COLUMN

Vadertje tijd

René van Es | 30 maart 2006

Het verleden, het heden en de toekomst vormen de onderdelen die wij aardse stervelingen “tijd” noemen. De vierde dimensie die ongrijpbaar is en ons nauwelijks voor kunnen stellen in een concreet beeld.

Tijd is een factor waar we allemaal mee te maken hebben, die ons dagelijks leven bepaalt en ons leefpatroon stuurt. Opstaan om 7 uur, lunchen om 12 uur, avondeten om 6 uur (in Nederland), naar bed om 11 uur, slapen tot 7 uur. Waarna we ruw worden gewekt en het hele circus opnieuw begint. Tot het weekend voor de deur staat en de wekker uit blijft. Zeven uur wordt later, de dag is anders ingedeeld, eten als we zin hebben en genieten van vrijheid. Zondag herhaalt zich dat, maandag gaat het ellende ding weer af want arbeid adelt.

Verantwoordelijk voor de wekker is volgens de Griekse mythologie de titaan Chronos. Hij is de god van de tijd. Een niet zo heel frisse figuur die zijn eigen kinderen opat omdat ze volgens een voorspelling zijn plaats in zouden nemen. Voor de mensheid was hij goed, het verhaal luidt dat onder zijn heerschappij de mensheid ontstond en de mens leefde in “gouden tijden”. Het enige kind dat de schranspartij overleefde was Zeus, gered door zijn moeder, die de heerschappij van Chronos overnam. Waarmee de voorspelling uitkwam. Sinds die dagen leeft Chronos in de Elyseesche Velden en tikt de tijd door.

“Tikken”, het is een haast vergeten begrip in de tijd van elektronische horloges en klokken. Zeker als de display geen wijzers heeft maar een LCD aanduiding zoals de Chronos wekkerradio van Pure. Ik ontdekte de Chronos op de Bristol Sound & Vision show. Een schatje om te zien, netjes afgewerkt met een aluminium front, met een heel acceptabel geluid voor een klokradio. De inwendige ontvanger is natuurlijk een DAB (Digital Audio Broadcast) tuner, want daar ligt de basis van Pure apparatuur. Dat is bovendien handig voor de tijdinstelling, want een DAB tuner vist datum en tijd uit de ether. Waardoor zelfs een tijdelijke stroomuitval niet erg is en backup batterijen zoals die in mijn oude Sony zitten verleden tijd zijn. De Chronos is bovendien lekker compleet uitgerust, vier wektijden vast instelbaar die u wekken op werkdagen, in het weekend of gedurende de hele week. Met een DAB zender of een buzzer. Even luisteren als uw partner al of nog slaapt kan via de hoofdtelefoon aansluiting. Kortom het is een zeer compleet ding dat goed oogt en lekker handig is in het dagelijks gebruik. Het enige minpuntje is dat ik de grote groene cijfers mis waardoor de tijd op mijn oude Sony van meters afstand te lezen was.

Hifi.nl over wekkerradio’s? Ach, een zijstapje mag toch wel een keer. Daarbij kan ik eindelijk eens genieten van het gemak van DAB. In mijn huiskamer, daar waar de set staat, is DAB ontvangst namelijk niet mogelijk. Voor alle radio ontvangst is dat een dode hoek. In de slaapkamer daarentegen is de signaalsterkte 100%. DAB is nog niet universeel. Lang niet alle zenders zijn via DAB te ontvangen, terwijl onze Zuiderburen er wel volop van kunnen genieten. DAB heeft zeker zijn voordelen, zoals ik ervaar met een Arcam tuner die tijdelijk een plekje in huis heeft. Daarvan vind ik het geluid van Radio 2 via DAB veruit te prefereren boven de FM ontvangst. Waarbij aangetekend dat ik gebruik maak van het Casema net en geen eigen antenne bezit. Zenders zoeken met DAB is een fluitje van een cent. Indelen in presets een eitje (althans op de Chronos). Kortom ik ben het DAB tijdperk met plezier binnengestapt.

Vadertje Tijd doet me ineens denken aan de slagzin van de belastingdienst. “Opstaan, leuker kunnen we het niet maken, met een Pure Chronos wel aangenamer”.

Met vriendelijke groet,
René van Es


EDITORS' CHOICE