REVIEW

Bose Quietcomfort 3

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Redactie HiFi.nl | 01 september 2008 | Fotografie Fabrikant

De QuietComfort 3 van Bose is een draagbare hoofdtelefoon die - zoals de naam al doet vermoeden - omgevingsgeluiden dempt door middel van actieve elektronica. Klinkt interessant, maar lukt dat ook in de praktijk? En hoe zit het met het geluid dat je wél te horen krijgt?

Om te beginnen stelt zich de vraag in hoeverre een hoofdtelefoon voor draagbare toepassingen überhaupt baat heeft bij noise cancelling technologie. Wel, dat ligt eraan. Als je er mee op wandel gaat door de velden of ergens anders waar het relatief stil is, heb je er weinig of niets aan. Wanneer je je echter in een lawaaiige omgeving bevindt, zoals op een trein of aan boord van een verkeersvliegtuig, is actieve noise cancelling - mits goed geïmplementeerd - een geschenk uit de hemel.

Wat ons automatisch bij de tweede vraag brengt: wat is dat eigenlijk, noise cancelling technologie? Een ingebouwd microfoontje registreert voortdurend het omgevingslawaai, terwijl een klankopwekkingcircuit op basis van die informatie een geluidssignaal produceert waarvan de fase precies omgekeerd is aan die van het omgevingslawaai. Door nu het originele stoorgeluid samen te voegen met het door de hoofdtelefoon geproduceerde `anti geluid`, heffen de twee geluidsgolven elkaar op, zodat het eindresultaat geen geluid is.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

EDITORS' CHOICE