd toegepaste elektroklanken een groot stuk aan bij.

De Engelstalige zang blijft erg rustig en Wooden Peak geeft de instrumenten juist de ruimte om meer emotie over te brengen. Voeg daarbij een zeer goede productie en een positieve recensie kan niet uitblijven. Dromerige klanken voor gevorderden, zo luidt het eindoordeel. Ook aan het artwork en de eigenaardige verpakking van de cd is veel aandacht besteed en het album is ook als LP of digitale download verkrijgbaar. Wie referentiepunten zoekt voor het album; luister op de site van Wooden Peak maar tracks als Betrügeräffchen, Much better Land of Sense Of Humus en je hebt de muziek in een notendop.

Aanvullende info:
Label: Analogsoul 
Speelduur: 45:30 minuten
Website


EDITORS' CHOICE